Ahova jó iskolába járni


Nagy Erika  2013.6.12. 3:16

Beszélgetés a nyárasdi iskola igazganőjével, Takács Zsuzsannával

„Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? A takács a kovács, a kőműves meg az ács…?” – kezdi kedves versikéjét Gyurkovics Tibor. Valószínű, hogy e mesterségek leendő képviselői a nyárasdi alapiskola jelenlegi növendékei is. Az igazgatónő viszont Takács Zsuzsanna, pedig ha rajta múlott volna, két éve már a nyugdíjasok „gondtalan” életét élvezné. Közkívánatra azonban helyén maradt, és fiatalos lendülettel igazgatja azóta is a tanintézetet, ahol mindent megtesznek annak érdekében, hogy formálják a diákok értékrendjét, erősítik nemzeti azonosságtudatukat.

Mióta tanítanak Nyárasdon az új oktatási reform szerint?

Ötödik éve tart az új oktatási reform szerinti tanítás, melynek leglátványosabb eleme az idegen nyelvek oktatása, illetve az erre fordított óraszámok növelése, és a szabadon választott órák lehetősége. Az alsó tagozaton bevezettük a drámajátékokat, illetve a szövegértést. Felsőtagozaton pedig megerősítettük a biológiát, geográfiát és a történelmet, de tanítunk egészségtant, idegenforgalmat, életvitelt és esztétikai nevelést is. Egyedül a kilencedikesek haladnak a régi tanterv szerint.

Az iskola folyosóján lévő polcok roskadoznak a trófeák súlya alatt. Látszik, hogy hagyományai vannak a sportnak, egészséges életmódra nevelésnek, vagy akár a humán jellegű versenyeknek az iskolában. Jól gondolom?

Szerencsére olyan testnevelő tanárunk van, aki elhivatottja a szakmának, és utánpótlásedzőként is beírta nevét a helyi sporttörténelembe. A humán jellegű versenyek közül az egyik legigényesebb megmérettetés tanulóink számára a tavalyi Szép Magyar Beszéd verseny volt, ahol kiemelkedő teljesítést nyújtottak. A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen az egyik tanulónk olyan jól szerepelt, hogy meghívást kapott Budapestre, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre, a Kárpát-medencei helyesírási verseny helyszínére, ahol negyedik lett. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny országos döntőjében, tanulóink szereplésére, díjazására is nagyon büszkék vagyunk, az első helyezést is iskolánk tanulója kapta a harmadik kategóriában, prózában, s ezért mindenképpen dicséret illeti a felkészítő tanáraikat is. Diákjaink részt vesznek rendszeresen, és díjakat hoznak a rajzversenyekről, matematikai-, földrajzi-, történelmi-, civilvédelmi versenyekről, vannak Tegergők, Tekergőcök nevet viselő színjátszó csoportjaink, akik hírnevet szereztek az iskolánknak.

A gyerekek örülnek annak, hogy korszerű iskola szolgálja második otthonként a kényelmüket?

Örülnek, hiszen a nyolcadik éve felújított iskolánk minden téren próbál megfelelni a kor elvárásainak, nem csak a nevelési és pedagógiai programunk célirányos, hanem a tanintézet is jól felszerelt, számos szaktantermet alakítottunk ki. A tornatermünk viszont felújításra szorul, bár kisebb-nagyobb munkálatokat folyamatosan végzünk rajta, ami azért is fontos, mert a leginkább igénybe vett szaktanteremről van szó, és szinte naponta folyik köztevékenység a frekventált helyiség falai között. Korszerű iskolánk híre eljutott a határainkon túlra is. Tavaly a budapesti Németvölgyi Általános Iskola vette fel velünk a kapcsolatot, mivel náluk olyan hagyomány alakult ki, hogy minden évben, a 7. évfolyam tanulói ellátogatnak Szlovákia magyarlakta településeire, ahol a történelmi nevezetességek és a természeti szépségek megismerésén túl betekinthetnek az itt élő gyerekek életébe. Azért választottak minket, mert már a fővárosba is eljutott a jó hírünk, s bár mi egy pici kisebbségi érzéssel látogattunk el Budapestre, azt tapasztaltuk, hogy egyenrangú társként kezelnek minket. Tavaly június elsején a nyárasdi iskola, karöltve az önkormányzattal, étellel, itallal, kultúrműsorral kedveskedve fogadta a magyarországi vendégeket, a 35 tanulót és kísérőiket. A budapestieket nem kis meglepetés érte, álmukban sem gondolták, hogy egy olyan vidéki iskolába jönnek, amelyik sokkal modernebb, felszereltebb, mint a legtöbb fővárosi iskola. S amikor azt hittük, hogy a tornaterem miatt szégyenkezni valónk van, akkor rádöbbentettek minket arra, hogy a legtöbb budapesti tanintézet boldog lenne, ha a magáénak tudhatná.


Summa summarum, ha van az iskolának olyan vezetője és tanári kara, amelyik nyitott az újra, amelyik időt, fáradságot nem kímélve foglalkozik a gyerekekkel, annak van jövője. Takács Zsuzsannában még most is lobog a láng, s bár nem mondta, de látni rajta, kiérezni beszédéből, hogy hálás a sorsnak, hogy azon a pályán indult el, ami a levegőt szolgáltatja számára. Becsülettel helytállt, minden idegszálával védelmezte tanítványai érdekeit, hiszen annak idején arra esküdött fel.

A felvételen az igazgatónőHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Isten útjai kifürkészhetetlenek

Virág Csenge

Interjú Bodó Máriával, a Duna Televízió vallási főszerkesztőségének munkatársával.

2021.4.28.   


Család, munka és színház

Zana Anita

Interjú a Vakok és Gyengénlátók Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Egyesületének egyik tagjával, Zajcsek Zsiga Szilviával.

2021.4.7.   


Mit rejt Vidu ötlettára?

Noszek Barbara

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

2021.3.16.   


Látássérültként, emberként

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Vargáné Décsei Eszter Judittal.

2021.3.10.   


„Hiszek a természet erejében”

Póda Erzsébet

A vásárúti Kovács Máriával beszélgettünk boltalapításról, egészségről, életmódról.

2020.11.22.   


Kortalanul élni

Póda Erzsébet

A kor csak egy szám: mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnő megállapítás, de igaz. Beszélgetés Bazsó Rozáliával.

2020.10.26.   


Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.