Strasbourgban jártunk (1)


Póda Erzsébet  2014.4.22. 4:31

Mégpedig Bauer Edit EP képviselőasszony kétnapos programján. (Első rész)

Szerkesztőségünket az a megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett Bauer Edit EP képviselőasszony strasbourgi programján, melyen több mint ötvenfős csoportot látott vendégül. A kétnapos utazás rendkívül tartalmas és érdekes volt minden résztvevő számára.

A vasárnap reggel induló utazás után a csapat Offenburgban szállt meg, egy hangulatos németországi városka hoteljében.

Első nap

A program első napján a franciaországi Haut-Koenigsbourg várát tekinthettük meg, amely a Stophanch-hegy (755 m) tetején áll az Elzász síkság felett, a Vogézek hegylánc elején. A fennmaradt adatok szerint Frederick von Hohenstaufen, Svábország hercege, akit Egyszeműnek is neveztek, ismerte fel először a hegy stratégiai fontosságát. A várról szóló írásos emlék a XII. századból származik. Ez a hely két fontos útvonal kereszteződésben állt: a búza- és borút, valamint a só- és ezüstút irányában. Egymás után következő hatalmak birtokában volt a középkortól egészen a harmincéves háborúig, amikor a kastélyt felégették és kifosztották a svéd csapatok egy 52 napos ostrom után. Ezután a kastély üresen állt néhányszáz évig, benőtte az erdő. 1899-ben II. Vilmos német császár kapta meg, aki a régi formájában építette újjá. A munkálatokat Bodo Ebhardt építészre bízta.


A helyet az I. világháború után a franciák szerezték meg. A Versailles-i békeszerződés (1919) értelmében a Német Korona vagyona, így Haut-Koenigsbourg vára is, a francia állam tulajdonába került. Több útikönyv is úgy tartja, hogy a világ legszebb kastélyainak egyike. Valóban meseszép építmény, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a lenti vidékre. A látvány annyira lenyűgöző, hogy az ember órákon át nézegetné a lent elterülő vidéket. Egyszerűen nem lehet betelni vele!

A várlátogatás után a meseszerű Obernai városkába utaztunk, egy kiadós ebédre. Obernai Elzász második leglátogatottabb városa, ami nem is csoda. A favázas házikók közt az ember visszacsöppenhet a középkorba, és a főtéren álló Kappelturm is ezt a hangulatot erősíti. A várost 778-ban említik először írásos dokumentumok, eredetileg frank település volt. A harmincéves háború alatt szinte teljesen megsemmisült, de újjáépítették, és a következő századokban már nem érte különösebb veszteség. Történelmi borvidék, ma kedvelt turisztikai célpont. Míg az étteremre „vártunk”, ugyanis előttünk is egy turistacsoport ebédelt, körülnézhettünk a főtéren, és a közeli szuvenírboltokban. Közben megérkezett Bauer Edit képviselőasszony is, akivel közösen fogyasztottuk el a tipikus helyi ételekből álló menüt: a quiche lorraine-t (előétel), csirkét rizlinges szósszal és spätzle-vel (ami erősen hasonlít a mi nokedlinkre), és a desszertet, vaníliaöntetes almás rétest. Végül meghívott bennünket az étterem tulajdonosa egy-egy pohár helyi borra.

Az ebéd után még egyszer körülnéztünk a közeli utcácskákban, majd elindultunk Strasbourgba, egy koraesti körútra. Elzász „fővárosa”, kulturális és kereskedelmi központja, az utak városa, a Vogézek és a Jura közötti átjáró keleti kapujában, a Rajna bal partján fekszik. A jobb parton, a német Kehl található. A város az ókorban kelta település volt, később fontos római katonai erődítmény. A középkorban fontos kereskedelmi központ. A történelem folyamán állt német, majd francia fennhatóság alatt. Utunk először a híres, leírhatatlanul gyönyörű és ámulatba ejtő Notre Dame katedrálishoz vezetett. Ma ez a hatodik legmagasabb templom a világon, sokáig a város legmagasabb épülete. Ez a hely már a rómaiak idején is szentélyként szolgált. A székesegyház ad otthont a világ egyik legnagyobb csillagászati és máig legpontosabb órájának, aminek megalkotásához rendkívül alapos matematikai ismeretek voltak szükségesek. A legenda szerint (ez más híres órák megalkotóira is „jellemző”) az órásmester, Jean-Baptiste Schwilgué szemét kiszúrták, hogy soha többé ne építhessen hasonlóan precíz és különleges óraművet.


A katedrális megtekintése után a turisták egyik kedvelt célpontjához, a La Petit France városrészhez sétáltunk, miközben további szuvenírekkel gazdagíthattuk gyűjteményünket. (A különböző emléktárgyakat árusító kisboltok vagy kirakodók telis-tele vannak mindenféle szuvenírekkel. Elzász jelképe, a gólya, minden helyen, és minden formában megtalálható.)
A Petit France egy csatornákkal körülölelt terület, hangulatos favázas házakkal, macskaköves utcácskákkal, hidakkal. Egy időben a Franciaországból elűzött hugenották laktak itt. A középkorban halászok, molnárok, tímárok dolgoztak ezen a részen, valamint vágóhíd is működött. Jelenleg turistacélpont, rengeteg vendéglővel, szállóval.

A nézelődés közben a szuvenírboltokon kívül természetesen be-betértünk egy-egy érdekes kínálattal rendelkező üzletbe is. A csoport több tagja pedig megkóstolta a helyi jellegzetességeket. Mint amilyen például a tarte flambée vagyis flammkuchen, vagy a híres elzászi kuglóf és perec, meg a helyi borokat és söröket is.

Késő este indultunk vissza a németországi szálláshelyünkre, Offenburgba.

(Folytatjuk)


Fotók (internet):
1. Haut-Koenigsburg vára
2. Obernai, az ebéd helyszíne
3. Strasbourg, La Petit France negyed
Hozzászólások

Szőke Krisztina, 29. 01. 2019 16:59:47
Szuper az összefoglaló. Kérném szépen az email címemre megküldeni. Köszönöm.
@


Kapcsolódó cikkek

Strasbourgban jártunk (2)

Póda Erzsébet

A történelmi város megcsodálása után utunk az Európa Parlament épületébe vezetett. (A beszámoló második része)

2014.4.25.  1   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.