Egy év a Smaragd Szigeten 3.


Vég Erzsébet  2007.5.23. 17:39

Ha már az ételeknél tartunk, írnék pár szót az ír konyháról is. (Az élménybeszámoló befejező része.)

(Akkor úgy éreztem, nem veheti fel a versenyt a magyar konyhával -- ez a véleményem időközben megváltozott). Az ír ételek leginkább a húsra alapoznak (birka-, bárány-, sertés-, hal- és marhahús). Szinte mindig párolt zöldséggel és főtt krumplival tálalják. (Szomorú érdekesség, hogy az 1800-as években bekövetkezett burgonyavészben nagyon sok ember éhen halt, és az éhínség miatt több tízezer ír kivándorolt Amerikába. Erre úgy emlékeznek, hogy a szükségesnél másfélszer nagyobb adag krumplit főznek meg, amit aztán valami módon a vacsoránál próbálnak felhasználni. Legalábbis ottlétemkor még így volt.)

A leghíresebbnek számító ír egytálétel az ún. Irish stew, vagyis ír gulyás. Ez a sűrű levesféle eredetileg parasztételnek számított. A szegényebbek az öregecske birka húsából készítették, a tehetősebbje bárányhúst kockázott bele. Hagymával együtt főzik meg, petrezselyem adja az ízét, és a tetejére felkarikázott burgonya kerül.

Valószínűleg a mindenki által -- legalább hallomásból -- ismert fogás számít a leghíresebb ír ételnek: ez a bizonyos Irish breakfast, vagyis az ír reggeli (északon Ulster fry). A következőket tartalmazza: egy tükörtojás, két vastag szelet „black pudding”, ami a mi véres hurkánkhoz hasonló, két szelet „white pudding”, ez a mi májas hurkánkra hajaz, két-három kis darab, darált sertéshúsból és fűszerekből készült hurkácska, az ún. „sausage”. Ehhez tartozik még egy-két szelet sült szalonnaszelet, két szelet grillezett paradicsomszelet (a grillezés állítólag olyan alkotórészeket hoz ki a paradicsomból, ami felettébb egészséges a szervezet számára). Az ír reggelihez tartozik még számos szelet pirított kenyér, vagy a szódakenyér (barna vagy fehér), vagy az ún. „potato cakes”. Ez utóbbit főtt, tört burgonyából, lisztből és vajból keverik ki, és kevés olajban kisütik. (Szeletelve, csomagolva, félig nyersen boltban is kapható.)

A sütemények közül egyedinek számít a Guinness-szel készült ún. „porter cake”, ami főleg szárított, apróra kockázott gyümölcsökből áll, liszt alig van benne. Az „apple tart” -- almás pite -- tortához hasonlóan kerek, hagyományosan Mindenszentekkor szokták felszolgálni, tejszínhabbal, vagy ún. „custard”-dal, ami a mi vaníliapudingunkhoz hasonló állagú és ízű édes krém. Tízóraira szokták enni, vagy a délutáni teánál nélkülözhetetlen az ún. „scone”, ami a pogácsához hasonlóan kerekded, de tömörebb-sűrűbb a tésztája. A mazsolásat „fruit scone”-nak hívják, a teljes őrlésű lisztből készültet pedig „brown scone”-nak. Félbevágva, vajjal és különféle dzsemekkel megkenve fogyasztják.

Megint elkalandoztam… Az első időkben óvatlan voltam, és ha éppen hívott valaki itthonról, mindent elmeséltem, azt is, ha valaki megbántott. Mivel a feleség ereiben magyar vér csorog, sok mindent megérthetett, de akkor még ezt nem tudtam. Ezzel lehet, hogy elrontottam az indulást. Ezt azért írom, mert – bár nem így akartam -- a búcsú nem sikerült szépre. Az történt, hogy kb. fél éve lehettem kint, amikor mind a szakácsnő, mind a bejárónő életében magánéleti problémák merültek fel, és sokat hiányoztak a munkából. Ugyanebben az időben ütötte fel a fejét a „kergemarha-kórként” ismert betegség az országban, ami miatt a húsipari cég forgalma jelentősen visszaesett és úgy gondolták a főnökeim, hogy ettől a munkám is kevesebb lett (pedig alig!). Ezért aztán elvárták, hogy besegítsek szinte mindenhol. Azt hiszem akkor telt be a pohár, amikor a fiúk lakrészében kellett takarítanom. Elmondhatatlan rendetlenség, bűz és kosz fogadott. Forogni kezdett a gyomrom. Felmentem a házba és megmondtam, hogy én ezt nem csinálom. Természetesen felháborodva fogadták a bejelentést, és munkaköri kötelességnek titulálták a takarítást is. Bosszúból csak tessék-lássék csináltam tovább, de az ott töltött óra így is örökkévalóságnak tűnt. Szintén nagy felháborodást okozott a feletteseim körében, amikor a szabad hétvégém utáni hétfőt is ki akartam venni, mert északra (Belfast) utaztunk néhány ismerőssel és két nap kevés lett volna ahhoz, hogy mindent megnézhessünk. Ezek után aztán sajnos érezhető volt a feszültség köztünk és alig vártam, hogy lejárjon az idő, és hazajöhessek.

Hogy megérte-e az egy év külföldi lét a családom és a barátok nélkül? Az angol nyelvtudás miatt mindenképp. Hazajövetelem után hamarosan találtam állást. Amikor meghallották a cégnél, hogy egy évig angol nyelvterületen éltem, már majdnem biztosan enyém volt a poszt. Az interjú alkalmával megírtam egy ajánlatkérő levelet, elbeszélgettem egy amerikai munkatársukkal és máris nyert ügyem volt.

Az is tény, hogy a későbbi lakásom árának majdnem felét sikerült kint összespórolnom, igaz, nagyon fegyelmezett életvitellel. (Egész idő alatt kétszer mentem moziba, párszor a pubba, néhányszor kirándulni -- és kész. Apró ajándékokkal jöttem haza, nem szórtam el a pénzt. Akkor már érvényben volt a két ország közti adózási egyezmény, ezért odakint eme kötelességemet letudtam, itthon már nem kellett.)

Talán maradtam volna tovább is, ha a korábban emlegetett feszültség nem veszi be magát közénk. Ezért aztán, bár a bevezetőben említett mondat igaz – mármint, hogy az írek nagyon barátságos, kedves emberek, sajnos ez a nemkívánatos esemény beárnyékolja az emlékeket is. Ettől függetlenül szeretnék visszamenni, és megmutatni a szeretteimnek azt a gyönyörű országot.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy év a Smaragd Szigeten 2.

Vég Erzsébet

Hogy milyen egy idegen élete az ír szigeten? (Az élménybeszámoló második része.)

2007.5.15.   


Egy év a Smaragd Szigeten 1.

Vég Erzsébet

-- Céad míle fáilte! – ez az ír köszöntés szabadfordításban „százezer üdvözlet”-et jelent, ami bizonyítja a helyiek vendégszeretetét.

2007.5.8.   

A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4