Tipikus macskás csajok


Busai Hajnalka Lilla  2015.10.19. 0:10

Ha kiderül, hogy egy nő macskatartó, máris elkönyvelik hisztisnek, megrögzött, javíthatatlan szinglinek.

A mondat, amit már mindenki hallott. Milliószor elhangzik filmekben, cikkekben, rengetegszer halljuk jelzőként, viccként, az internet tele van crazy cat lady mémekkel. Ha egy nő furán viselkedik, legalábbis a társadalom vagy egy adott embercsoport szerint, kortól, nemtől függetlenül, szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb kuncogva összenéznek mögötte, és megjegyzik: „Na, ez biztos macskás csaj!” Ha egy beszélgetés vagy randevú során kiderül, hogy egy nő macskatartó, máris elkönyvelik hisztisnek, csak a macskájának élő, megrögzött, javíthatatlan szinglinek.


Kíváncsiságból körbekérdeztem az ismerőseimet.
Az első kérdés az volt, mit gondolnak az emberek – nők, férfiak egyaránt – a macskatulaj nőkről. Több külföldi és magyar nyelvű fórumot végigböngészve kijelenthetem, nagyjából 10 emberből 8 negatívan vélekedik róluk. Még akkor is, ha személyesen neki nem is volt tapasztalata ilyen illetővel. Kevesen állnak ki amellett, hogy ez csak egy ostoba sztereotípia, ez alapján nem ítélkezhetünk a nőkről. Idézek néhány név nélküli kommentet.

- „Nekem a macskás nő azt jelenti, hogy sosem tudod, mit akar, hányadán állsz vele… fura.”
- „Antiszociális tulajdonság az biztos, hogy időnként többre tartja, mint a párját...”
- „Undorító állat a macska! Mit szeretnek benne a nők? Azok olyanok is lehetnek.”
- „Imádom őket, nem normálisak.”
- „Hát igen. Azok a macskás csajok. Nem százas egy sem.”Nem csak hazánkban, hanem világszerte ezt tartja a közvélemény. Ám a „macskás” férfiak is megkapják a magukét. A második, ami érdekelt, hogyan vélekednek a macskatulaj pasikról? Lássunk néhány újabb véleményt!

- „Sajnos volt már macskás pasim. Engem kiborított. Amikor csak meglátott egy macskát elkezdett hozzá gügyögni én meg kb. le voltam tojva.”
- „Én kutyás vagyok, és eddig csak macskás pasikkal voltam, és kiborító volt, mert a kutyás az mozog, kirándul, bolondos, következetes stb. Eddig sajnos az összes macskás pasim idióta volt, macskához gügyögő, Nem férfias. Szerintem. Egy kutyás vagány, bevállalós, a macskás meg .... hát macskás.”
- „A macskás pasiknál csak az autós pasik a rosszabbak. Meg persze a WoW-os pasik, na, azok mindent überelnek. Én szeretem a macskákat, de az ilyen nagyon macskás embereket nem bírom. Nekem egyenesen visszatetsző, ahogy alárendelik magukat egy állatnak.”
- „Na, hát erre gondolok én is. Milyen már, ha valaki ennyire alárendeli magát egy állatnak? Az ilyen hatalmas rajongás már tényleg elszomorító. A kutyám pl. akkora taslit kapna, ha beleenne a kajámba… DE nem is próbálkozik vele, mert tudja, hogy hol a helye. Azért szemtelenkedik ő is, de egy tasli és leáll, ha nem, még egy tasli.”
- „A kutyások alázatot meg engedelmességet akarnak a macskások meg játékos versenyt, ennyi a különbség. De attól sportolhat egy macskás fiú is.”


A „macskás” férfiaknak talán még nehezebb dolguk van, mint a nőknek: a macska évezredek óta a nőiesség és a függetlenség jelképe. Ha egy nő tart macskát, még oké. De ha egy férfi?! Azonnal megkérdőjelezik nemi identitását, a környezetében élő férfiak folyamatos heccelésének van kitéve.

Az utolsó kommentelő azonban rátapintott a lényegre: sztereotípia ide, általánosítás oda, tény, hogy a macskatartók nem várják el az alázatos viselkedést. A macskák természetüknél fogva nem alázatosak, sőt, nem is kimondottan engedelmes állatok. Logikus, hogy a macskarajongók nem azért tartanak cicát, hogy uralkodhassanak felettük, betaníthassák bizonyos dolgokra, mutatványokra. Tudják, hogy (amint azt az egyik kommentelő megemlítette) „taslival”, veréssel nem érnek el semmit a macskánál. Vagyis de. Két dolgot. Egyik sem kifizetődő: vagy véres karmolás- és harapásnyomokat (mert a macska bizony megvédi magát, ha rátámadnak – visszatámad). Vagy beidomítható veréssel is, de ekkor bizonyos, hogy nem szeretni, csak félni fog tőlünk. Akkor valóra válik a leghíresebb macska sztereotípia: nem szeretetből bújik, dorombol, hanem ételért. Nem azért hagyja magát megsimogatni, mert vágyik rá, hanem mert fél a gazdájától, és tudja, hogy csak így kerülheti el az újabb verést.


És vajon mi az összefüggés a macskás csajok és a feminista nők között? Hadd fejtsem ki szemléletesen!

Macskák vélt, negatívnak tartott tulajdonságai
~ öntörvényű, azt csinálja, amihez épp kedve van,
~ független,
~ makacs, csak azt csinálja, amihez neki is kedve van, CSAK a gazda kedvéért nem tesz meg semmit, tehát önző,
~ hálátlan,
~ nem szereti, csak lenézi az embereket,
~ egyenjogúnak hiszi magát az emberekkel, pedig nem az.

Feminista nők vélt, negatívnak tartott tulajdonságai
~ túl öntörvényű, azt csinálja, amihez épp kedve van,
~ túl független,
~ makacs, csak azt csinálja, amihez neki is kedve van, CSAK a párja/férje kedvéért nem tesz meg semmit, tehát önző,
~ hálátlan,
~ nem szereti, csak lenézi a férfiakat,
~ egyenjogúnak hiszi magát a férfiakkal, pedig nem az.

Kötelességem megemlíteni, hogy valóban vannak radikális feministák, akik férfigyűlölők, de ez főképp Nyugaton, elsősorban Amerikában jellemző. Ám itthon, ahol még az önvédelemhez, a nyilvános szoptatáshoz, egyenlő bérezéshez sincsenek meg a nők kellő jogai, úgy gondolom, nem beszélhetünk radikális feministákról. Férfigyűlölők léteznek, ahogy nőgyűlölők is, de ne vegyük őket egy kalap alá, a többi, „normális” nővel és férfival!

Summázva: ha valakire rásütik a „tipikus macskás csaj” jelzőt, tulajdonképpen azokat a tulajdonságait róják fel negatívumként, ami egy 21. századi, felvilágosult nő természetes tulajdonságai. Sőt, továbbmegyek: egy 21. századi, felvilágosult EMBER tulajdonságai. Mert éppúgy vannak férfiak (bár tény, hogy arányaiban kevesebben), akik elnyomásban élnek (anyjuk, feleségük, főnökük, társadalom általi elnyomásban), akik a látszólagos béke kedvéért belemennek olyan dolgokba, amiket nem csak éppen nem szeretnének, de egyenesen elleneznek. Akik kevesebbnek érzik magukat, mert mondjuk „csak” kétkezi munkások, vagy nem keresnek havonta több százezret, vagy vékonyabbak/kövérebbek a többieknél.


Szerencsére sok, és remélhetőleg egyre több, olyan férfi van/lesz, aki bár nem vezető beosztásban dolgozik, és/vagy nem olyan szálkás, mint egy alsóneműmodell, tudja, hogy egyenértékű és egyenjogú a többi férfival és nővel is. Mert ez a feminizmus lényege, amit rengetegen nem értenek: az igazi feministák nem csak a nők jogaiért harcolnak, hanem azért, hogy mindenki egyenjogú legyen. Hogy egy férfinak éppúgy ne legyen ciki sírni, ahogy egy nőnek ne legyen ciki, hogy szereti a „fiús” sportokat. Hogy ne legyenek „fiús” sportok, csak sportok. Hogy ne legyenek „lányos” hobbik, csak hobbik. Több olyan nőről tudok, aki azért nem meri elmondani, hogy szeret focizni, mert azonnal megkapná a leszbikus jelzőt. És ugyanígy tudok olyan férfiakról, akik pont ugyanezért titkolják, hogy tudnak/szeretnek varrni, sütit sütni, kertészkedni.

És itt vissza kell kanyarodnom a macskás összehasonlításhoz. Megfigyelték már, hogy a filmekben az összes „rosszfiúnak”, gengszternek macskája van? Vajon miért? Mert ezeknek a karaktereknek az egyik legmeghatározóbb jellemzője a magabiztosságuk: nem félnek olyan állattársat választani, aki nem a szolgájuk. Talán Don Corleone szeretett volna a közelében legalább egy olyan élőlényt tudni, akit nem törhet meg, mert akart valakit, akit csak a szeretet, és az oly sokat emlegetett bizalom köt hozzá. Tehát, macskatartó uraim, ha olvassák ezeket a sorokat, és ha valaha szekálják önöket azzal, hogy a macska „lányos”, csak annyit mondjanak magabiztos félmosollyal: „Keresztapa!”. Garantáltan abbamarad a nyaggatás.


Végül, lássunk néhány macskatartó férfi véleményét!

45 éves irodalomtanár: „A macska nagyon jó emberismerő. Sokban hasonlít az emberekre, van benne büszkeség, elegancia és tartás, ugyanakkor tud gyerekes lenni, gyakran csinál hülyeségeket, de van benne szeretet és ragaszkodás is. Megjegyzem, hogy a kutyákat is szeretem.”
25 éves, multinál dolgozó marketingmenedzser: „A macskák azért vannak az első helyen, mert bírom az öntörvényűségüket és a bölcsességüket. Ki kell érdemelni a barátságukat, mint általában az embereknél. Negatív, hogy néha túlságosan féltékenyek, sértődékenyek, és napokig képesek tojni a fejedre minden ok nélkül.”
38 éves informatikus, vállalkozó: „ Gyakorlatilag rajtam alszik, és mászkál rajtam éjszaka. Pont olyan játszani vele, mint egy kisgyerekkel. Teljes jogú családtag, aki tud szeretni. Ha szeretetigénye van, jön, hogy foglalkozzak vele, ha nincs hozzám kedve, elvonul, és fordítva, ha nincs kedvem játszani, nem nyomul.” 48 éves háztartási- és vendéglátó ipari gépszerelő: „Negatív: akaratos és nagyon kíváncsi, mindent dugni kell előle. Pozitív: Okos, kedves, mókás, ügyes, öntörvényű, ragaszkodó és szerintem szép is.”


42 éves IT középvezető: „Azért szeretem jobban, mint a kutyákat, mert függetlenek, szépek, kedvesek, de nem tolakodóak, tiszták és önálló személyiségük van, büszkék.”
19 éves tanuló: „Amióta az eszemet tudom, macskás vagyok. Mindig macskák vettek körül, most is van három. Ha koleszbe megyek, hiányozni fognak. Később mindenképpen szeretnék tartani macskákat, esetleg a most meglévők kölykeit.”


Bátran kijelenthetjük, hogy macskás pasiból ideális partnerjelölt lehet. Megvan benne a másik tisztelete, nem akarja másokra erőltetni az akaratát. Értékeli, sőt szereti az önálló egyéniséget, függetlenséget, és talán még az intelligens nőktől sem riad vissza.
Hozzászólások

AG, 21. 10. 2015 17:05:41
Kutyás szingli: munka után nem ér rá, mert menni kell a kutyához, le kell vinni, etetni kell. Ha külső kerületben lakik, már nehéz rávenni, hogy elinduljon a Belváros felé (ellustulás). Reggel otthon kell lenni, hiszen a kutyát megint le kell vinni. A szingliségből így nehéz kitörni. Macskás lány: ahogy említette a cikk is: gügyögés, kvázi megszemélyesítés, bónusz macskapisi szag - jobb esetben csak - az alom környékén. Ami közös lakásban tartás esetén: a szőr. A szőr mindenhol. Ritka esetben és lelkes - napi kétszeri - porszívózás esetén ez elég jól minimalizálható. Nyilván nem kellene általánosítani, de a nagy számok törvénye alapján valóban fenntartással kell kezelni a lakásban állatot tartó egyedülállókat. Peace.
@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8