Kotta nélkül


Zana Anita  2022.7.25. 11:21

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

Sokan rácsodálkoznak arra, hogy kotta nélkül, fejből játszik. Szinte nincs olyan zenei műfaj vagy kultúra, ami a látásmaradvánnyal élő Erős Laurát ne érdekelné. Kántornak készül, orgonál, de a jazz is vonzza. Több országos fellépése is volt már, akadt, hogy tanárát kísérte hangszeren. Augusztusban Kecskeméten találkozhatunk vele.

Bemutatkozásunk alkalmával azt mondtad, a zene régóta fontos számodra.

Igen, már ötéves korom óta zongorázom. Épp a karácsonyi CD-t hallgattuk, amikor a szüleim észrevették, hogy ez az örömóda nincs a CD-n, elkezdtem pötyögni a játékzongorán. Már nagyon várták az év elejét, hogy elmehessünk egy zeneiskolába.


Akkor itt is kezdted tanulmányaidat. Mennyit gyakoroltál először?

A Szolnoki Ádám Jenő Zeneiskolába írattak be, Nick Andreához. Rátettem a kezére a kezem, úgy tanultam tőle a zongorázást, otthon pedig gyakoroltam és az újszászi vizsgán is jól teljesítettem. Először az óvodában kaptam szívecskéket, ha jól szerepeltem.

Mennyi időbe telik egy darabot megtanulni?

Ha nehezet tanulok, akkor sok időt, egy-két hónapot is igénybe vehet, könnyebb darabokat hamarabb megtanulom. De ott is lehetnek nehézségek, például az ujjrend. Nagyot fejlődtem a zongora terén. Jött az orgona, amit 2013-ban, a Laurus Művészeti Iskola után kezdtem, és a Bartók Béla zeneművészetibe is jártam. Mivel már istentiszteletet is kísértem, arra gondoltam, szeretnék kántor lenni a gyülekezetben. Már csak azért is, mert hiszek Istenben, szoktam imádkozni, hiszek abban, hogy van gyógyító ereje. Emellett a jazz is érdekel, szívesen lennék bárzongorista is.

Régebben apukáddal együtt léptél fel. A zene a család többi tagja számára is fontos volt?

Egy apák napi rendezvényen léptünk fel. Ő például járt énekkarba, illetve a nagybátyám, apukám öccse, Erős József oboaművész a Magyar Állami Operaházban. Az ő két fia is zenél. Apai nagypapám Erős Mihály, aki eredetileg bányász volt, szintén zenélt. Trombitált, majd szájharmonikázott. Többször versenyeztem már, 2018-ban országos megmérettetésen különdíjas lettem.

Akkor nálatok ez családi vonás.

A testvérem, Máté gitározni kezdett, majd abbahagyta, most ukulelén játszik. Ami a zongorát illeti, édesanyám a látássérülésem miatt döntött úgy, hogy sok zenei CD-t hallgattat velem. Utána derült ki, hogy van érzékem hozzá.

Most kántornak készülsz.

Igen, Kecskeméten a konzervatóriumban. Ősztől felvettek a kántorképző főiskolára, ami Nagykőrösön található. Érdekes, hogy a budapesti Vakok Intézete nem bízott abban, hogy leérettségizek, mivel integráltan végeztem az iskolát, mind az általános iskolát, mind a gimnáziumot. Sikeresen leérettségiztem.

Informatikát is tanulsz.

Laptophasználatot, mert szeretnék a szövegszerkesztő programmal eligazodni a tanulmányok miatt, meg persze zenét hallgatni. Közben önálló közlekedést tanulok, amit anyukám mindig is szorgalmazott. Alsós koromban kezdtem el a Braille írás-olvasást, érdekes, hogy az írás jól ment, de az olvasásnál elakadtam a sűrű betűknél. Gondolkodtam Braille-kottán is, hiszen Érdi Tamásnak is van, de inkább hallás után tanulok, diktafonról. Most már pianínón játszom, miután a tanáraim mondták, hogy a szintetizátor nem a klasszikus értelemben vett hangszer. Ami a jazz-vonalat illeti, játszottam a szolnoki Hetényi Géza Kórházban, a Semmelweis-napon, és a Fehérbot napján nagysikert arattam.


Milyen mértékű a látáskárosodásod?

Van látásmaradványom a bal szememen, a nagybetűket közelről látom vele. A fényképek részleteit nem látom, a térképeket sem, a jobb szememmel csupán pici fényt érzékelek. Bár mintha javult volna a szemem. Hiszek az imádság erejében. Jól érzem magam a zenében, kaptam tangóharmonikát egy ismerősömtől. Még nehezen boldogulok, de sokan csodálkoznak, hogyan tudok kotta nélkül, fejből játszani.

A zenén kívül mivel szeretsz még foglalkozni?

Ha olyan kedvem van, helyben futok, és nagyon szeretek úszni. Az uszoda közel is van hozzánk.. Most is megyek a Balatonhoz. Igaz, ott az úszógumi ad nekem biztonságot. Még a kézműves dolgokat is nagyon szeretem, próbáltam kötni és horgolni. Segítséggel ezzel is boldogulok. És említhetem a színjátszókört is, játszom a Varázs Színjátszókörben. Öt évvel ezelőtt csatlakoztam, Nagy Zsuzsa magyar-történelem tanárnőm javaslatára. Sokféle darabot előadtunk, például Karinthyt. Most Heltai Jenő Hurokvágány című darabját próbáljuk, én vagyok a siető utas, egy jelenetben eldobom a térképet. És hogy egy meglepőt mondjak, a mai zenét is szeretem, azzal is ismerkedem.

Hogyan tovább a kántorképző után?

Vasárnaponként templomba megyek, kísérem a gyülekezetet, ha szórakoztató zenében gondolkodom, akkor pedig bárzongorista lennék. Utóbbiban az érdekes hangzásvilágot szeretem, próbáltam improvizálni. Latin zenét, orosz blokkot is játszottam, most francia zenét tanulok, azt is szeretem, de hallgattam már kínai dallamokat is. Más nemzetek zenéje iránt is érdeklődöm, tájékozódom belőle.

Térjünk át a tájékozódásra, közlekedésre!

Még tanulom a templomhoz és a Bartók Béla Zeneiskolához az utat, és tervben van egy segítő kutya alkalmazása is, sokat segítene, önállóbb lennék. A kutyával Csepelen tanulnánk, azután, miután már magabiztosan közlekedem ezeken az útvonalakon.

Ahogy látom, sok terved van.

Koncertem is lesz. A kecskeméti Lions Klub támogatásával lépek fel a Hírös Fesztiválon, ott orgonálok majd. Nem ez az első alkalmam a megyeszékhelyen, sőt, sok országos fellépésen vagyok túl.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Középpontban a közösség

Zana Anita

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

2024.3.4.   


Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.