Az angyalkezű anya


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.1.9. 4:26

Az anya kezét levágta az egyik családtag, amiért kislányt hozott a világra.

Martina Bacigalupa az ENSZ megbízásából járt Burundiban, amikor hallotta egy nő, Francine történetét, akinek a sógora levágta a karjait, mert lánynak adott életet, nem pedig fiúnak.


Bacigalupa végül megkereste Francine-t, és rávette, hogy vegyen részt egy fotósorozat elkészítésében. Nem a drámát akarta megmutatni, hanem a mindennapi életét, ami persze tartalmazta a drámát is. Találkozott Francine lányával is, aki segített neki abban, hogy más szemmel nézhessen a nőre. Bella, a kislány számára nem létezett az a fogalom, hogy fogyatékos, vagy áldozat. Számára az édesanyja, Francine, egy angyal!


Bizony, sok hasonló történetet hallani Afrikából, vagy éppen az arab országokból. Elkeserítő, hogy mennyire elnyomják a nőket. (Nem mintha a szegénysorban élő férfiaknak jó dolga lenne).

Bár úgy gondoljuk, hogy modern időket élünk, még mindig úgy tűnik, hogy a nőknek meg kell küzdeniük a hatalmas, sokszor képtelen elvárásokkal. Mint például azzal, hogy mi lesz a születendő gyermek neme.

Egy kislány ugyanolyan életet érdemel, mint egy kisfiú, még akkor is, ha a nehéz sorban élők szemében a lány csak terhet jelent, aki nem tud segíteni a földeken, aki nem fogja tovább vinni a nevet, és aki nem fogja örökölni a telket. Pedig nem szabad lebecsülni a lányokat! Ők is meg tudnak erősödni, hogy segíthessenek a szántásban, ha kedvesen bánnak velük, ha jól nevelik, akkor még örömmel is fogják csinálni! Sőt, van arra példa, hogy sokszor a nők tartják el a szegénysorban lévő családot.


Ma már a fejlett országokban a névválasztás sem olyan, mint régen: egy család simán viheti tovább az anya nevét is akár, vagy a kedvelt kötőjeles formában mind a két szülő nevét. Ami pedig az öröklést illeti, minden csak egy papíron múlik!

Tudom, hogy a nyugati civilizáció intézményei és szokásai nincsenek bevezetve a fejlődő és a harmadik országokban, hiszen nagyobb problémákkal is meg kell küzdeniük. De egy egyszerű törvény, a lehetőség megadása sok problémától, és a Francine-hez hasonló esetek lecsökkenéséhez vezethetne.

Sajnos, erre még nem nagyon van kilátás, de addig is csodáljuk meg a fényképeket egy asszonyról, akit megcsonkított az élet, de aki nem adta fel! És a gyermekéről, aki nem a nyomorékot látja benne, hanem azt a nőt, aki az életet adta neki.


A felvételeket Martina Bacigalupo készítette


Forrás: a szerző blogja kulTblogHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9