Zsebpénzt a gyereknek


Jády Mónika  2008.9.14. 19:27

A gyerek csak úgy tanul meg a pénzzel bánni, akkor ismeri meg az értékét, ha rendszeresen pénzhez jut.

Ezért van szükség a zsebpénzre. Időről-időre már a négy-ötéveseknek is rendelkezésére bocsáthatunk kisebb összeget, iskolás kortól pedig rendszeresen – hetente – kellene adni zsebpénzt. Tíz-tizenkét éves kortól át lehet állni a havonként egyszeri kifizetésre, hogy a gyerek megtanuljon úgy gazdálkodni, mint a felnőttek.

Otthon legyen a pénz beszédtéma. A szülők kommentálják gyakran a kisebb-nagyobb kiadásokat – mire miért van szükség, mi az, amire gyűjteni kell, mire mennyi ideig kell spórolni. Vásárlás közben hasonlítsuk össze az árakat, és magyarázzuk el a gyereknek, mi alapján választottuk ki mindazt, ami a kosarunkba került. Így mutathatunk példát, hogyan lehet okosan bánni a pénzzel. Beszélgessünk a gyerekkel arról is, mire szeretné költeni a zsebpénzét, esetleg félre szeretné-e tenni, mert valami nagyobb dologra spórol. A szülők nyugodtan elmondhatják a véleményüket (azt is megjegyezhetik, ha a vágyott dolgot drágának vagy esetleg fölöslegesnek találják), de el kellene fogadniuk a gyerek kívánságát. Persze, megpróbálhatjuk őt meggyőzni arról, hogy várjon még a vásárlással, és gondolja át még egyszer, tényleg szüksége van-e az áhított dologra. Esetleg ötleteket is adhatunk, mi az, amihez olcsóbban hozzájutna, vagy több hasznát venné, mint az óhajtott tárgynak. De ne kényszerítsük őt semmire.

A zsebpénzéből ne fizessen a gyerek olyasmit, amire feltétlenül szüksége van – például az iskolai ebédet, tanszereket. Különben megegyezés kérdése, valamint a zsebpénz nagyságától is függ, hogy mit kell a zsebpénzből fedezni. A nagyobbak zsebpénzébe beleszámolhatjuk a ruhavásárlásra szánt összeget is.

A zsebpénzt mindig időben fizessük ki, ne a gyereknek kelljen bennünket figyelmeztetni. Minél idősebb a gyerek, annál több zsebpénzt adhatunk. De ne adjunk túl sokat, különben a gyerek nem szab határt a vágyainak, és nem lesz realitásérzéke. Négy-ötéveseknek adhatunk heti 10 Sk-t/80 Ft-t, hat-hétéveseknek heti 50-60 Sk-t/400-500 Ft-t, nyolc-tízéveseknek heti 80-100 Sk-t/600-800 Ft-t, 13-15 éveseknek havi 500-600 Sk-t/4000-5000 Ft-t. A 16-18 éveseknek ennél többet is adhatunk (például havi 1200-1500 Sk-t/8000-10 000 Ft-t), ha megengedi az anyagi helyzetünk. Beszélgessünk el a baráti körünkbe tartozó szülőkkel, ők mennyi zsebpénzt adnak a gyerekeiknek. A gyerekekkel is beszéljük meg, mennyi zsebpénzre futja a családi kasszából.

Ha a gyerek pénze korábban elfogy, mint ahogy megkapja a következő zsebpénzt, ne adjunk pluszpénzt. Inkább beszélgessünk el vele, miért került ilyen helyzetbe, és legközelebb mire figyeljen a pénz beosztásánál.

A háztartásban, ház körül való segédkezés természetes dolog, ezért nem kell külön pénzbeli jutalomban részesíteni a gyereket! Ne próbáljuk a gyereket zsebpénzelvonással nevelni. Ha nem megfelelően viselkedett, akkor is jár neki zsebpénz.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10