Uborka


Wolner Annamária  2011.5.31. 9:08

Az vagy amit megeszel, avagy mutasd a tányérod!

„ Az vagy amit megeszel” – mondták a bölcsek, s mivel a gondolat őseinktől származik, van is benne igazság. Hiszen ma is azt halljuk az okosoktól: „Táplálkozz egészségesen! Egyél sok tejet, joghurtot, sovány húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, s ha teheted, csakis biot!” A Németországban tomboló hasmenéses járvány hírei után – melynek okozója a vélhetőleg Spanyolországból származó uborka – mostanra azt is meggondoljuk, mit érdemes enni, és főleg, hogy honnan származik az, amit a tányérunkra teszünk.

Napjainkban egyre nagyobb gondot fordítunk az egészséges táplálkozásra. Mindenhol arra hívják fel a figyelmünket, hogy lehetőleg a vegyszerektől és károsnak bélyegezett adalékanyagoktól mentes, ásványi anyagokban és vitaminokban viszont gazdag élelmiszereket keressük. A mai, modernkor hozadéka, vagy csak azé, hogy mára megszűntek a határok, de kapható már minden az üzletek és a bevásárlóközpontok polcain. Sokszor azt sem tudjuk, mit rakunk bele a kosarunkba. Ez a fejlődés az élelmiszerellátás és fogyasztás terén is változásokat hozott, de nem a megváltozott igények formálták a termelést és a mezőgazdálkodást, hanem a tőke éhsége szabta meg az irányt, lassan kiszorítva a minőséget.

Együnkl sok zöldséget, gyümölcsöt – de milyet és honnan származót?

A piacokon, hazai termelőktől keveset vagy végképp nem vásárolunk, hisz a külföldi országokból való exportnak köszönhetően a boltokban ma már egész évben kapható paprika, paradicsom, uborka és más zöldség- és gyümölcsfélék, nem kell megvárni, míg nálunk is beérik a termés. Úgy látszik, mindig kell történnie valaminek, egy intő, figyelmeztető jelnek, hogy észbe kapjunk: „Ember, figyelj oda, mit teszel magaddal, és a környezeteddel!” Jelen esetben: „Mit teszel a kosaradba, aztán a tányérodba!”

A Németországban dúló, vélhetőleg Spanyolországból származó uborka okozta fertőzés híre a napokban hozzánk is eljutott. Ettől a pillanattól kezdve a boltokból és a nagyobb üzletláncok polcairól szinte teljesen eltűntek a spanyol zöldségek és gyümölcsök. E helyett egyre több helyen látni a feliratot: származási hely Magyarország/Szlovákia.

Csak hazai termelőktől!

Sajnálatos, hogy ilyen súlyos járvány kell ahhoz, hogy felhívja a figyelmet az ésszerűtlen gazdálkodásra. Arra, hogy sok területen helyben is megtermelhető lenne a zöldség és gyümölcs, amelyet különféle vegyszerekkel, tartósító szerekkel spriccelnek be, és amelyet kilométerek ezrein át hurcolnak keresztül-kasul Európán. És az őstermelőkre is, hiszen az utóbbi években bizony kiment a divatból a falusi kistermelő Marika néni vagy Béla bácsi roppanó húsú paprikája, eredeti ízű paradicsomja, friss, zamatos uborkája a fóliasátor alól vagy a kertből. Reméljük, hogy ezek után gyakrabban vásárolunk majd a piacokon, és a boltokban is csak a hazai terméket keressük.
Az úgynevezett bio-termékekben sem bízhatunk meg teljes mértékben, így jobb, ha kicsit érdeklődünk, mielőtt a terméket a kosarunkba tennénk.

Egy dolog bizonyos: nagyobb odafigyeléssel, valamint a higiéniai előírások betartásával (a zöldség és gyümölcs lemosása, tisztítása vagy főzése mellett) megúszhatjuk a bajt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1