Az örök tavasz szigete(1)


Jády Mónika  2006.6.17. 19:37

Sok millió évvel ezelőtt egy víz alatti vulkánkitörés következményeként négytagú szigetcsoport emelkedett ki az Atlanti-óceánból: Ilhas Desertas, Ilhas Selvagens, Porto Santo és Madeira.

Ez utóbbi – 741 négyzetkilométernyi, huszonkét kilométer széles és ötvenhét kilométer hosszú – sziget a legnagyobb a négy közül.

A portugál fennhatóság alá tartozó Madeira 1000 km-re fekszik Lisszabontól, Casablancától 640 km, a Kanári szigetektől pedig 416 km választja el. Bár már egy 1351-es firenzei térképre is rákerült, felfedezését mégis későbbre (az 1418-1420-as évekre) datálják. A Tengerész Henrik megbízásából Afrika nyugati partjait feltérképezni szándékozó Zarco kapitányt és társait egy heves vihar az Atlanti-óceán közepére sodorta. Így leltek egy sűrű erdő borította lakatlan szigetre, melyre aztán kitűzték a portugál zászlót, és elnevezték Ilha de Madeirának (azaz a fák szigetének). 1425-ben érkeztek a szigetre az első lakók. 1433-ban cukornádat kezdtek termelni, 1450-ben pedig már Madeira volt Európa fő cukorszállítója. A 18. században a szőlő és a bor jelentette a legnagyobb üzletet.

A sziget lakóinak nem volt könnyű dolga. A déli részen ugyan akadt termőföld, de nem volt víz, az északi parton pedig, ahol a sziklákon vízesések futnak végig, a termőföld hiányzott. Ezért fokozatosan egy csatornarendszert építettek ki, amely elvezeti a vizet a sziget minden pontjára. (A csatornákat levadáknak nevezik.)

A sziget déli részének domboldalain fáradságos munkával teraszos ültetvényeket hoztak létre. A lakosok a növénytermesztésen kívül természetesen halászattal is foglalkoztak. Ma a lakosság egynegyede foglalkozik földműveléssel. A fő bevételi forrást jó ideje a turizmus jelenti, évente kb. 900 000 látogató érkezik ide. A legtöbb szálloda Funchal-ban, a fővárosban található, amelynek a neve a „funcho” (édeskömény) szóra vezethető vissza. Ez nőtt ugyanis vadon a mai város helyén, amikor az első betelepülők megérkeztek.

„Nyaralóhellyé” a 19. században vált a kis sziget. Persze, ekkor még luxusnak számított az utazás, így csupán az arisztokrácia engedhette meg magának, hogy idehajózzon az otthoni zord időjárás elől. Elsősorban a brit nemesek kerestek itt a tél elől menedéket. A szigeten – ahol egész évben tavaszias az időjárás – gyakran megfordult a Sissinek becézett Erzsébet császárné (van is szobra a fővárosban), IV. Károly, az utolsó magyar király pedig száműzetése után itt lelt örök nyugalomra. De például George Bernard Shaw és Winston Churchill is járt az Atlanti-óceán virágoskertjeként emlegetett Madeirán.

Egyedülálló, szélsőségektől mentes kellemes meleg klímájának (nagyjából 15-29 fok között ingadozik a hőmérséklet), valamint a gyakori esőzéseknek köszönhetően dús növényzet borítja a szigetet. Még az útszélen is virágok nőnek, a kiskertekben (sőt, a főváros egyik szállója előtt is) pedig banánfák sorakoznak. (A Madeirán termő banán egyébként kisebb, mint amilyeneket nálunk árulnak, és intenzívebb az íze.) A 760 növényfaj közül valamelyik biztos virágzik, bármikor érkezünk is a szigetre. A jázmin és a magnólia például március és május között bont virágot, az oleander májustól szeptemberig, a tulipánfa szeptemberben/októberben, a kamélia pedig decembertől májusig virágzik. A virágok kedvelőinek áprilisban érdemes ide látogatniuk, ekkor van ugyanis a virágfesztivál.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az örök tavasz szigete(2)

Jády Mónika

A rendkívül olvasmányosan megírt madeirai útinapló második részében is sok mindent megtudhatunk a mindig virágzó szigetről.

2006.6.17.    7

A rovat további cikkei

Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.   


Peru, a titokzatos

Kabók Zita

Miért éppen Peru? Milyen Machu Picchu? Ezekre a kérdésekre is válaszol Adonyi Éva, aki az utat megjárta.

2014.6.20.   


Strasbourgban jártunk (2)

Póda Erzsébet

A történelmi város megcsodálása után utunk az Európa Parlament épületébe vezetett. (A beszámoló második része)

2014.4.25.   


Strasbourgban jártunk (1)

Póda Erzsébet

Mégpedig Bauer Edit EP képviselőasszony kétnapos programján. (Első rész)

2014.4.22.   


Vodka, retró – Donyeck

Kulcsár Tímea Ágnes

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, pedig érdemes felkeresni.

2013.7.15.    9