Az örök tavasz szigete(1)


Jády Mónika  2006.6.17. 19:37

Sok millió évvel ezelőtt egy víz alatti vulkánkitörés következményeként négytagú szigetcsoport emelkedett ki az Atlanti-óceánból: Ilhas Desertas, Ilhas Selvagens, Porto Santo és Madeira.

Ez utóbbi – 741 négyzetkilométernyi, huszonkét kilométer széles és ötvenhét kilométer hosszú – sziget a legnagyobb a négy közül.

A portugál fennhatóság alá tartozó Madeira 1000 km-re fekszik Lisszabontól, Casablancától 640 km, a Kanári szigetektől pedig 416 km választja el. Bár már egy 1351-es firenzei térképre is rákerült, felfedezését mégis későbbre (az 1418-1420-as évekre) datálják. A Tengerész Henrik megbízásából Afrika nyugati partjait feltérképezni szándékozó Zarco kapitányt és társait egy heves vihar az Atlanti-óceán közepére sodorta. Így leltek egy sűrű erdő borította lakatlan szigetre, melyre aztán kitűzték a portugál zászlót, és elnevezték Ilha de Madeirának (azaz a fák szigetének). 1425-ben érkeztek a szigetre az első lakók. 1433-ban cukornádat kezdtek termelni, 1450-ben pedig már Madeira volt Európa fő cukorszállítója. A 18. században a szőlő és a bor jelentette a legnagyobb üzletet.

A sziget lakóinak nem volt könnyű dolga. A déli részen ugyan akadt termőföld, de nem volt víz, az északi parton pedig, ahol a sziklákon vízesések futnak végig, a termőföld hiányzott. Ezért fokozatosan egy csatornarendszert építettek ki, amely elvezeti a vizet a sziget minden pontjára. (A csatornákat levadáknak nevezik.)

A sziget déli részének domboldalain fáradságos munkával teraszos ültetvényeket hoztak létre. A lakosok a növénytermesztésen kívül természetesen halászattal is foglalkoztak. Ma a lakosság egynegyede foglalkozik földműveléssel. A fő bevételi forrást jó ideje a turizmus jelenti, évente kb. 900 000 látogató érkezik ide. A legtöbb szálloda Funchal-ban, a fővárosban található, amelynek a neve a „funcho” (édeskömény) szóra vezethető vissza. Ez nőtt ugyanis vadon a mai város helyén, amikor az első betelepülők megérkeztek.

„Nyaralóhellyé” a 19. században vált a kis sziget. Persze, ekkor még luxusnak számított az utazás, így csupán az arisztokrácia engedhette meg magának, hogy idehajózzon az otthoni zord időjárás elől. Elsősorban a brit nemesek kerestek itt a tél elől menedéket. A szigeten – ahol egész évben tavaszias az időjárás – gyakran megfordult a Sissinek becézett Erzsébet császárné (van is szobra a fővárosban), IV. Károly, az utolsó magyar király pedig száműzetése után itt lelt örök nyugalomra. De például George Bernard Shaw és Winston Churchill is járt az Atlanti-óceán virágoskertjeként emlegetett Madeirán.

Egyedülálló, szélsőségektől mentes kellemes meleg klímájának (nagyjából 15-29 fok között ingadozik a hőmérséklet), valamint a gyakori esőzéseknek köszönhetően dús növényzet borítja a szigetet. Még az útszélen is virágok nőnek, a kiskertekben (sőt, a főváros egyik szállója előtt is) pedig banánfák sorakoznak. (A Madeirán termő banán egyébként kisebb, mint amilyeneket nálunk árulnak, és intenzívebb az íze.) A 760 növényfaj közül valamelyik biztos virágzik, bármikor érkezünk is a szigetre. A jázmin és a magnólia például március és május között bont virágot, az oleander májustól szeptemberig, a tulipánfa szeptemberben/októberben, a kamélia pedig decembertől májusig virágzik. A virágok kedvelőinek áprilisban érdemes ide látogatniuk, ekkor van ugyanis a virágfesztivál.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az örök tavasz szigete(2)

Jády Mónika

A rendkívül olvasmányosan megírt madeirai útinapló második részében is sok mindent megtudhatunk a mindig virágzó szigetről.

2006.6.17.    7

A rovat további cikkei

Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    7


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.