Három tanács jövedelemszerzésre


  2022.5.31. 10:32

Három népszerű módja annak, hogy egy sportoló kiegészítő jövedelemre tegyen szert.

Sokan azt gondolják, hogy a sportolók rendkívül jól keresnek csak azzal, hogy próbálnak minél jobban teljesíteni. Ez azonban csak kivételes esetekben van így. Persze mindenki hallott már a futball játékosok mesés fizetéséről, vagy éppen néhány kiemelkedő teniszjátékos hatalmas összegekkel járó díjairól. A legtöbb sportoló azonban, még akkor is, ha valamilyen élsport jeles képviselője, és az online szerencsejáték oldalak mindig a legjobb oddsokat adják a szereplésére, sokkal kisebb jövedelemmel rendelkezik, mint az gondolnánk.


Éppen azért, hogy ezt ellensúlyozzák, nagyon sok jeles sportoló valamilyen kiegészítő jövedelemmel próbálja növelni a sportból származó bevételét. Ez a kiegészítő tevékenység nagyon sokféle lehet, és jellegétől függően előfordulhat, hogy csak minimális járul hozzá egy-egy sportoló megélhetéséhez. Ha azonban elég ügyes és bátor valaki, akkor egészen nagy jövedelemre is szert tehet, ha valamilyen kiegészítő tevékenységbe vág bele. Az alábbiakban ezekből válogattunk össze párat. Persze ahhoz, hogy ezek igazán jól működjenek nemcsak tudás, hanem néha szerencse is kell, de számos példa mutatja azt, hogy az ilyen tevékenységek működnek.

Szponzoráció

Abban az esetben, ha sikerül valamilyen szponzorációra szert tenni, akkor egészen nagy jövedelemre lehet szert tenni. Az élsport területén ugyanis ez egy rendkívül népszerű hirdetési forma. Ennek keretében a vállalatok támogatást biztosítanak az egyéni sportolók, illetve a csapatok számára, amiért cserébe a logójuk megjelenik a mezeken. Számos vállalat esetében népszerű ez a támogatási forma, gondoljunk csak a sportfogadási oldalakra, vagy éppen a légitársaságokra.

Míg csapatsportok esetében egy-egy jobb szponzoráció leginkább a sportolók fizetésében mutatkozik meg, addig az egyéni sportolók esetében ez sokkal összetettebb. A csapatsportok esetében ugyanis a legtöbbször komoly infrastruktúra áll a csapatok mögött, segítve a felkészülést. A szponzoráció nagy része sokszor ennek a fenntartására megy el. Mivel a nagy csapatoknak általában több szponzoruk is van, így egy-egy kisebb szponzor időleges kiesése sem szokott gondot okozni.

Ezzel szemben az egyéni sportolók általában a sportoló fizetését, valamint a felkészüléshez szükséges hátteret is a támogatásként kapott összegből teremtik elő. Éppen ezért egy egyéni sportoló sokszor jobban támaszkodik a szponzorokra, és azok megléte alapjaiban határozhatja meg a felkészülése minőségét is.

Természetesen a szponzorok a sportolók jövedelméhez is hozzájárulnak. Általában igaz az, hogy minél jobban teljesít valaki, annál nagyobb lehetősége van a szponzorációra. Ezzel összefüggésben pedig elmondható az is, hogy minél több szponzora van valakinek, valószínűleg annál jobbak lesznek az eredményei is, hiszen jobb háttér infrastruktúrát tud megteremteni a felkészüléshez.

Személyes márka felépítése

Számos példát láttunk már arra, hogy egy-egy sportoló, függetlenül attól, hogy egyéni, vagy éppen csapatsportokban ért el eredményeket, egy jól működő személyes márkát épített fel. Ezek a sportolók pedig a későbbiekben rengeteget profitálhattak ebből a márkából. Megjelenhetnek például szakértőként különböző konferenciákon, vagy éppen magazinokban, de bemutató edzéseket is tarthatnak.

Az is előfordulhat, hogy valaki nem szakmai személyes márkát épít fel, hanem a már megszerzett népszerűségét használja fel, és az építi tovább. Ez történhet például sporttal, vagy saját magával kapcsolatos ajándéktárgyak megjelentetésével. De az sem ritka, hogy egy rendkívül népszerű sportoló valamilyen mozifilmben szerepel. Bármelyiket is választja valaki, arról nem szabad elfeledkezni, hogy ezek esetében már szükség van arra, hogy a sportoló széles körben ismert legyen, és legyen kereslet akár a szakértelmére, akár a megjelenésére.

Saját sportiskola és edzésmódszer

Arra is több példát lehet látni, hogy egy ismert és elismert sportoló szeretné átadni a tudását. Erre a legtöbb esetben azonban nem a profi karrierjük során kerül sor, hanem akkor, amikor visszavonulnak az aktív, versenyszerű sporttól. Sokan közülük edzőnek állnak, és egy neves csapat vagy egyéni sportoló felkészülését segítik. De vannak olyanok is, akik inkább az utánpótlása és az egészen kicsi gyerekek edzésére helyezik a hangsúlyt. Nem egy olyan sportiskola van, amelyet egy korábban sikeres sportoló alapított.

A korábbi hírnév nemcsak abban segít, hogy egy sportoló hitelesebben át tudja adni a tudását. Ezek az iskolák sokkal hamarabb beindulnak, és sokkal több diákot tudnak toborozni, hiszen egy jól ismert sportoló a garancia arra, hogy a gyerekek a megfelelő tudást kapják majd. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kisebb marketing ráfordítással sokkal nagyobb bevételre tudnak ezek az iskolák szert tenni.

Összegzés

Sokan nem is tudják, hogy egy-egy sportoló hogyan keresi a megélhetéshez, illetve a versenyzéshez szükséges pénz. Amíg valaki aktívan sportol, addig ez kisebb problémát jelent, hiszen a különféle támogatások és szponzorációk elegendőek szoktak lenni. Az ügyesebb sportolók azonban már ilyenkor is elkezdenek azon gondolkodni, hogy mi lesz később. Természetesen a lehetőség tárháza határtalan. Abban az esetben azonban, ha a cikkünkben említett tevékenységeket szeretnék végezni, azt sokszor már aktív éveik során el kell indítaniuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg már a profi sport karrierjük alatt is származik bevételük ezekből.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.