Az első mellékút


Oriskó Norbert  2007.9.16. 15:46

A munkahelyi kávézások, ebédek melletti tereferék során számos tabunak számító téma előkerül.

Brúnó is így volt ezzel, nap mint nap három (szintén párkapcsolatokban élő) kolléganőjével járt ebédelni, és olyan dolgokat is megvitattak, amelyeket gyakran az élettársával sem oszt meg az ember. A komoly témákat gyakran váltották egymás ugratásai is, főleg, ha az egykor férfifaló hírében álló Júlia osztotta meg velük bőséges életútja egy-egy epizódjának tapasztalataival.

-- A férfiaknak a szexben az a lényeg, hogy ők eljussanak a csúcsra, aztán már semmi sem érdekli őket, maximum a cigi – mondta egy alkalommal.

-- Ezt csak azért mondod, mert nem voltál még igazi férfival – védte az erősebb nem becsületét Brúnó, és azt hitte, hogy ez csak olyan mondat volt, amely pár perc múlva amúgy is teljes feledésbe merül a később következő mondatok között. Ám Júlia egy szót sem szólt.

A délutáni műszakban Brúnó egy zárt borítékot talált az asztalán. Felbontotta, és Júlia kézírását olvasta. „Ha igazi férfi vagy, ma este várlak a lakásomon”.

Nem volt könnyű helyzet. Brúnó, amióta házasságban élt, csak gondolatban csalta meg a feleségét, igaz, úgy elég sokszor. Júlia messze a legszebb nő volt kolléganői között. „Még egy ilyen esélyem nem lesz” – gondolta. Kitárcsázta felesége telefonszámát, és közölte, ma szolgálati útra megy. Nem volt gyanús, mert ilyenre amúgy is gyakran sor került. Délután „tanulóútra” indult, a könyvesboltban megvásárolta a Vedd el a szupernőt! című könyvet, és azt egy park padjára leülve olvasgatta.

És este át is esett élete első bűnös szeretkezésén. Érdekes módon az évek múltával nem maradt meg benne, hogy milyen is volt, bár valószínűleg nem lehetett csapnivaló, mert az elkövetkező fél évben vagy tucatnyi „szolgálat útja” volt még Júlia miatt. Az egymástól távol töltött évek alatt Júlia szép testének körvonalai is lassan elhomályosodtak Brúnó emlékezetében. Szép lassan „elfújta a szél”. De ami örökre megmaradt, az Júlia vendéglátói szerepe volt. Kivétel nélkül mindig kicsinosítva várta őt, saját főztjével, szépen terített asztallal, gyertyafénnyel, halk zenével és a beszélgetéseik során az örökké rá szegeződő okos, fekete szempárral.

Júlia emléke sokáig rányomta bélyegét Brúnó későbbi kapcsolataira. Ő lett a mérce, és persze felülmúlhatatlan mérce maradt nagyon sokáig. És Brúnó csak évekkel később jött rá, hogy nem a vacsora, a zene, a gyertyafény vagy akár a szeretkezések jelentették Júliát. Azért maradt emlékezetes, mert: – és most ez lenne a

6. tanulság: „Egy kapcsolat akkor válik emlékezetessé, ha legalább az egyik fél a képességeihez mért teljességet nyújtja.”Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A vadászat vége

Oriskó Norbert

Avagy a Vörös Tigris barlangjában...

2010.11.23.    1


Mi történt volna, ha...?

Oriskó Norbert

„Mi történt volna akkor, ha...?” Az élet szinte minden területén megfogalmazódik ez a kérdés.

2008.6.25.   


Szeretet és bosszú

Oriskó Norbert

Júlia és Brúnó munkahelyi párkapcsolata zavartalan volt, annak ellenére, hogy volt egy „dupla szépséghibája”.

2008.4.10.   


Beszéd vagy hallgatás

Oriskó Norbert

Gimnazista korában Brúnó irigykedett azon társaira, akik oly könnyedén az ujjuk köré csavarták a lányokat.

2008.2.4.   


Dupla vagy semmi?!

Oriskó Norbert

„Én nem szeretem a felmelegített levest. Ami egyszer jó volt, ugyanaz megismételhetetlen”…

2007.12.12.   


Szerelmi sokszög

Oriskó Norbert

Bár Brúnó biztos volt abban, hogy az Angelikával való kapcsolata örökre élete legszebb szerelmi emléke marad, a szakítás mégsem volt gyötrelmes.

2007.5.30.  2   


NetLadyk

Oriskó Norbert

Brúnó korunk legnagyobb műszaki vívmányának tartotta a világhálót.

2007.4.13.   


Ecce homo

Oriskó Norbert

Brúnó tudta, élete legnagyobb szerelmének hitt kapcsolatának vége.

2007.3.11.   


Gellérthegy – Bálint-napra

Oriskó Norbert

Brúnó és Zsófi kapcsolata „tiltott gyümölcs” volt, mindketten tudták, ha folytatják, előbb-utóbb elveszti édes ízét…

2007.2.14.   


Háztűznéző

Oriskó Norbert

Brúnó mellkasa szélesre tágult a büszkeségtől, mikor fia az oltár elé lépett. Remélte, hogy Gáspár „holtomiglan-holtodiglanja” tartósabb lesz, mint az övé volt.

2007.2.3.