Uborka


Wolner Annamária  2011.5.31. 9:08

Az vagy amit megeszel, avagy mutasd a tányérod!

„ Az vagy amit megeszel” – mondták a bölcsek, s mivel a gondolat őseinktől származik, van is benne igazság. Hiszen ma is azt halljuk az okosoktól: „Táplálkozz egészségesen! Egyél sok tejet, joghurtot, sovány húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, s ha teheted, csakis biot!” A Németországban tomboló hasmenéses járvány hírei után – melynek okozója a vélhetőleg Spanyolországból származó uborka – mostanra azt is meggondoljuk, mit érdemes enni, és főleg, hogy honnan származik az, amit a tányérunkra teszünk.

Napjainkban egyre nagyobb gondot fordítunk az egészséges táplálkozásra. Mindenhol arra hívják fel a figyelmünket, hogy lehetőleg a vegyszerektől és károsnak bélyegezett adalékanyagoktól mentes, ásványi anyagokban és vitaminokban viszont gazdag élelmiszereket keressük. A mai, modernkor hozadéka, vagy csak azé, hogy mára megszűntek a határok, de kapható már minden az üzletek és a bevásárlóközpontok polcain. Sokszor azt sem tudjuk, mit rakunk bele a kosarunkba. Ez a fejlődés az élelmiszerellátás és fogyasztás terén is változásokat hozott, de nem a megváltozott igények formálták a termelést és a mezőgazdálkodást, hanem a tőke éhsége szabta meg az irányt, lassan kiszorítva a minőséget.

Együnkl sok zöldséget, gyümölcsöt – de milyet és honnan származót?

A piacokon, hazai termelőktől keveset vagy végképp nem vásárolunk, hisz a külföldi országokból való exportnak köszönhetően a boltokban ma már egész évben kapható paprika, paradicsom, uborka és más zöldség- és gyümölcsfélék, nem kell megvárni, míg nálunk is beérik a termés. Úgy látszik, mindig kell történnie valaminek, egy intő, figyelmeztető jelnek, hogy észbe kapjunk: „Ember, figyelj oda, mit teszel magaddal, és a környezeteddel!” Jelen esetben: „Mit teszel a kosaradba, aztán a tányérodba!”

A Németországban dúló, vélhetőleg Spanyolországból származó uborka okozta fertőzés híre a napokban hozzánk is eljutott. Ettől a pillanattól kezdve a boltokból és a nagyobb üzletláncok polcairól szinte teljesen eltűntek a spanyol zöldségek és gyümölcsök. E helyett egyre több helyen látni a feliratot: származási hely Magyarország/Szlovákia.

Csak hazai termelőktől!

Sajnálatos, hogy ilyen súlyos járvány kell ahhoz, hogy felhívja a figyelmet az ésszerűtlen gazdálkodásra. Arra, hogy sok területen helyben is megtermelhető lenne a zöldség és gyümölcs, amelyet különféle vegyszerekkel, tartósító szerekkel spriccelnek be, és amelyet kilométerek ezrein át hurcolnak keresztül-kasul Európán. És az őstermelőkre is, hiszen az utóbbi években bizony kiment a divatból a falusi kistermelő Marika néni vagy Béla bácsi roppanó húsú paprikája, eredeti ízű paradicsomja, friss, zamatos uborkája a fóliasátor alól vagy a kertből. Reméljük, hogy ezek után gyakrabban vásárolunk majd a piacokon, és a boltokban is csak a hazai terméket keressük.
Az úgynevezett bio-termékekben sem bízhatunk meg teljes mértékben, így jobb, ha kicsit érdeklődünk, mielőtt a terméket a kosarunkba tennénk.

Egy dolog bizonyos: nagyobb odafigyeléssel, valamint a higiéniai előírások betartásával (a zöldség és gyümölcs lemosása, tisztítása vagy főzése mellett) megúszhatjuk a bajt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8