Azt alkotom, amit szeretek


Tompa Orsolya  2015.12.10. 1:07

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

„Azt alkotom, amit szeretek. Ez a lényege a festésnek. Olyannak képzelheti közben az ember a világot, amilyen szeretné, hogy legyen” – mondta Jacqueline Wilson angol írónő.


A művészet bennünk van. Valakiből író lesz, valakiből költő, valakiből filmes, valakiből pedig szobrász vagy festő. Mindenki más okból téved ezen utak valamelyikére. Valaki kényszerből, valaki önszántából, de mindenképp az érzelmeink kifejezése kerül központba. Nagy és tehetséges művészek mindig voltak és mindig is lesznek. Nem válik mindenki ismertté, de akik erre teszik fel az egész életüket, mindent elkövetnek, hogy az ő munkájukat is elismerjék. A Mandy Candy név sokak számára ismeretlen lehet, míg mások nagyon jól ismerhetik. Mérnökhallgató, mégis igazi művészlélek, páratlan és egyedi alkotásokkal. Beszélgetés Mandy Candyvel, azaz Wéber Andreával.


Mandy Candy sok ember számára ismeretlen lehet. Kicsoda ő – honnan jött a név? Mesélj róla, mesélj magadról!

Egy régi e-mail címemből született, amely eredetileg mandycukor volt. Egy lány, aki szeret egyedül lenni. 21 éves, imádja az állatokat és az epret. Egyetemista közlekedésmérnök szakon a Széchenyi István Egyetemen. Mindene a rajzolás és a festészet.


Mikor kezdtél el művészettel foglalkozni? Magadtól fogtál neki, vagy ösztönzött valaki?

Gyermekkorom óta imádok rajzolni, viszont csak később kezdtem el vele komolyan foglalkozni. Tizenhét évesen döntöttem úgy, hogy nekem ez az életem. Nem ösztönzött senki, magamtól kezdtem el mindent, amit eddig sikerült felépítenem.


Mi motivál, amikor elkezdesz rajzolni, festeni? Mi határozza meg, hogy éppen mit alkotsz?

Igazából nem motivál semmi, csak szeretem kifesteni magamból az érzéseimet. Illetve azt alkotom, amit szeretek. Minden képembe próbálom belecsempészni az érzelmeimet.

A rajzaid, a festményeid egyediek. Igazán páratlan munkáid vannak. Az emberek hajlamosak arra, hogy megkérdőjelezzék, amit látnak. Gyakran megesik veled, hogy kritikákat kapsz, esetleg kételkednek, hogy ezek nem is a te munkáid?

Igen, elég sokszor előfordult már. Inkább örülök neki, ez egyfajta megtiszteltetés számomra. Néha viccesnek találom, amikor meggyanúsítanak. Előfordult az is, hogy valaki ellopta a képemet és sajátjaként tüntette fel az interneten. Az sem zavar, ha valakinek nem tetszenek, mert saját magamnak alkotok, és ez boldoggá tesz.


Ha megkérnek, vállalsz munkaként is festést?

Ritkán fordul elő, hogy másnak dolgozzam, az időm nem engedi. Inkább a nyári időszakban...

Mit tervezel az elkövetkezendő tíz évre? Mi a legnagyobb vágyad, amit mindenképp szeretnél elérni az életedben?

Az a vágyam, hogy művész legyek és nyissak egy galériát. Örülnék több kiállítási lehetőségnek is. Megpróbálkozom néhány művészeti egyetemmel. A jövőben is szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Középpontban a közösség

Zana Anita

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

2024.3.4.   


Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.