Az anya élethez való joga


Maceková Johanka  2007.10.22. 8:47

Az elmúlt hetekben Szlovákiában parázs vita folyt a terhesség-megszakítással kapcsolatban...

...amely során e beavatkozás eddigi hozzáférhetőségét is kritika érte.

Egyesek szerint jobb lenne, ha korlátozások lépnének érvénybe, és a beavatkozást csak bizonyos feltételek mellett lehetne elvégezni. Véleményem szerint az ilyen hozzáállás egyáltalán nem lenne hasznos, mivel lehetővé tenné, hogy a kompetens személyek önkényesen döntsenek, és a nők akkor sem jutnának el művi vetélésre, ha megfelelnének a törvényben meghatározott feltételeknek.

Ezt annak a hírnek az alapján állítom, amely a lengyelországi helyzetet elemzi, ott ugyanis pontosan ilyen rendszer működik. Alicja Tysiac esete egy azok közül, amikor a nőnek nem engedélyezték a terhesség-megszakítást, annak ellenére, hogy a törvény szerint joga volt rá. Alicja Tysiac látáskárosult. A 2000-es év előtt közölték vele, hogy szemproblémái miatt veszélyes lenne számára egy újabb terhesség, akár teljesen meg is vakulhatna. Azt ajánlották neki, hogy köttesse el a petevezetékét, de ennek ellenére sem akadt olyan orvos, aki végrehajtotta volna ezt a Lengyelországban bűnnek számító beavatkozást. Lengyelországban 1993 óta törvénytelen az abortusz, és csak abban az esetben engedélyezett, ha nemi erőszak történt, ha vérfertőző kapcsolatból fogant a magzat, vagy ha az anya egészsége veszélyben forog. Még ha az ajánlás alapján meg is lehetne szakítani a terhességet, az orvosok többsége elutasítja azt, sőt olyan esetek is előfordultak, amikor az orvosok hazudtak az anya, illetve gyermeke egészségügyi állapotáról.

Alicjának azt mondták, hogy nem szedhet fogamzásgátló tablettát. A nő teherbe esett, és 2000-ben engedélyt kért az abortuszra, de az orvosok elutasították. Egy orvos sem írta meg az ajánlást, és nem voltak hajlandók végrehajtani a beavatkozást sem. Alicja a harmadik hónapban feladta a küzdelmet. Császármetszéssel jött világra a gyermeke. Szülés közben bevérzett a szemhártyája. Ezután rövid időre elveszítette a látását. Olyan mértékben leromlott az egészségi állapota, hogy jogilag elismerték fogyatékosként. Alicja beperelte az orvosát, aki megtagadta tőle a beavatkozást, de nem járt sikerrel. 2003-ban az Európai Emberjogi Bíróságra vitte az ügyet, és idén megnyerte a pert.

A következő példa Angela Carden esete, aki rossz egészségi állapota ellenére úgy döntött, hogy megtartja a gyermekét. A terhesség rontott egészségi állapotán, de ő elutasította a gyógyszereket, nehogy kárt tegyen a gyermekben. De aztán eljött az a pillanat, amikor elviselhetetlenné vált a szenvedés, és ismét szedni kezdte a gyógyszereket. Ekkor a gyermek jogai mellett kardoskodók bírósági úton kiharcolták, hogy császármetszést hajtsanak végre. A gyermek nem maradt életben, és két nap múlva Angela is meghalt.

Ez csak töredéke mindannak, ami megtörténhet, és ami valóban meg is történik azokban az esetekben, amikor a nő választási lehetőségeit valamilyen módon korlátozzák, és amikor a meg nem született gyermek életét fontosabbnak tartják az anya életénél. Naiv és a valóságot nem tükröző dolog azt gondolni, hogy az abortuszhoz való jog megváltoztatása vagy a beavatkozás betiltása pozitív eredményeket hozhat. Csak akkor kerülhetők ki a fent említett esetek, és az, hogy maga az érintett nő helyett más döntsön a nő további sorsáról, ha a terhességmegszakítás továbbra is legális és szabadon választható marad.

Az „élet hívei” azt mondják, hogy a gyermek ember a megfogantatás pillanatától. Szerintem a magzat a megfogantatás pillanatában olyan képződmény, amelynek lehetősége van emberi lénnyé válnia. E lehetőség azonban csupán az anyának köszönhetően valósulhat meg, aki szabadon eldönti, hogy a magzatot kihordja és megszüli – vagy nem.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

, 02. 11. 2007 17:07:01
A hozzászólást a moderátor törölte.
@


Kapcsolódó cikkek

Mi szülünk, nem a férfiak!

Puha Andrea

Egy trafik közelében álltunk páran, lányok. Beszélgettünk erről-arról…

2007.10.27.  5   


(Meg)szakítás

Zázvorská Stanka

Mintha nem is a 21. században élnék, az emberiség legnagyobb előrelépésének és vívmányainak évszázadában.

2007.10.23.   


Felszított érzelmek

Póda Erzsébet

A tiltás nem megoldás – már a Paradicsomban sem működött.

2007.10.20.   


A döntés joga a nőké!!!

Bernád Emese

Nem illik ilyen húsbavágó témával viccelni, de egyszerűen képtelen vagyok kihagyni Hofit

2007.10.17.   


Pro Life versus Pro Choice

Molnár Miriam

Kevés dolog van az amerikai politikai életben, amely oly mértékben és oly intenzitással osztaná meg a társadalmat, mint az abortusz.

2007.10.10.   


Tudatos döntés

Nagy Erika

Áldott állapot, mondták hajdan nagyanyáink. De valóban áldott-e az az állapot, amikor egy nem kívánt gyermek fogan meg az anya méhében?

2007.10.5.   

A rovat további cikkei

Miért?!

Debnárová Eva

A művi vetélést majdnem mindenhol főleg a katolikusok és a hatalomra éhes fafejek szeretnék betiltani.

2007.10.4.   


Az abortuszról -- felelősséggel!

Vég Erzsébet

Nem hiszem, hogy lehet úgy jó döntést hozni, ha nem ismerjük a körülményeket.

2007.10.2.