Változtatni sosem késő


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.1.21. 3:06

Ingrid Endel táncosból lett fotós képei erre az élő bizonyítékok!

Huszonévesen, túl a főiskolán, egyetemen, állástalanul gyakran elgondolkodom azon, vajon jó pályát választottam-e? Viszonylag korán vettem észre, hogy bár imádok írni, sajnos nem biztos, hogy meg fogok tudni élni a tollamból. Furcsa világ a média, oda nehéz bejutni, akármilyen jó eredményeket, akárhány év tapasztalatot tudok felmutatni még pályakezdőként is. Egyetlen dolog miatt nem akarok váltani: szeretem azt, amit csinálok. Szeretem elmondani az embereknek, hogy szerintem ez és ez miért jó, vagy rossz. Szeretem megmutatni másoknak a világ érdekességeit. Szeretem felkutatni azokat a történeteket, amelyeket érdekes újra elmesélni.


Ha hirtelen valami katasztrófa folytán nem lennék képes folytatni az írást, ha a világ megváltozna és eltűnne minden betű a föld színéről, akkor sem esnék kétségbe. A váltás könnyebb, mint azt gondolná az ember. Vegyük példaként Ingrid Endelt!
Ingrid Endel 12 év tánc után volt kénytelen félretenni a próbacipőt a térde miatt. Mondhatni egy élet munkáját hagyta maga mögött, de nem búsult! Az egyetlen dolog, amire szüksége volt, hogy rájöjjön, mi az, amit a táncon kívül szeret még: és ez a fotózás. Gyönyörű, elgondolkodtató, meseszép képeket készít ahelyett, hogy az elveszett tehetség felett sírdogálna.

Nyilván akadnak olyan tényezők, amelyek visszahúzzák az embert. Úgy érzi, ő már idős a tanuláshoz, vagy nem akarja kockáztatni az anyagi jólétet. De mit ér az élete, ha megvan az anyagi biztonság, csak éppen minden reggel gyűlölettel a szívében kel fel, hogy ő nem akarja, nem tudja, nem fogja ezt a munkát tovább végezni...


Kevés embernek adatott meg az a szerencse, hogy már a gimnáziumban tudja, mi szeretne lenni. Még kevesebb azoknak a száma, akik elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, állásukkal.

Ami pedig a kort illeti: igen, vannak nehézségek akkor is, ha idősebben akar az ember újrakezdeni, de nem szabad azt mondani, hogy ez lehetetlen! Az életet élni kell, nemcsak leélni! Ha nem bírjuk a jelenlegi állásunkat, ha nem akarunk minden nap ugyanolyan monoton műveleteket végezni, hagyjunk fel vele! Tanuljunk ki egy szakmát, ami érdekel, amiből meg tudunk majd élni, és ha nem akarunk kötöttségeket a munkahelyen, hát legyünk szabadúszók, egyéni vállalkozók! Annyi lehetőség van!


Tudom, kifogásból van több zsákra való. Lehet ellenkezni azzal, amit leírtam, mert mindegyik formának megvan a hátulütője. De mindenki képes új szakmát tanulni. Hetvenévesen is elsajátíthatunk egy új nyelvet. Talán kicsit nehézkesebben fog menni, mint a gimnáziumban, talán tovább fog tartani, de egyszer a végére érünk. Akkor érezhetjük igazán, hogy sikerült! Hogy túl vagyunk a nehézségeken és minden menni fog, mint a karikacsapás!

Senki nem tesz meg helyettünk semmit. Úgyhogy, vegyünk egy nagy lélegzetet és vágjunk bele életünk nagy utazásába!

Ingrid Endel felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1