Egy év a Smaragd Szigeten 3.


Vég Erzsébet  2007.5.23. 17:39

Ha már az ételeknél tartunk, írnék pár szót az ír konyháról is. (Az élménybeszámoló befejező része.)

(Akkor úgy éreztem, nem veheti fel a versenyt a magyar konyhával -- ez a véleményem időközben megváltozott). Az ír ételek leginkább a húsra alapoznak (birka-, bárány-, sertés-, hal- és marhahús). Szinte mindig párolt zöldséggel és főtt krumplival tálalják. (Szomorú érdekesség, hogy az 1800-as években bekövetkezett burgonyavészben nagyon sok ember éhen halt, és az éhínség miatt több tízezer ír kivándorolt Amerikába. Erre úgy emlékeznek, hogy a szükségesnél másfélszer nagyobb adag krumplit főznek meg, amit aztán valami módon a vacsoránál próbálnak felhasználni. Legalábbis ottlétemkor még így volt.)

A leghíresebbnek számító ír egytálétel az ún. Irish stew, vagyis ír gulyás. Ez a sűrű levesféle eredetileg parasztételnek számított. A szegényebbek az öregecske birka húsából készítették, a tehetősebbje bárányhúst kockázott bele. Hagymával együtt főzik meg, petrezselyem adja az ízét, és a tetejére felkarikázott burgonya kerül.

Valószínűleg a mindenki által -- legalább hallomásból -- ismert fogás számít a leghíresebb ír ételnek: ez a bizonyos Irish breakfast, vagyis az ír reggeli (északon Ulster fry). A következőket tartalmazza: egy tükörtojás, két vastag szelet „black pudding”, ami a mi véres hurkánkhoz hasonló, két szelet „white pudding”, ez a mi májas hurkánkra hajaz, két-három kis darab, darált sertéshúsból és fűszerekből készült hurkácska, az ún. „sausage”. Ehhez tartozik még egy-két szelet sült szalonnaszelet, két szelet grillezett paradicsomszelet (a grillezés állítólag olyan alkotórészeket hoz ki a paradicsomból, ami felettébb egészséges a szervezet számára). Az ír reggelihez tartozik még számos szelet pirított kenyér, vagy a szódakenyér (barna vagy fehér), vagy az ún. „potato cakes”. Ez utóbbit főtt, tört burgonyából, lisztből és vajból keverik ki, és kevés olajban kisütik. (Szeletelve, csomagolva, félig nyersen boltban is kapható.)

A sütemények közül egyedinek számít a Guinness-szel készült ún. „porter cake”, ami főleg szárított, apróra kockázott gyümölcsökből áll, liszt alig van benne. Az „apple tart” -- almás pite -- tortához hasonlóan kerek, hagyományosan Mindenszentekkor szokták felszolgálni, tejszínhabbal, vagy ún. „custard”-dal, ami a mi vaníliapudingunkhoz hasonló állagú és ízű édes krém. Tízóraira szokták enni, vagy a délutáni teánál nélkülözhetetlen az ún. „scone”, ami a pogácsához hasonlóan kerekded, de tömörebb-sűrűbb a tésztája. A mazsolásat „fruit scone”-nak hívják, a teljes őrlésű lisztből készültet pedig „brown scone”-nak. Félbevágva, vajjal és különféle dzsemekkel megkenve fogyasztják.

Megint elkalandoztam… Az első időkben óvatlan voltam, és ha éppen hívott valaki itthonról, mindent elmeséltem, azt is, ha valaki megbántott. Mivel a feleség ereiben magyar vér csorog, sok mindent megérthetett, de akkor még ezt nem tudtam. Ezzel lehet, hogy elrontottam az indulást. Ezt azért írom, mert – bár nem így akartam -- a búcsú nem sikerült szépre. Az történt, hogy kb. fél éve lehettem kint, amikor mind a szakácsnő, mind a bejárónő életében magánéleti problémák merültek fel, és sokat hiányoztak a munkából. Ugyanebben az időben ütötte fel a fejét a „kergemarha-kórként” ismert betegség az országban, ami miatt a húsipari cég forgalma jelentősen visszaesett és úgy gondolták a főnökeim, hogy ettől a munkám is kevesebb lett (pedig alig!). Ezért aztán elvárták, hogy besegítsek szinte mindenhol. Azt hiszem akkor telt be a pohár, amikor a fiúk lakrészében kellett takarítanom. Elmondhatatlan rendetlenség, bűz és kosz fogadott. Forogni kezdett a gyomrom. Felmentem a házba és megmondtam, hogy én ezt nem csinálom. Természetesen felháborodva fogadták a bejelentést, és munkaköri kötelességnek titulálták a takarítást is. Bosszúból csak tessék-lássék csináltam tovább, de az ott töltött óra így is örökkévalóságnak tűnt. Szintén nagy felháborodást okozott a feletteseim körében, amikor a szabad hétvégém utáni hétfőt is ki akartam venni, mert északra (Belfast) utaztunk néhány ismerőssel és két nap kevés lett volna ahhoz, hogy mindent megnézhessünk. Ezek után aztán sajnos érezhető volt a feszültség köztünk és alig vártam, hogy lejárjon az idő, és hazajöhessek.

Hogy megérte-e az egy év külföldi lét a családom és a barátok nélkül? Az angol nyelvtudás miatt mindenképp. Hazajövetelem után hamarosan találtam állást. Amikor meghallották a cégnél, hogy egy évig angol nyelvterületen éltem, már majdnem biztosan enyém volt a poszt. Az interjú alkalmával megírtam egy ajánlatkérő levelet, elbeszélgettem egy amerikai munkatársukkal és máris nyert ügyem volt.

Az is tény, hogy a későbbi lakásom árának majdnem felét sikerült kint összespórolnom, igaz, nagyon fegyelmezett életvitellel. (Egész idő alatt kétszer mentem moziba, párszor a pubba, néhányszor kirándulni -- és kész. Apró ajándékokkal jöttem haza, nem szórtam el a pénzt. Akkor már érvényben volt a két ország közti adózási egyezmény, ezért odakint eme kötelességemet letudtam, itthon már nem kellett.)

Talán maradtam volna tovább is, ha a korábban emlegetett feszültség nem veszi be magát közénk. Ezért aztán, bár a bevezetőben említett mondat igaz – mármint, hogy az írek nagyon barátságos, kedves emberek, sajnos ez a nemkívánatos esemény beárnyékolja az emlékeket is. Ettől függetlenül szeretnék visszamenni, és megmutatni a szeretteimnek azt a gyönyörű országot.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy év a Smaragd Szigeten 2.

Vég Erzsébet

Hogy milyen egy idegen élete az ír szigeten? (Az élménybeszámoló második része.)

2007.5.15.   


Egy év a Smaragd Szigeten 1.

Vég Erzsébet

-- Céad míle fáilte! – ez az ír köszöntés szabadfordításban „százezer üdvözlet”-et jelent, ami bizonyítja a helyiek vendégszeretetét.

2007.5.8.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.