Rovataink

  Ajánló
A tánc a szívügyem
2014.04.15.

Tíz idézet Audrey Hepburntől
2014.02.19.

Az író válaszol (34): Colin J. Fayard
2014.03.11.

Elsősorban NŐ vagyok
2014.03.28.

Farsangi „barátnőzés"
2014.03.03.

Tíz idézet Teréz anyától
2014.03.26.

Zsírégetés (2)
2014.02.28.

Lányok az utcán
2014.03.07.

  Már kapható  netBarátnő
Olvasószolgálat
Bárminemű problémával ill. kéréssel forduljon olvasószolgálatunkhoz.

WAP
http://wap.baratno.com/

RSS
http://baratno.com/rss.php
Copyright
© NetBarátnő, 2004-2013

  Támogatóink
www.vicepremier.sk

Webmagazinunkat a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kormányhivatala támogatja.


Kezelhetetlen fenegyerekek
Kabók Zita

Ha gyermekünk irányítása kicsúszott a kezünk közül, vajon van-e megoldás, amivel újra fegyelmezetté válik?

Nemrég egy különleges megoldásra leltem – egy nem mindennapi angol tévéprogram ragadta meg a figyelmemet. A számomra meglepően durva, Brat camp nevezetű sorozatban fegyelmezetlen, lusta tinédzserek életét kísérhetjük figyelemmel, akik szülei „száműztek” Amerika egyik legkeményebb, a világtól elzárt kempingjébe -- fejlődésüktől függően -- előre nem meghatározott időre.

Az ötlet Chris Fudge fejében született meg, aki állítja, hogy a szülőkkel együtt valósította meg a tervet, amikor olyan körülmények után kutattak, amelyek sikerélményeket is biztosítanak a vásott fiataloknak.

A fiataloknak, többek között, kemény fizikai munkát kell végezniük egy állatfarmon. A szülők szerint ez pozitív hatást gyakorolhat a fiatalokra. Esélyt kapnak arra, hogy megtanulják, hogyan válhatnak megbízható és felelősségteljes fiatal felnőttekké. Az ötletek mögötti filozófia olyan értékeken alapszik, mint a nyitottság, csapatmunka, becsület, felelősségvállalás, melyek segítségével a fiataloknál pozitív és együttműködő magatartás érhető el. És az, hogy sikeresen beilleszkednek a családba, a társadalomba és a tanintézményekbe.

A kemping mottója: Ha a tied, meg is tudod változtatni!
A táborban nagy a fegyelem, szigorúak a szabályok, és a gyerekekkel szakképzett, hivatalosan bejegyzett szociális nevelők és családterápiás szakemberek foglalkoznak. A lényeg: a kemény élet megismertetése a fiatalokkal. Figyelmet fordítanak a csoporton belül keletkező nézeteltérésekre, melyek aztán a felbőszült tinédzserek haragját szíthatják fel.

A táborban nincs szabadidő, minden fiatal irányítva, tanítva, ösztönözve, ellenőrizve van, és felelősséget kell vállalnia minden cselekedetéért.

A szabályok:
Tilos mindennemű drog és alkohol fogyasztása!
Tilos a szex!
Tilos a káromkodás és az „erős” kifejezések használata!
Tilos a gyufa használata! (Tüzet csak kő és fa segítségével készíthetnek.)
Tilos az arcfestés és az ékszerviselés, valamint a hajápoló szerek igénybe vétele!
A fiúk számára naponta kötelező borotválkozni!
Ébresztő 6:30-kor, takarodó 20:30-kor.

A szabályok folyamatosan enyhülnek – olyan arányban, ahogyan fejlődik a résztvevők viselkedése. Ha rosszabbodik -- a szabályok is szigorodnak (pl. több munka vagy korábbi kötelező ébredés).

A szülőkkel való kapcsolattartás szigorúan be van tiltva. Konzultálni a program félidejében lehet – két napig. A szülők az ügyeletes éjjel-nappali telefonvonalon érdeklődhetnek gyermekükről.

A projekt 24 fiatallal indult, majd ez a szám 2004-ben 37-re emelkedett. Ma már évente 130 tinédzser vesz részt a képzésen. A sikeresség átlagban 80 %-os.

Jelenleg hét faragatlan, lusta és erőszakos fiatal került, barátságos otthonából kiragadva, került a sokkoló környezetbe, Angliából Amerikába. A szülők, akiknek már elegük volt gyerekük bántó, agresszív viselkedéséből, végső elkeseredésükben nyúltak ehhez a megoldáshoz. Vagyis a kezelhetetlen fiatalokat a pusztaságba zárva, kemény uralom alá helyeztettek.
A kérdés, csak az, vajon megváltoznak-e ?

(Folytatjuk)

2006.03.20.
Eszközök: 4
Kapcsolódó cikkek:
A kempingben...(2) (01.04.2006)
A kempingben... (26.03.2006)


  Naptár

  Női egyéniségek
Séraphine: a méltánytalan sorsú zseniális festőnő
Séraphine Louis vagyis Séraphine de Senlis (1864-1942) francia festőnő. A naiv művészet jeles személyisége, önmagát képezve érte el művészeti eredményeit. Alkotásainak színei és mintái elementáris erővel hatnak, gazdag fantáziával ismételt, lenyűgöző florális díszítések elrendezései. Képeit saját pszichéjének kivetüléseként is interpretálhatjuk. A színeihez használt festékeket és pigmenteket maga készítette különleges összetevőkből. Tovább...

  Coaching

Minden jog fenntartva. A lap oldalain szereplő írások, képek és egyéb anyagok az érvényes szerzői jog szerinti tulajdonos tulajdonát képezi.
Utánközlésük kizárólag a kiadó írásos engedélyével lehetséges.