A pizza meg a címlaplány


Oriskó Renáta  2014.7.8. 3:52

Alakjuk tökéletes, bőrük napbarnított, testarányaikat mintha mértani szabályok szerint tervezték volna.

Találkozunk velük bármerre járunk: címlapokról, óriási plakátokról mosolyognak ránk szépséges arccal. Alakjuk tökéletes, bőrük napbarnított, testarányaikat pedig mintha mértani szabályok szerint tervezték volna. Még hírből sem ismernek olyasmiket, mint a bőrhiba, a narancsbőr, és sosem ébrednek karikás szemekkel, a frizurájuk mindig rendezett, sehol egy kósza hajszál, egy oda nem illő tincs.


Hibátlanok: ők, akikkel el lehet adni az adott terméket, szolgáltatást, bármit. Kamaszlányok tömege akar rájuk hasonlítani. Egy címlaplány, egy címlapon szereplő sztár a példaképük. Pedig amit látnak, az a legkevésbé sem valóságos. Csak az a baj, hogy a kamaszlányok gyakran mindent elhisznek. Elhiszik, hogy a fotókon szereplő nők olyannak teremtődtek, ahogy a képeken láthatók. S ők is olyanok szeretnének lenni, mert manapság a legmenőbb az, ha követik a divatot, legyen szó bármilyen divatról...

Éppen ezért fogyókúráznak, nem törődve azzal, hogy fejlődő szervezetüktől rengeteg fontos tápanyagot vonnak meg. Sminkelnek, elrejtve ezzel minden természetességüket – gyakran képtelen vagyok megállapítani valós korukat, mert a tizenöt éves huszonötnek néz ki. Szándékosan öregítik magukat. De mégis mire jó ez? Vagy hol van ilyenkor a szülő, aki egy kis útmutatást adna? Bár, nem csak a tinik dőlnek be a reklámfotóknak.

Van előttünk egy kép, ami valójában teljesen hamis. Hiszen a címlaplány nem csak a tökéletes sminknek és alaknak köszönheti „megérdemelt” helyét a címlapon. A fotó egy sor átalakításon megy keresztül, a manipulálása csodákra képes. Igaz, az ilyen dolgokat nem nevezem csodának, mert ez sokkal inkább becsapás, illúziógyártás. A manipulált képek miatt pedig a nők rosszabb napjaikon még a bizonytalannál is bizonytalanabbul állnak a tükör előtt.

Ki ne ismerné ezt az érzést?

S hogy valójában mire képes a photoshop? Erről számtalan videó kering az interneten. Végignézhetjük, ahogy átlagos külsejű nőkből őzikeszemű, fitos orrú, arányos arcú, mesterséges nőket varázsolnak. Amit a legutóbb láttam, azután nem tudtam eldönteni, vajon mi volt előbb: a pizzaszelet vagy a bombanő? Mert a videó tényleg erről szól. Arról, hogy bármiből lehet címlaplány, még egy pizzaszeletből is. A videón nevethetünk, mondhatjuk rá, hogy eltúlzott, de elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kell mindent elhinni, amit látunk.

Meg kicsit arról, hogy mennyi hazugságnak vagyunk tanúi nap, mint nap. Meg arról is, hogy fogadjuk el önmagunkat, mert a világ nem attól lesz kerek, hogy címlaplányokra és valótlan szépségideálokra akarunk hasonlítani. Nem ettől leszünk többek, jobbak, emberibbek, nőiesebbek – szerencsére!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9