Azt alkotom, amit szeretek


Tompa Orsolya  2015.12.10. 1:07

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

„Azt alkotom, amit szeretek. Ez a lényege a festésnek. Olyannak képzelheti közben az ember a világot, amilyen szeretné, hogy legyen” – mondta Jacqueline Wilson angol írónő.


A művészet bennünk van. Valakiből író lesz, valakiből költő, valakiből filmes, valakiből pedig szobrász vagy festő. Mindenki más okból téved ezen utak valamelyikére. Valaki kényszerből, valaki önszántából, de mindenképp az érzelmeink kifejezése kerül központba. Nagy és tehetséges művészek mindig voltak és mindig is lesznek. Nem válik mindenki ismertté, de akik erre teszik fel az egész életüket, mindent elkövetnek, hogy az ő munkájukat is elismerjék. A Mandy Candy név sokak számára ismeretlen lehet, míg mások nagyon jól ismerhetik. Mérnökhallgató, mégis igazi művészlélek, páratlan és egyedi alkotásokkal. Beszélgetés Mandy Candyvel, azaz Wéber Andreával.


Mandy Candy sok ember számára ismeretlen lehet. Kicsoda ő – honnan jött a név? Mesélj róla, mesélj magadról!

Egy régi e-mail címemből született, amely eredetileg mandycukor volt. Egy lány, aki szeret egyedül lenni. 21 éves, imádja az állatokat és az epret. Egyetemista közlekedésmérnök szakon a Széchenyi István Egyetemen. Mindene a rajzolás és a festészet.


Mikor kezdtél el művészettel foglalkozni? Magadtól fogtál neki, vagy ösztönzött valaki?

Gyermekkorom óta imádok rajzolni, viszont csak később kezdtem el vele komolyan foglalkozni. Tizenhét évesen döntöttem úgy, hogy nekem ez az életem. Nem ösztönzött senki, magamtól kezdtem el mindent, amit eddig sikerült felépítenem.


Mi motivál, amikor elkezdesz rajzolni, festeni? Mi határozza meg, hogy éppen mit alkotsz?

Igazából nem motivál semmi, csak szeretem kifesteni magamból az érzéseimet. Illetve azt alkotom, amit szeretek. Minden képembe próbálom belecsempészni az érzelmeimet.

A rajzaid, a festményeid egyediek. Igazán páratlan munkáid vannak. Az emberek hajlamosak arra, hogy megkérdőjelezzék, amit látnak. Gyakran megesik veled, hogy kritikákat kapsz, esetleg kételkednek, hogy ezek nem is a te munkáid?

Igen, elég sokszor előfordult már. Inkább örülök neki, ez egyfajta megtiszteltetés számomra. Néha viccesnek találom, amikor meggyanúsítanak. Előfordult az is, hogy valaki ellopta a képemet és sajátjaként tüntette fel az interneten. Az sem zavar, ha valakinek nem tetszenek, mert saját magamnak alkotok, és ez boldoggá tesz.


Ha megkérnek, vállalsz munkaként is festést?

Ritkán fordul elő, hogy másnak dolgozzam, az időm nem engedi. Inkább a nyári időszakban...

Mit tervezel az elkövetkezendő tíz évre? Mi a legnagyobb vágyad, amit mindenképp szeretnél elérni az életedben?

Az a vágyam, hogy művész legyek és nyissak egy galériát. Örülnék több kiállítási lehetőségnek is. Megpróbálkozom néhány művészeti egyetemmel. A jövőben is szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.   


Fűben-fában orvosság

Tilajcsík Dóra

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

2019.10.12.   


Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9