Rovataink

  Ajánló
És mivel folytatódik? (2)
2014.06.11.

Az esküvővel kezdődik (1)
2014.06.01.

Fiatalkori gyermekvállalás (1)
2014.06.12.

A nő, ha hagyományőrző
2014.05.30.

Az asszony verve...?
2014.06.25.

Gondold meg, mit mondasz!
2014.06.10.

Az író válaszol (38): Horvát Gábor
2014.05.26.

A korkülönbség nem számít
2014.06.20.

  Már kapható  netBarátnő
Olvasószolgálat
Bárminemű problémával ill. kéréssel forduljon olvasószolgálatunkhoz.

WAP
http://wap.baratno.com/

RSS
http://baratno.com/rss.php
Copyright
© NetBarátnő, 2004-2013

  Támogatóink
narodnostnemensiny
gov.sk


Webmagazinunkat a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kormányhivatala támogatja.


Kezelhetetlen fenegyerekek
Kabók Zita
2006.03.20.
Ha gyermekünk irányítása kicsúszott a kezünk közül, vajon van-e megoldás, amivel újra fegyelmezetté válik?

Nemrég egy különleges megoldásra leltem – egy nem mindennapi angol tévéprogram ragadta meg a figyelmemet. A számomra meglepően durva, Brat camp nevezetű sorozatban fegyelmezetlen, lusta tinédzserek életét kísérhetjük figyelemmel, akik szülei „száműztek” Amerika egyik legkeményebb, a világtól elzárt kempingjébe -- fejlődésüktől függően -- előre nem meghatározott időre.

Az ötlet Chris Fudge fejében született meg, aki állítja, hogy a szülőkkel együtt valósította meg a tervet, amikor olyan körülmények után kutattak, amelyek sikerélményeket is biztosítanak a vásott fiataloknak.

A fiataloknak, többek között, kemény fizikai munkát kell végezniük egy állatfarmon. A szülők szerint ez pozitív hatást gyakorolhat a fiatalokra. Esélyt kapnak arra, hogy megtanulják, hogyan válhatnak megbízható és felelősségteljes fiatal felnőttekké. Az ötletek mögötti filozófia olyan értékeken alapszik, mint a nyitottság, csapatmunka, becsület, felelősségvállalás, melyek segítségével a fiataloknál pozitív és együttműködő magatartás érhető el. És az, hogy sikeresen beilleszkednek a családba, a társadalomba és a tanintézményekbe.

A kemping mottója: Ha a tied, meg is tudod változtatni!
A táborban nagy a fegyelem, szigorúak a szabályok, és a gyerekekkel szakképzett, hivatalosan bejegyzett szociális nevelők és családterápiás szakemberek foglalkoznak. A lényeg: a kemény élet megismertetése a fiatalokkal. Figyelmet fordítanak a csoporton belül keletkező nézeteltérésekre, melyek aztán a felbőszült tinédzserek haragját szíthatják fel.

A táborban nincs szabadidő, minden fiatal irányítva, tanítva, ösztönözve, ellenőrizve van, és felelősséget kell vállalnia minden cselekedetéért.

A szabályok:
Tilos mindennemű drog és alkohol fogyasztása!
Tilos a szex!
Tilos a káromkodás és az „erős” kifejezések használata!
Tilos a gyufa használata! (Tüzet csak kő és fa segítségével készíthetnek.)
Tilos az arcfestés és az ékszerviselés, valamint a hajápoló szerek igénybe vétele!
A fiúk számára naponta kötelező borotválkozni!
Ébresztő 6:30-kor, takarodó 20:30-kor.

A szabályok folyamatosan enyhülnek – olyan arányban, ahogyan fejlődik a résztvevők viselkedése. Ha rosszabbodik -- a szabályok is szigorodnak (pl. több munka vagy korábbi kötelező ébredés).

A szülőkkel való kapcsolattartás szigorúan be van tiltva. Konzultálni a program félidejében lehet – két napig. A szülők az ügyeletes éjjel-nappali telefonvonalon érdeklődhetnek gyermekükről.

A projekt 24 fiatallal indult, majd ez a szám 2004-ben 37-re emelkedett. Ma már évente 130 tinédzser vesz részt a képzésen. A sikeresség átlagban 80 %-os.

Jelenleg hét faragatlan, lusta és erőszakos fiatal került, barátságos otthonából kiragadva, került a sokkoló környezetbe, Angliából Amerikába. A szülők, akiknek már elegük volt gyerekük bántó, agresszív viselkedéséből, végső elkeseredésükben nyúltak ehhez a megoldáshoz. Vagyis a kezelhetetlen fiatalokat a pusztaságba zárva, kemény uralom alá helyeztettek.
A kérdés, csak az, vajon megváltoznak-e ?

(Folytatjuk)


        
Kapcsolódó cikkek:
A kempingben...(2) (01.04.2006)
A kempingben... (26.03.2006)


  Naptár

  Női egyéniségek
Az első női különleges ügynökök
A híres FBI (Federal Bureau of Investigation, alapítva 1908-ban) testületénél 1922-ben nevezték ki az első női különleges ügynököt P.Davidson személyében. 1924-ban már három nő szolgált itt: Alaska P.Davidson, Jessie B.Duckstein, Lenore Houston. Az ugyanebben az évben színre lépő igazgató, J.Edgar Hoover azonban köztudottan nőellenes volt. Tovább...

  Coaching

Minden jog fenntartva. A lap oldalain szereplő írások, képek és egyéb anyagok az érvényes szerzői jog szerinti tulajdonos tulajdonát képezi.
Utánközlésük kizárólag a kiadó írásos engedélyével lehetséges.