Függőség és gyermekvállalás


Oriskó Renáta  2014.12.15. 2:15

A magzati alkohol szindrómával született gyermek nem jogosult kártérítésre – mondta ki nemrég egy brit bíróság.

Ez azt is jelenti, hogy az anya nem büntethető, ha a terhesség alatt nagymértékben fogyaszt alkoholt.

A pert egy gyermekvédelmi szolgálat indította egy hétéves kislány nevében, aki magzati alkohol szindrómával született. A bíróságnak arról kellett döntenie, hogy a kislány jogosult-e a kormány által nyújtott anyagi kártérítésre, amelyet a bűncselekmények áldozatainak tartanak fenn Nagy-Britanniában. Míg az ügyvédek azzal érveltek, hogy az anya tudatosan mérgezte a magzatot, addig a bíróság szerint az anya nem követett el bűncselekményt. Az ítélet indoklása szerint a magzat nem tekinthető önálló személynek.


A hétéves kislány anyja naponta nyolc doboz sort és fél üveg vodkát ivott meg terhessége alatt. A kislány súlyos agykárosodással született, tanulási, fejlődési, memória és viselkedési zavarral küzd és jelenleg is a gyermekvédelmi szolgálat gondoskodik róla.

A magzat a terhesség alatt teljes mértékben ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő értékes és káros anyag hatásának. Ha az anya a várandósága alatt alkoholt fogyaszt, akkor az átjutva a méhlepényen - mivel a fejlődő magzat még nem rendelkezik olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására - károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban idegrendszerét. A magzati alkohol szindrómával született gyermek mozgásfejlődése elmarad az átlagostól, beszélni is jóval később tanul meg, viselkedészavar, illetve a későbbiekben tanulási zavar lép fel nála. Arcvonásai is eltérnek az egészséges gyermekétől: kicsi a fejkörfogata, az orr és a felsőajak közötti bemélyedés egészen kisimult, a felsőajak elvékonyodik és a száj lefelé ível, a szemek sokszor túlságosan távol vannak egymástól, az orrnyereg alacsony, az orr kicsi, gyakran a fülek is deformáltak.

A döntéssel kapcsolatban többen is felszólaltak. A Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat (BPAS) egyetértett a döntéssel. Véleményük szerint, ha a kislány számára kedvező döntést hoz a bíróság, azzal fennáll az a veszély, hogy a nőket a nem megfelelő táplálkozásuk miatt is bíróság elé állíthatják, hiszen ezzel is veszélyeztetik a magzatot. Szerintük ezzel a döntéssel a bíróság elismerte azt is, hogy a nőknek képesnek kell lenniük arra, hogy önmaguk hozzanak döntést a terhességükkel kapcsolatban. Neil Sugarman, a kislányt és a gyermekszolgálatot képviselő ügyvéd viszont egyértelműen csalódásnak tekinti a döntést, de reménykedik abban, hogy ez egyfajta ébresztő, amely felhívja a figyelmet a várandóság alatti alkoholfogyasztás veszélyeire.


Az említett problémával tényleg foglalkozni kell, és az ügy apropóján remélhetőleg előtérbe is kerül majd a téma. Végül is egy gyermeket tudatosan vállaló anyának tisztában kellene lennie azzal, hogy a magzat a terhesség első három hónapjában a legveszélyeztetettebb, és később is károsan befolyásolja fejlődését az alkoholfogyasztás. Elgondolkodtató, hogy egy nő, aki ilyen függőségekkel küzd, miért vállal gyermeket. Hiszen ezzel nem csak önmagát károsítja, hanem a még meg nem született gyermekét is. Azt a gyermeket, aki ez ellen nem tud semmit tenni, s aki aztán egész életében viseli és elszenvedi a kilenc hónap következményeit. Igen, a nőknek képesnek kell lenniük önálló döntést hozni terhességükkel kapcsolatban. De képes ésszerű és felelősségteljes döntést hozni egy alkoholproblémákkal küzdő nő?

Írásunk a BBC UK News riportja alapján készültHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9