Emblematikus figura volt


Nagy Erika  2013.6.11. 18:35

Tüzes Bálint emlékére.

Gyakran felhívott, néha csak azért, mert hallani akart, vagy mert unatkozott. Néha azért, mert verset írt hozzám. Születésnapit, névnapit, húsvétit. Nem érdekelte, ha külföldön vagyok, neki mindegy volt, beszélgetni akart, kitörni a magányból, a kényszerű bezártságból, ami körül vette. Hogy felül emelkedjen gyermekkorában szerzett testi elesettségén, majd a pár éve történt otthoni balesetén, aminek következtében alig-alig volt képes mozogni. Alkotni viszont annál inkább. Magyar nyelvet és irodalmat tanított, jó tollú újságírónak számított, Nagyvárad egyik emblematikus figurája volt, aki maradandót nyújtott 2006-ban megjelent Forró századelő című beszélgetőkönyvével, melyben Ady Endrének állít sajátos emléket.

Szavatartó volt, egy önálló verseskötete jelent meg, mert úgy akarta, mert szerinte abba az egybe mindent belesűrített, ami fontos volt számára. Hű volt Nagyváradhoz, ott akart élni és meghalni, de szüksége volt arra, hogy Magyarországhoz tartozzon. Tavaly augusztus 17-én letette az állampolgári esküt, ott, ahol Ady egyik mentora, Fehér Dezső született. Borsodszentgyörgy templomában, katolikus szentmise keretében, úri passzióból.

Neve talán keveseknek ismerős. Pedig jó költő volt, csak a határon túl élt és alkotott. Így, múlt időben, mert 2013. június 8-án örökre eltávozott. Úgy három hete hívott, de nem vettem észre, majd azt mondtam, másnap felhívom.

Elfelejtettem...



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Külhoni vagyok, és te?

Bese Bernadett

Szeptember 3-án különleges élményben lehetett része Komáromban azoknak, akik ellátogattak az idén 10. alkalommal megrendezett Kútfesztre.

2020.9.7.   


A semmitmondásnak muszáj túlöltözni

Busai Hajnalka Lilla

A hazai szellemi fejlődés egyik legfontosabb, tiszteletre méltóbb alakja Ancsel Éva filozófus. (Művészeti körkép)

2015.6.16.    18


Madách-díjra jelölik Bíró Szabolcs történelmi regényét

Sajtóhír

Munkatársunk, Bíró Szabolcs Non nobis, Domine című regényét Madách Imre-díjra jelölik – olvasható az író Facebook-oldalán.

2013.2.6.    54


Az utolsó vörös barát

Részlet Bíró Szabolcs új regényéből, a Non nobis, Domine második kötetéből, Az utolsó vörös barátból.

2013.1.28.    39


Rendületlenül

Cseh Gizella

195 éve született Arany János (1817-1882).

2012.3.6.   


Egy eklektikus olasz művész

Kottra Éva

Rodolfo Bersaglia, olasz művész tájainkon talán kevésbé ismert, pedig a végtelen iróniával megáldott eklektikus tehetsége több művészi ágban is kibontakozik.

2011.8.12.   


A magyar népszínmű

Cseh Gizella

Ha a XXI. század elején egy kortársunk előtt kiejtenénk ezt a szót: népszínmű, valószínűleg zavarba jönne, sőt tanácstalan lenne.

2009.4.21.    1


Ilyenek voltunk...

Cseh Gizella

Az a film, amelyet ma bemutatni szándékozom, tulajdonképpen egy azon sok egyéb, kedves remekmű közül, amelyek bennem maradtak...

2009.4.7.    13


Kincsvadászat író módra

Francis W. Scott

Ezennel irodalmi időutazásra hívom kedves olvasóinkat!

2007.12.9.   


Az utolsó lenyúzott bőr 2.

Sebők Zsófia

A Da Vinci-kód című regény és a film karakterei.

2007.11.26.   


Sci-fi és valóság a 21. században

Bíró Szabolcs

Az emberiség mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a számoknak.

2007.11.23.   


Szépirodalmi bakik

Bíró Szabolcs

Avagy miért hunyunk szemet a „szépírók” hibái felett?

2007.11.19.