A kamaszkor testi változásai


Kovács Márta  2015.3.31. 1:33

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

Számukra is megrázkódtatás, amikor észlelik magukon a változásokat: testük kigömbölyödik, megjelennek az első szőrszálak és kellemetlen pattanások, többet verejtékeznek. Mindez félelemmel tölti el őket, úgy érzik többé már nem urai a testüknek. Órákig időznek a szobájukba vagy a fürdőszobába zárkózva, ahol vizsgálják a változásokat, számolják a pattanásokat stb.


Mindkét nemnél jelentős a magasság növekedése. A hirtelen növéstől esetlenné válnak, gátlásaikat csak fokozza, hogy állandóan figyelniük kell a mozgásra, mert lépten-nyomon összetörnek valamit. A lányoknál a magasság növekedését követi a mellek fejlődése, amit gyakran görnyedéssel igyekeznek elrejteni. A lányok csípője kiszélesedik, combjuk is kigömbölyödik, arcuk kerekebb, hangjuk mélyebb lesz. A fiúknak a válluk szélesedik, és az izomtömegük megnő. Hangjuk mutálni kezd, ami különösen idegesíti őket, mert akaratuk ellenére ugrálni kezd a gyermekkori magas és a későbbi mély hang között. Mindkét nemre jellemző a súlygyarapodás, ezért ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a helyes étrendre. Különösen a lányokat aggasztják a gyarapodó zsírpárnák. Nézetük szerint csak az lehet szép, aki karcsú is. Nem kis fejtörést okoz a lányos szülőknek elmagyarázni, hogy a természet nem ok nélkül alkotta a női testet teltebbre. Hiszen olyan tartalékokkal látta el, hogy esetleges táplálékhiány esetén is táplálni tudja csecsemőjét.

További katasztrófát jelent a serdülő számára a testükön egyre több helyen megjelenő szőrzet. Itt megint a divathoz igazodnak, hiszen ma a trendi a szinte teljesen szőrtelen test. A lányok majdnem mindenüket borotválják: kezüket, lábukat, hónaljukat. De már a fiúk is egyre többen szabadulnak meg legalább a hónaljszőrzetüktől.

A legtöbb kamasz réme a pattanásos bőr. Ennek oka a serdülőkori fokozott faggyúmirigy-működés. Van, akit ez annyira zavar, hogy mással nem is tud foglalkozni. Pedig tíz kamaszból legalább kilenc küzd ezzel a problémával. A fiúkat nagyobb számban sújtja ez a probléma, amiről a férfi nemi hormonok tehetnek. A pattanások megelőzése és kezelés nem egyszerű, de ma már sokféle jó minőségű kozmetikum kapható, ami segíti a pattanások gyorsabb beszáradását és eltűnését.

A kamaszok nemi érése lányoknál az első menstruációhoz, fiúknál pedig az első éjszakai magömléshez köthető. A változások mindkét nemnél az agyalapi mirigyből indulnak ki. A legtöbb lány első menstruációját kisebb görcsök, rosszullétek kísérhetik és az első két évben még szabálytalan időközönként jelentkezhet. Körülbelül két év után rendszereződik, 26-30 nap közötti ciklusokba. A lányok gyakran próbálják a menstruációt eltitkolni. Kellemetlenül érzik magukat a betét miatt. A tampon használatával sincsenek teljesen tisztában. Érdemes velük erről nyíltan beszélni, elmagyarázni, mit miért jó és nem jó használni.


A fiúk ivaréretté fejlődése néhány évvel később kezdődik. Egyik rémálmuk az akaratlan merevedés, amely gyakran a legalkalmatlanabb pillanatokban és helyeken tör rájuk, anélkül, hogy gondolnának rá. Ilyenkor úgy érzik, mindenki látja, és rajtuk nevet.
A lányok számára nagyon fontos a mellük mérete, alakja. Gyakran hasonlítják magukat az újságok, magazinok aktképein látott modellekhez, és ha azt látják, hogy testük nem felel meg az ott látottaknak, alacsonyabbrendűnek érzik magukat.

Ami a lányoknál a mell körüli aggodalom, az a fiúknál a hímvessző méreténél nyilvánul meg. A későn érő fiúk úgy érezhetik, hogy férfiasságuk veszélyben van. Természetesen a méret nem minden, de ez volt és ma is ez a kamaszfiúk legnagyobb problémája. Fontos nekik ebben a korban elmagyarázni, hogy a boldog nemi élethez sokkal fontosabb a megértés, a szerelem, az egymásra figyelés.

Segítenünk kell megérteni a kamasznak saját testének változásait. Minél jobban értik, hogy mi játszódik le a testükben, annál kiegyensúlyozottabbak lesznek. Ne jöjjünk zavarba, ha kényes dolgokról kérdeznek, mert látva zavarunkat megijednek, és nem mernek majd kérdezni, pedig lenne mit! A testük fejlődése, változása egy teljesen természetes, normális biológiai folyamat. Ha nem tudjuk a választ, ne kerüljük el a beszélgetést, ne utasítsuk el gyermekünket, hanem nézzünk utána együtt!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


A kamaszok nevében

Puha Andrea

Minden szülő megéli azt a keserves időszakot, mikor úgy érzi, nem tud szót érteni a gyerekével.

2008.9.2.  1    1


Fiam!

Madarász Ildikó

Hadd szólítsalak így, bár tudom, hogy ezt a megszólítást ki nem állhatod...

2008.8.1.  5    4


A szülők és a kamaszkor 2.

Vég Erzsébet

A kamaszkor szülő és gyerek számára egyaránt nehéz időszak. Talán segít az érintetteknek az alábbi néhány tanács.

2007.7.11.  2   

A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9