Mi kell a hajnövesztéshez?


PR-cikk  2021.7.15. 22:43

A hajnövesztéshez nemcsak türelem kell. Nézzük csak, még mi más!

A hajunk minősége és mennyisége egy olyan téma, mely nemcsak a nőket, de a férfiakat is foglalkoztatja. Ez nem csoda, hiszen a megjelenésünkben jelentős szerepet kap a hajunk, mely az arcunkat keretezi. A hajhullás és a kopaszodás kérdése így mindkét nemet egyformán foglalkoztatja. Sokáig úgy tartották, hogy ami a hajnövesztéshez kell: az a türelem. De a tudomány ma már előrébb tart a hajnövekedés kérdésében, így sajnos azt is tudjuk, hogy a türelem már nem elegendő az áhított hosszú, szép haj eléréséhez. Számos más tényező is beleszól a hajkoronánk milyenségébe.


Mi a hajnövesztés?

A hajnövekedés a hajhagyma sejtjeinek osztódásakor létrejövő hajszál folyamatos kitolódása a hajhagymából. Ennek a folyamatnak három fázisa van:
1.) növekedési szakasz: hajunk kb. 80%-a van ebben a fázisban, mely 2-6 évig tart
2.) átmeneti szakasz: a hajhagyma tápanyagellátása megszűnik, így elsorvad eme rövid 2-3 hetes időintervallumban
3.) nyugalmi szakasz: az elhalt hajhagyma helyére a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, melyhez kb. 3 hónapra van szüksége. Ezt követően elindul a növekedési fázis újra.

Ez a körforgás megy végbe folyamatosan. Nyilvánvalóan a növekedési fázisban tudunk hatást gyakorolni a hajhagymáinkra, ami vagy pozitívan vagy negatívan befolyásolja hajnövesztő képességünket. Mivel árthatunk a hajnövekedésünknek?

A táplálkozásunk, a dohányzás és a stressz a három leggyilkosabb faktor, amivel ártunk a hajnövesztésünknek. De vegyük sorra, miért befolyásolják jelentősen a hajunkat ezek a tényezők és mivel tudjuk kiküszöbölni a negatív hatást.


1.) Táplálkozás: a mindennapi étkeinkkel nem tudunk annyi vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet bevinni a szervezetünkbe, amennyire valójában szükségünk van. A szervezetünk priorizálni fog a bevitt táplálék elosztásakor: először az életben maradáshoz feltétlenül szükséges szerveinkhez fogja szállítani a tápanyagot. A hajunkat nyilván nem tartja akkora becsben, mint pl. a szívünket, így előfordulhat, hogy a hajhagymáink nem jutnak elég tápanyaghoz. Ez egyenes út a hajhulláshoz! A hajnövekedési szakasz így lerövidülhet, és az átmeneti szakaszba kerülhet a hajhagymánk.
Mit tehetünk? Próbáljunk meg minél változatosabban étkezni, és ha nem sikerül, legalább pótoljuk a hiányzó tápanyagokat hajvitaminokkal.

2.) Dohányzás: sokan nem is gondolják, milyen erős hatása lehet a dohányzásnak a hajunkra! A cigaretta C-vitamint von el a szervezettől, amire a hajhagymáinknak és az egész szervezetünknek hatalmas szüksége van. Továbbá 1 cigaretta elszívásakor csökken a vér oxigénszintje, így a hajhagymák oxigénellátottsága is gyengül. Ez szintén egyenes út a hajhulláshoz és a hajnövesztési képességünk csökkenéséhez. Mit tehetünk? Nem meglepő, le kell szokni a dohányzásról, akármilyen nehéz is.

3.) Stressz: a csendes gyilkos kiküszöbölése nemcsak a hajunk, de az egész szervezetünk számára kihívást jelent. A stressz szintén csökkenti a vér oxigén szintjét és – akárcsak a dohányzás – csökkenti a hajhagymák oxigén ellátottságát. Ezen felül a stressz gyakran a vállakban, tarkóban és a fejbőrön gyűlik össze, emiatt a fejbőrben erős feszültség keletkezik, ami végül a szőrtüszők összezsugorodásához vezet. Mit tehetünk ellene? Egy gyors, pár perces fejmasszázs segít csökkenteni a feszültséget, és enyhülést hoz a hajhagymáknak is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A ragyogó haj titka

Természetes hajápolás a ragyogó hajkoronáért. Mit tegyünk, hogy csodás legyen?

2021.9.6.   


Kényelmes magassarkú

PR-cikk

Vajon létezik olyan magassarkú cipő, amiben nem okoz gondot a járás?

2021.6.16.   


Szépülő kismamáknak

Csivre Kata

Alábbi írásunk szépülni akaró várandós kismamáknak készült. Jó tanácsok rosszullét és egyebek kiküszöbölésére.

2021.6.3.   


A szép bőr a legszebb filter

Fogadjuk el természetes külsőnket, hiszen egyediségünk tesz minket igazán gyönyörűvé...

2021.5.7.   


Otthoni fürdőzés

Both Tímea

A fürdés egyidős az emberiséggel, kapcsolódik az emberi kultúra mindennapjaihoz.

2020.12.16.  1    11


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2020.11.25.    13


Korpásodás ellen

A haj korpásodásának is vannak olyan okai, amelyek a stresszel erősebbé válnak. Hogyan kezeljük ezeket?

2020.11.9.   


Őszi cipődivat

Itt az ősz, így ideje bekukkantani a szekrénybe, hogy melyik cipőt, csizmát hordhatjuk még idén ősszel.

2020.11.4.   


Melyik a legjobb sampon?

PR-cikk

Erre nehéz választ adni, hiszen mindannyiunk haja más igényekkel rendelkezik. De...

2020.10.7.   


Bőrünk ősszel

A kellemes megjelenést minden korban a jó közérzet és az egészség jelének tartották. Ennek pedig fontos feltétele a helyes bőrápolás.

2020.10.1.   


Bízd a szépséged esküvői sminkesre!

PR-cikk

A nagy napon mindennek tökéletesnek kell lennie, a ruhádnak, a hajadnak és a sminknek is.

2020.9.26.   


Sissy hajpakolása

Sajtóhír

Életre keltették Sissy királyné legendás, eredetileg konyak és tojássárgája keverékéből készült hajpakolását.

2020.9.14.