Bőrradír és hámlasztás


Almási Anikó, kozmetikus  2004.1.5. 22:28

A kozmetikában javában tart a bőrradírozás és a bőrhámlasztási eljárások időszaka.

A peelingek és AHA-kúrák ugyanis október végétől február végéig aktuálisak. A felsorolt eljárások alatt a bőr elhalt szarurétegének eltávolítását értjük. A bőrradírt (peelinget) az arc- és testkezelések részeként alkalmazzuk, a hámlasztás módszerét pedig önállóan, kúraszerűen. A peelinget akár az arcbőrre alkalmazzuk, akár az egész testfelületre – mindenképpen elősegíti a hatóanyagok bőrbe való felszívódását.

A bőrradír – peeling
A mechanikai radírozást végezhetjük speciális krémek segítségével, vagy a célt szolgáló speciális készülékkel. Az első esetben, a krémben található apró szemcséket görgetjük a bőrön, s így eltávolítjuk az elhalt szaruréteget. A mechanikai peelinget aknés bőrűek számára nem ajánljuk, mivel a mechanikai inger hatására a lobgát átszakadhat, és a gyulladás szétterjedhet az egész bőrfelületen. A hajszáleres arcbőröknél pedig sérülhetnek az erek.

A mechanikai peelingezésre a különböző cégek sokféle termékeiből válogathatunk – a természetes alapanyagú termékek a legajánlottabbak.

Ilyenek például az alábbiak:
A sárgabarackmag őrleményt (0,001-0,01 mm-es szemcsék) tartalmazó bőrradírt a vastagabb bőrtípusra alkalmazzuk.

Az érzékeny típusú, problémás bőrre a jojoba viaszgyöngyöt tartalmazó bőrradír készítmény használata ajánlott. Nemcsak az elhalt szaruréteget távolítjuk el vele, hanem a bőrbe hatóanyagot is juttatunk.

Az erőteljesebb radírozásra természetes alapanyagú, kukoricás-csipkebogyós peelinget használjunk, a test peelingezését is végezhetjük vele.

A kimondottan érzékeny, vékony bőrűeknek a fűzfakivonatot és finom tengeri homokot tartalmazó peeling ajánlott.

A magas ásványianyag tartalmú tengeri üledéket, iszapot tartalmazó peelingek mélytisztítók, alkalmazásuk ezenkívül ekcéma, psoriasis, seborrhoea, dermatitis, akné, petyhüdt bőr, striák és cellulitisz esetén is ajánlottak jótékony hatásuk miatt.

A yutahi sóból készült testradír kitűnő minőségű. A sóba frissen kerülnek a gyógynövények őrlemény formájában. A só ezután magába szívja a gyógynövények esszenciáját. Hozzáadott illóolajokat is tartalmaz. A sót speciális krémmel együtt alkalmazzuk. Egy evőkanál só és egy evőkanál krém keveréke az egész testre elegendő. A sószemcsék ugyan durvák, de kellemes érzetet okoznak.

Vegyi peeling
A kémiai peelingek alkalmazásánál a kozmetikus általában savas termékekkel dolgozik. A bőrre felvitt hatóanyagok leoldják az elhalt szaruréteget.

Az AHA savas peelingek gyümölcssavat tartalmaznak, amit például a szőlőből, citromból, narancsból, grapefruitból nyerünk. Az AHA-savas hámlasztás a bőrt védő keratinréteget koptatja, a sejteket pedig arra ösztönzi, hogy szép egyenletes bőrréteget alakítsanak ki. Az ilyen hámlasztást kúraszerűen végezzük, melynek időtartama egy hónap. Mégpedig azért, mert a bőr természetes megújulása 28 nap alatt megy végbe. A kúra tíz kezelésből áll. A kezeléseket télen kell elvégezni, mert amennyiben a bőrt fény éri, és nincs rajta megfelelő védő keratinréteg, akkor nem tud megfelelően védekezni, és foltos barnulás alakul ki.

Az AHA-kúrák ideális időszaka tehát október végétől február végéig tart. Az első 3-4 kezelésnél felléphet a bőr állapotának romlása, ám utána mindenképpen javulás következik. Bármely bőrtípusra alkalmazható, de az érzékeny és normál bőrűeknél elegendő hat kezelés is (szintén egy hónapra szétosztva) az optimális állapot eléréséhez.

Kitűnőek a tejsavas hámlasztók is. A test egész felületére alkalmazhatjuk, de elsősorban a térd, könyök területére, vagyis azokra a részekre, ahol a bőr könnyen kiszárad és megvastagszik.

A vegyi hámlasztások pozitív hatásai:
-- a bőr simává, ragyogóvá válik
-- a pórusok átmérője láthatóan csökken
-- az arcszín friss és üde lesz
-- az öregségi és a májfoltok elhalványodnak
-- eltűnnek az apró ráncok
-- az aknés bőr állapota észrevehetően javul
-- a heges bőrfelület szebbé válik
-- lényegesen javul a plasztikai műtét utáni bőrterület vérellátása.

A pigmentfoltok egyre fiatalabb korban jelennek meg, és egyre gyakrabban okoznak problémát. A radírozások, hámlasztások megoldást kínálnak erre a gondra is, de használatuk elengedhetetlen a kozmetikai kezelések szinte minden típusánál.Hozzászólások

, 07. 11. 2007 11:20:52 Kérdés
Kedves Anikó! Szeretném megkérdezni, hogy ha otthon szeretnénk végezni a hámlasztást milyen krémet használjunk?
@


A rovat további cikkei

Mit tegyünk a neszesszerbe?

Tilajcsík Dóra

A szépségipar folyamatosan újabbnál újabb vívmányokkal áll elő, amelyek azt hivatottak segíteni, hogy megjelenésünk a lehető legtökéletesebb legyen.

2019.2.12.    5


Gyorstippek a csinos külsőért

Nőként minden reggel ugyanazt a rutint csináljuk végig a fürdőszobában - ám sajnos ennek vannak kellemetlen, sőt néha egyenesen praktikátlan és időigényes részei is.

2019.1.26.    2


Szépségtippek a királyi udvarból

Tilajcsík Dóra

Meghan Markle elvált amerikai színésznőből lett Megán sussexi hercegné, amikor a windsori kastély kápolnájában kimondta a boldogító igent Harry hercegnek tavaly márciusban.

2019.1.11.    5


Arcápolás télen

Palkó Emese

A téli időszakban arcbőrünk fokozottabb odafigyelést igényel. Hiszen az egyre hidegebb hőmérséklet nagyon megviseli arcbőrünket. Jótanácsok következnek.

2019.1.8.    13


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2018.12.16.    11


Kézápolási kisokos

Tilajcsík Dóra

„Ha kíváncsi vagy egy nő valódi korára, nézd meg a kezét!“ Hangzik az ismert mondás, és az állítás egyáltalán nem áll messze az igazságtól.

2018.11.25.    2


Testápolás illóolajakkal

Both Tímea

Az illatoknak nagy erejük van. Hatnak testünkre, lelkünkre, szellemünkre egyaránt.

2018.11.10.    12


Nyaralás utáni bőrápolás

Both Tímea

Tanácsainkkal szeretnénk megtanítani az olvasót a tudatos bőrápolásra, szépségápolásra, nőiességének megtartására.

2018.9.20.  3    11


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2018.6.25.    11


Egészséges élet, fiatalos arcbőr

Both Tímea

Megfogadandó tippek az ránctalan sima bőrért. (1. rész)

2018.3.6.    4


Szépségtörténelem(3)

Jády Mónika

A forradalmi változásokat a szépségtörténelemben az 1905-ös év hozta meg.

2017.11.20.    2


Szépségtörténelem(2)

Jády Mónika

A férfiakra vonatkozó szépségminta a történelem folyamán nem sokat változott (széles váll, izmos lábak, feszes test).

2017.10.15.    7