Fűben-fában orvosság


Tilajcsík Dóra  2019.10.12. 17:32

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

...onnan pedig egy gyógyszerekkel teletömött óriási pakkal távoztunk. A nagymamák pedig ezt látva szinte minden alkalommal rosszallóan ingatták a fejüket, és azt hangoztatták, hogy „fűben-fában orvosság”. S végül bármennyire ellenkeztünk és fintorogtunk is, mindig belénk diktáltak valamilyen azonosíthatatlan színű és már-már lenyelhetetlen ízű folyadékot. Közvetlenül azután pedig előkerült a tengerisó, különböző olajok, és a párologtató is.


A dolog hihetetlen része az volt, hogy ezek a furcsaságok a legtöbb esetben sokkal hatékonyabbak voltak, mint a rengeteg gyógyszertárban kiváltott pirula. S hogy boszorkányság-e ez, vagy sem, azt mindenki döntse el maga. Az említett különböző teák és főzetek mellett napjaink egyik legelterjedtebb alternatív gyógymódja az aromaterápia, amelyről mindenkinek megvan a maga véleménye – legyen az pozitív vagy negatív. Riportalanyunk, a Dunaszerdahelyen élő Bíró Bea segítségével igyekszünk rácáfolni a nagyközönség körében elterjedt sztereotípiákra, s igazolni, hogy az apró üvegcsék tartalma igenis hasznos.

– Mindig is imádtam a különböző virágok között bóklászni, már piciként is ott éreztem jól magam. Később, amikor családi házba költöztünk, kialakítottam egy saját kiskertet. Amikor a nyár őszbe fordul a szívem mindig megfacsarodott kicsit, hogy az a rengeteg csodás szín ismét tovaszáll, s néhány hónapra az oázisból kopár sivatag lesz. Ekkor kezdtem el keresgélni, hogyan tudnám tartósítani ezt a „boldogságot” a zord napokra is. Némi kutatás után arra jutottam, hogy majdnem minden olyan terméket, ami a drogériák polcán fellelhető, elő lehet állítani otthoni körülmények között. Mivel vegyész vagyok, így számomra nem jelentett akkora kihívást a dolog, hát belevágtam. Így születtek meg az első kézműves szappanjaim. Akkoriban a saját, már meglévő tudásomból merítettem, viszont szakirodalom, valamint az internet is rendelkezésére áll azoknak, akik ki szeretnék próbálni ezeket a technikákat – idézte vissza Bea, honnan is indult a szenvedélye.


A „szappanozás” csupán a kezdet volt. Egyre inkább érdeklődni kezdett a gyógynövények iránt, és rálelt az illóolajokra is. A bioboltok kínálatát böngészve arra jutott, hogy az üvegcséken legfeljebb néhány információmorzsát talál az összetevőkről, ő azonban sokkal többet szeretett volna tudni. Ezidőtájt szembesült vele, hogy léteznek aromaterápiás iskolák, s bizony csakhamar újra a padban találta magát. Szlovákiában nem igazán lehet korrekt módon tanulni ezt a műfajt, ebből pedig egyenes úton következik, hogy szakképzett személyből is kevés van. Bea jelenleg is az oklevél megszerzésén munkálkodik, amikor pedig kezében tartja majd az okmányt, ő lesz nálunk azon kevesek egyike, aki tényleges tudással rendelkezik.

– Az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a modern ember számára az aromaterápia kapcsolódást is jelent a természethez. Főleg a kisgyermekes anyukáknál látom, hogy egyre nyitottabbak a környezetünk adta lehetőségek iránt. Nem csupán a táplálkozás, hanem az egészség megőrzése, illetve helyreállítása terén is. Sokakban azért alakultak ki ellenérzések ezzel kapcsolatban, mert hiány van a tényleges profikból. Sajnos túl gyakran tapasztalják azt a hozzáállást, hogy „vigye, és használja, valamire biztosan jó lesz”. Emiatt pedig elvesztik a hitüket és humbugnak tartják az egészet. A valóságban azonban az aromaterápia egy olyan módszer, amely annak ellenére, hogy szelíd és nem terheli meg a szervezetet, drámai változások elérésére képes. A megfázástól egészen a komolyabb diagnózisokig széles körben alkalmazható önálló- és kísérőgyógymódként is – ismertette velünk riportalanyunk. Ez a fogalom nem csupán azt takarja, hogy megfelelő edénykébe adagolt, boltban vásárolt készítmények segítségével árasztjuk el lakásunkat valamilyen illattal, mint ahogyan azt a legtöbben feltételezik. Igen, egy ilyen ágazata is van, amelyet angol aromaterápiaként tartanak számon. Ebben az esetben wellness célokra használjuk a hígított terméket. A francia változat már jóval összetettebb. Ez az, aminél nem árt, ha a szabályokat hozzáértő oktatótól el is sajátítjuk. Minden illóolaj rendelkezik kémiai összetétellel, avagy egyszerűen levezethető az egykori kémiaórákról ismert képletekkel. Hogy megfelelően tudjunk alkalmazni is bizonyos problémák esetében, ismernünk kell az összetételüket. Ilyen tekintetben kicsit hasonlítanak az orvosságokra.

A két legpopulárisabb illóolaj, amelyet akár jolly jokernek is nevezhetnénk az a teafa és a levendula. Olyan típusokról van szó a hosszú, körülbelül 120 tételt tartalmazó teljes listából, amellyel nem igazán lehet ártani. Mindkettő baktérium- és vírusölő, valamint a teafa erősen gyulladáscsökkentő is.


– Az illóolaj tulajdonképpen alapanyag, amelyet nem tudunk magunk elkészíteni. Az aromás növényekből a víz, a levegő, a föld energiája, a napfény és az enzimek segítségével lesz vegyület, amely vízgőzdesztillációval, sajtolással, illetve egyéb eljárásokkal kerül kivonásra. Ezek pedig otthoni körülmények között nem kivitelezhetőek. Amit megvásárolunk, abból viszont már tudunk különböző keverékeket, krémeket, szappanokat és macerátumok létrehozni – magyarázta Bea, honnan is kezdődik az aromaterápiával foglalkozók igazi feladata.

S hogy miért érdemes hozzáértőket látogatni? Mert ők azok, akik tudják, hogy a szervi és egyéb panaszok orvoslása előtt a pszichikát is tanulmányozni kell. Sokan például azért panaszkodnak az aromaterápiára, mert az egyes „szagok” nem csupán irritálják őket, hanem egyenesen rosszul vannak tőle. Ahogy azt riportalanyunktól megtudhattuk, annak a hátterében is a nem tisztázott érzéseink állnak. Ezért is fontos, hogy mielőtt bármilyen keverék a későbbi felhasználóhoz kerülne, ne csak a testi tünetek, hanem a lélek is terítékre kerüljön. Sokak számára ez a rész túl spirituálisnak, vagy egyszerűen érthetetlennek tűnhet, viszont erre egy olyan példával tudunk rácáfolni, amelyet éppen Beától hallottunk. Az egyik első órája alkalmával az egyik kibontásra került tároló miatt el kellett hagynia a termet. Az apró edényke a torokcsakra blokkját oldó anyagot tartalmazott, így az ott megrekedt, vagyis általa nem kimondott, magában tartott szavak miatt jöhetett létre a furcsa reakció. Amióta pedig riportalanyunk rájött, hogy kivel is kell rendeznie azt a bizonyos „konfliktust”, és meg is tette azt, a legapróbb probléma nélkül képes újra dolgozni azzal az illóolajjal.

Ahogy arról már szó esett, komolyabb gondok kezelésekor forduljunk olyanhoz, aki igazán otthonosan mozog a témában. Bizonyos dolgokra azonban még abban az esetben is érdemes odafigyelni, ha csupán jólétünk fokozására használjuk az illatokat, ugyanis gyakran hamisítják azokat.

– Az üveg tartalmának minőségellenőrzése nem egyszerű feladat. Vannak azonban intő jelek. Ilyen például az ár. Beszédes lehet, ha minden változat ugyanannyiba kerül, illetve, ha valami túl olcsó. Illóolajat korrekt forgalmazó nem tölt műanyagba, hanem minden esetben sötétbarna, esetleg kék gyógyszertári üvegcsébe palackoz. Az adott ország nyelve mellett fel kell tüntetni a latin megnevezést is – adott Bea néhány tanácsot ahhoz, hogy mi alapján tudunk választani.

Ahogy a klasszikus gyógyászatot kiegészítő bármilyen válfajt, úgy az aromaterápiát is rengeteg kritika éri. Sokan azonban anélkül ítélkeznek, hogy akár egyetlen próbát tettek volna. Viszont a realitások azt mutatják, hogy igenis érdemes lenne nyitnunk ebbe az irányba. Ezt pedig az is alátámasztja, hogy a kurzusokon nemcsak érdeklődő laikusokkal, hanem diplomás orvosokkal és gyógyszerészekkel is lehet találkozni. Ugyanis nekik már sikerült ráébredniük arra, hogy bizonyos esetekben nem árt visszatérni nagyszüleink régi jól bevált módszereihez.

Ugróczky István fotói

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.   


„Mi történt a lányommal?”

Póda Erzsébet

Nehéz elképzelni annál borzalmasabb helyzetet, mint amikor egy anya – bármely okból – elveszíti a gyermekét. Beszélgetés az ekecsi Fél Dórával.

2022.8.29.   


Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.7.25.   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.   


Élni kell!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a budapesti Brjeska Dórával, aki megküzdött és küzd a rákkal, közben egy pillanatra sem veszítette el az életkedvét.

2022.7.10.