Figyelem, bérszakadék!


Kabók Zita  2016.11.17. 3:32

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.


A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, mégpedig november 7-ére. Hogy miért? Azért, mert ez az a pillanat, amikor a nők már ingyen dolgoznak a 2016-os év hátralévő részében. A nemek közti bérszakadék Franciaországban 15,1% mértékű.


A felhívás arra kérte a nőket, hogy ebben az időpontban vegyék a táskáikat és sétáljanak ki a munkahelyükről. Így akarták hangsúlyozni az egyenlő bérezés szükségességét. Franciaországban, a férfiak és a nők közötti átlagos órabér különbsége 2010-ben 15,1% volt, amely a Les Glorieuses feminista csoport számításai szerint annyit jelent, hogy egy nőnek 38,2 nappal többet kell dolgoznia egy évben, mint egy férfinak ugyanazért a fizetésért. Szerintük ez elfogadhatatlan.

Rebecca Amsellem, a Les Glorieuses alapítója, amely szervezet elindította ezt a kampányt, a következőt nyilatkozta a BBC-nek: "Tudtam, hogy még mindig különbség van a férfi és női fizetések között, de azt hittem talán 10 munkanap lehet, nem pedig másfél hónap."


Rebecca Amsellem számolta ki a bérszakadék közötti különbséget, miután megtudta, hogy Izlandban a bérszakadék 14%, annak ellenére, hogy a világ egyik vezető országa a nemek közötti egyenlőség területén. Az elmúlt 11 évben a nők Izlandon minden évben október 24-én kisétálnak abban az időben, ameddig egyébként dolgozniuk kellene, ha férfiak lennének. 11 év alatt ez az idő 14:08 percről 14:38 percre változott. Amennyiben ez az ütem továbbra is fennáll, akkor csak (!) újabb 52 évre lesz szükség, hogy a nők is akkor hagyják abba a munkát, amikor a férfiak. Gylfi Arnbjörnsson az izlandi Munkaügyi Szövetségének elnöke szerint ez érthetetlenül hosszú idő. Ő így nyilatkozott izlandi nemzeti műsorszolgáltatónak: "Senki se vár 50 évet azért, hogy elérje célját. Nem számít, hogy ez a nemek közötti vagy akármilyen más bérszakadék. Elfogadhatatlan, ha azt mondjuk, majd 50 év múlva orvosoljuk a dolgot. Ez egy fél évszázad!"

Franciaország azonban messze nem áll a legrosszabb helyen, európai viszonylatban, a nemek közötti bérszakadék grafikonján. A szomszédos Németországban például a különbség 2014-ben 22,3%, míg az Egyesült Királyságban 20,9% volt az Eurostat szerint. Az átlagos bérszakadék Európában átlagosan 16,7%, a legmagasabb Észtországban, ahol 28,8%.

A grafikon mutatja a nemek közötti bérszakadékot az európai országokban

Forrás: www.bbc.co.ukHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9