Bőrradír és hámlasztás


Almási Anikó, kozmetikus  2004.1.5. 22:28

A kozmetikában javában tart a bőrradírozás és a bőrhámlasztási eljárások időszaka.

A peelingek és AHA-kúrák ugyanis október végétől február végéig aktuálisak. A felsorolt eljárások alatt a bőr elhalt szarurétegének eltávolítását értjük. A bőrradírt (peelinget) az arc- és testkezelések részeként alkalmazzuk, a hámlasztás módszerét pedig önállóan, kúraszerűen. A peelinget akár az arcbőrre alkalmazzuk, akár az egész testfelületre – mindenképpen elősegíti a hatóanyagok bőrbe való felszívódását.

A bőrradír – peeling
A mechanikai radírozást végezhetjük speciális krémek segítségével, vagy a célt szolgáló speciális készülékkel. Az első esetben, a krémben található apró szemcséket görgetjük a bőrön, s így eltávolítjuk az elhalt szaruréteget. A mechanikai peelinget aknés bőrűek számára nem ajánljuk, mivel a mechanikai inger hatására a lobgát átszakadhat, és a gyulladás szétterjedhet az egész bőrfelületen. A hajszáleres arcbőröknél pedig sérülhetnek az erek.

A mechanikai peelingezésre a különböző cégek sokféle termékeiből válogathatunk – a természetes alapanyagú termékek a legajánlottabbak.

Ilyenek például az alábbiak:
A sárgabarackmag őrleményt (0,001-0,01 mm-es szemcsék) tartalmazó bőrradírt a vastagabb bőrtípusra alkalmazzuk.

Az érzékeny típusú, problémás bőrre a jojoba viaszgyöngyöt tartalmazó bőrradír készítmény használata ajánlott. Nemcsak az elhalt szaruréteget távolítjuk el vele, hanem a bőrbe hatóanyagot is juttatunk.

Az erőteljesebb radírozásra természetes alapanyagú, kukoricás-csipkebogyós peelinget használjunk, a test peelingezését is végezhetjük vele.

A kimondottan érzékeny, vékony bőrűeknek a fűzfakivonatot és finom tengeri homokot tartalmazó peeling ajánlott.

A magas ásványianyag tartalmú tengeri üledéket, iszapot tartalmazó peelingek mélytisztítók, alkalmazásuk ezenkívül ekcéma, psoriasis, seborrhoea, dermatitis, akné, petyhüdt bőr, striák és cellulitisz esetén is ajánlottak jótékony hatásuk miatt.

A yutahi sóból készült testradír kitűnő minőségű. A sóba frissen kerülnek a gyógynövények őrlemény formájában. A só ezután magába szívja a gyógynövények esszenciáját. Hozzáadott illóolajokat is tartalmaz. A sót speciális krémmel együtt alkalmazzuk. Egy evőkanál só és egy evőkanál krém keveréke az egész testre elegendő. A sószemcsék ugyan durvák, de kellemes érzetet okoznak.

Vegyi peeling
A kémiai peelingek alkalmazásánál a kozmetikus általában savas termékekkel dolgozik. A bőrre felvitt hatóanyagok leoldják az elhalt szaruréteget.

Az AHA savas peelingek gyümölcssavat tartalmaznak, amit például a szőlőből, citromból, narancsból, grapefruitból nyerünk. Az AHA-savas hámlasztás a bőrt védő keratinréteget koptatja, a sejteket pedig arra ösztönzi, hogy szép egyenletes bőrréteget alakítsanak ki. Az ilyen hámlasztást kúraszerűen végezzük, melynek időtartama egy hónap. Mégpedig azért, mert a bőr természetes megújulása 28 nap alatt megy végbe. A kúra tíz kezelésből áll. A kezeléseket télen kell elvégezni, mert amennyiben a bőrt fény éri, és nincs rajta megfelelő védő keratinréteg, akkor nem tud megfelelően védekezni, és foltos barnulás alakul ki.

Az AHA-kúrák ideális időszaka tehát október végétől február végéig tart. Az első 3-4 kezelésnél felléphet a bőr állapotának romlása, ám utána mindenképpen javulás következik. Bármely bőrtípusra alkalmazható, de az érzékeny és normál bőrűeknél elegendő hat kezelés is (szintén egy hónapra szétosztva) az optimális állapot eléréséhez.

Kitűnőek a tejsavas hámlasztók is. A test egész felületére alkalmazhatjuk, de elsősorban a térd, könyök területére, vagyis azokra a részekre, ahol a bőr könnyen kiszárad és megvastagszik.

A vegyi hámlasztások pozitív hatásai:
-- a bőr simává, ragyogóvá válik
-- a pórusok átmérője láthatóan csökken
-- az arcszín friss és üde lesz
-- az öregségi és a májfoltok elhalványodnak
-- eltűnnek az apró ráncok
-- az aknés bőr állapota észrevehetően javul
-- a heges bőrfelület szebbé válik
-- lényegesen javul a plasztikai műtét utáni bőrterület vérellátása.

A pigmentfoltok egyre fiatalabb korban jelennek meg, és egyre gyakrabban okoznak problémát. A radírozások, hámlasztások megoldást kínálnak erre a gondra is, de használatuk elengedhetetlen a kozmetikai kezelések szinte minden típusánál.Hozzászólások

, 07. 11. 2007 11:20:52 Kérdés
Kedves Anikó! Szeretném megkérdezni, hogy ha otthon szeretnénk végezni a hámlasztást milyen krémet használjunk?
@


A rovat további cikkei

Hozzuk formába magunkat!

PR-cikk

Közeledik a nyár és vele együtt a bikiniszezon is! Nincs sok idő hátra, de még mindig nem késő.

2019.5.9.   


Egészséges élet, fiatalos arcbőr

Both Tímea

Megfogadandó tippek az ránctalan sima bőrért. (1. rész)

2019.3.11.    4


Mit tegyünk a neszesszerbe?

Tilajcsík Dóra

A szépségipar folyamatosan újabbnál újabb vívmányokkal áll elő, amelyek azt hivatottak segíteni, hogy megjelenésünk a lehető legtökéletesebb legyen.

2019.2.12.    5


Gyorstippek a csinos külsőért

Nőként minden reggel ugyanazt a rutint csináljuk végig a fürdőszobában - ám sajnos ennek vannak kellemetlen, sőt néha egyenesen praktikátlan és időigényes részei is.

2019.1.26.    2


Szépségtippek a királyi udvarból

Tilajcsík Dóra

Meghan Markle elvált amerikai színésznőből lett Megán sussexi hercegné, amikor a windsori kastély kápolnájában kimondta a boldogító igent Harry hercegnek tavaly márciusban.

2019.1.11.    5


Arcápolás télen

Palkó Emese

A téli időszakban arcbőrünk fokozottabb odafigyelést igényel. Hiszen az egyre hidegebb hőmérséklet nagyon megviseli arcbőrünket. Jótanácsok következnek.

2019.1.8.    13


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2018.12.16.    11


Kézápolási kisokos

Tilajcsík Dóra

„Ha kíváncsi vagy egy nő valódi korára, nézd meg a kezét!“ Hangzik az ismert mondás, és az állítás egyáltalán nem áll messze az igazságtól.

2018.11.25.    2


Testápolás illóolajakkal

Both Tímea

Az illatoknak nagy erejük van. Hatnak testünkre, lelkünkre, szellemünkre egyaránt.

2018.11.10.    12


Nyaralás utáni bőrápolás

Both Tímea

Tanácsainkkal szeretnénk megtanítani az olvasót a tudatos bőrápolásra, szépségápolásra, nőiességének megtartására.

2018.9.20.  5    11


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2018.6.25.    11


Szépségtörténelem(3)

Jády Mónika

A forradalmi változásokat a szépségtörténelemben az 1905-ös év hozta meg.

2017.11.20.    2