Változunk, változtatunk


Huszár Ágnes  2012.12.10. 5:28

Beszélgetés Stredl Tamás kávéház-tulajdonossal.

Semmi sem állandó, csak a változás maga, mondta valamikor régen az ókori filozófus, Hérakleitosz. Ez az állítás ma is érvényes. Főképpen azért, mert a világ is egyre rohamosabban változik körülöttünk, és vele mi is kénytelenek vagyunk változtatni. Persze vannak időszakok az emberi életben, amikor az a természetes, hogy folyton változunk, alakulunk, formálódunk. De fiatal felnőtt korunktól általában a nyugodtabb életstílusra, a kevésbé változó környezet kialakítására, a meglévő kapcsolatok megtartására, egyszóval a biztonságra törekszünk. Általában ez így van, de rendszerint akad valaki a környezetünkben, aki éppen munkahelyet, iskolát, hobbit, partnert, lakást vagy autót vált. Változtat azért, hogy önmaga lehessen, azt tehesse, ami neki a legtesthezállóbb. Vagy enged a körülmények nyomásának, és sodródik a változó világgal.

Mi a jellemzőbb? Ki a mozgatórugója a változásoknak az ember életében? Ő maga vagy a környezet? Vajon merjük-e használni a változtatás lehetőségét az életünk folyamán? És ha változtatunk, akkor általában miből mibe lépünk át?

Stredl Tamás, egy 32 éves fiatalember, a pénzügyi karrier építéséről egy kávéház vezetésére váltott. Dunaszerdahelyen megnyitotta a kávéházát, majd belevágott egy új szakma elsajátításába, és a kávéház vezetésébe. A két, egymástól nagyon különböző munkahelyről, a velük járó mindennapi feladatokról, és ennek a váltásnak a pozitívumairól, illetve negatívumairól beszélgettem vele.

Mivel foglalkoztál, mielőtt elkezdted működtetni a kávéházat?

Hosszú éveken át bankban dolgoztam, aztán pénzügyi tanácsadó voltam, tehát a banki szférában mozogtam hét évig. Az egyetemen közgazdaságtant tanultam, a végzettségem közgazdász.

Természetes, hogy ha valaki közgazdaságtant végez, akkor a pénzügyi szférában kezd dolgozni. Nálad is így volt?

Eredetileg régészetre jártam, de sajnos egészségügyi okok miatt nem tanulhattam tovább, ezért a közgazdaságtanra váltottam. Ez testhezálló volt, és szintén nagyon érdekelt. Az egyetem elvégzése után a pénzügyi szférával kapcsolatban úgy képzeltem, ott szeretném tölteni az éveimet. Majd fokozatosan kiderült számomra, hogy nem voltak meg azok a lehetőségek, amelyekre számítottam, például előbbrejutás, úgyhogy váltottam a pénzügyi tanácsadásra.

Az a váltás még nem jelentett nagy változást...

Gondoltam, tudnék egy új karriert kiépíteni. Sajnos pénzügyi tanácsadóként is megtapasztaltam, hogy sok minden befolyásolja az ember előrehaladását, nemcsak a teljesítménye, ezáltal ott sem voltak adottak az előrejutás lehetőségei. Azonban jó tapasztalatként rakhattam el magamban, mert amikor pénzügyi tanácsadóvá váltam, már önállósodtam. Kipróbáltam azt a lehetőséget, amikor az ember saját magára dolgozik, nincs állandó mennyiségű fizetése, hanem annyit keres, amennyit dolgozik.

Nem olyan régen – négy hónapja – gondoltál egyet, és meghoztál egy döntést, ami nagy változást hozott a mindennapjaidba. Hogy jött az életedbe a kávé és a kávézó?

Mielőtt megvettem a kávézót, igazgató voltam egy cukorgyárban, de úgy alakult, hogy a tulajdonossal nem tudtunk megegyezni. Ekkor kerestem egy új lehetőséget, és tudomásomra jutott, hogy ez a kávézó eladó. Épp úgy jött össze a dolog, hogy ez a hely volt a kedvencem már évek óta, nem tartott sokáig eldöntenem, hogy megveszem. A kávékultúra mindig is nagyon érdekelt, és ez az erős érdeklődés is megkönnyítette a döntésemet, hogy belevágok. Tettem ezt annak ellenére, hogy nem volt tapasztalatom abban, hogyan kell vezetni egy kávézót. Meg kellett tanulnom új dolgokat.

Amikor elkezdted a kávéház vezetését, milyen dolgokat tudtál, és mit kellett megtanulnod?

Az eddigi munkáim során megtapasztaltam, hogy számomra nagyon fontos a kommunikáció az emberekkel. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ember jól tudja ezt a munkát végezni. Természetesen minden munkát szívvel kell csinálni. Emellett fontos a folyamatos tanulás, a szakkönyvek olvasása és az internet böngészése. Ha az embert érdekli a kávé, és a kávéház vezetésének legjobb módja, akkor ezt a tanulást nem tartja kötelezőnek. Aztán fontos megtanulni a szakma alapjait, ezért elvégeztem egy barmanképző kurzust, ahol megtanultam például, hogyan kell pontosan készíteni a kávét. De ezek az ismeretek csak egy részét képezik annak, ami segíti az embert, hogy megfelelően vezessen egy kávézót. Természetesen a hónapok és évek munkája adja azt a tapasztalatot, ami miatt majd elmondhatom, hogy sikeres lesz-e a vállalkozás.

Az átlagember körülbelül el tudja képzelni, milyen a munka egy bankban, és mennyire más egy kávézóban. Ha összehasonlítanád a két munkát, melyiknél mi lenne a pozitívum illetve a negatívum?

A munkahely szempontjából sokan a biztonságot keresik. A bankban megvolt ez a biztonságérzet, hiszen a pénzügyi szférában aránylag stabil a munkahely. Nem kellett tartanom attól, hogy lesz-e fizetés, és a fizetésem időben megérkezik-e, megkapom-e az egyéb juttatásokat. Természetesen teljesíteni kellett, úgyhogy a másik oldalon nagyon sok stresszel járt. Elég nagy nyomást jelentett, hogy naponta pénzzel dolgoztam. A saját vállalkozásban a gyönyörű az, hogy az ember a saját maga ura, nem áll fölötte senki, aki diktálja a tempót. Ha elront valamit, akkor magának rontja el, és saját maga viseli a következményeket, és ezzel számolni kell. Vannak nagyon jó és nagyon nehéz napok, de ez hozzátartozik, és ez a szépsége is. Ez a munka nagyon változatos, nincs két egyforma nap. Mindig más és más emberek jönnek be hozzánk, és nagyon jó embereket ismerhetek meg.

Mozgalmasabb a kávéház vezetése?

Sokkal mozgalmasabb, mint a pénzügyi szférában végzett munka. Nekem az volt nagyon fárasztó, hogy évekig ülőmunkát végeztem. Sportos típus vagyok, mindig kerestem a mozgási lehetőségeket, és most itt egész nap mozgok, talpon vagyok, sokkal jobban érzem magam. Azelőtt, mikor egész nap az irodában ültem, gyakran megbetegedtem, évente ötször-hatszor is. A nagyobb mozgási lehetőség mellett fontos számomra, hogy a munkám során emberekkel vagyok körülvéve, beszélgethetek velük, és jó érzés, hogy érdeklődnek a kávéház iránt.

A kávé mellett mit kínál ez a kávéház?

Finom szórt teáink vannak, belga csokit is kínálunk a vásárlóknak, és bármilyen, alkoholmentes italt el tudok készíteni a betérő vendégeknek.

Mi az, ami újdonság azóta, hogy te vezeted ezt a kávézót?

A különböző kávé-, csoki-, teafajták a kínálatunk alapját adják. Amivel igyekszem bővíteni a kínálatot: a hőtartópoharak, porcelán- és kerámiabögrék, illetve csészék, és új kávékészítő gépet használok. A téli időszakban forralt bort és sült gesztenyét is kínálunk a teraszon. A közeljövőben szeretnék úgynevezett cupping találkozókat szervezni, ahol lehetőség lesz megismerni a kávékultúra alapjait és megkóstolni a különböző kávéfajtákat. A vevők frissen őrölt kávét is vásárolhatnak tőlünk, illetve tanácsokat is adok a kedvenc kávéjuk lehető legfinomabb elkészítéséhez. Ha tudok, segítek – ez természetes.

Úgy látom, jól érzed magad a bőrödben. Jó döntés volt, hogy a pénzügyi karrier helyett a kávéház vezetését választottad?

A kávéház vezetésében sok örömöm van, jól érzem magam. Jól esik, hogy új dolgokat tanulhatok meg, a munkám miatt mozgok is, és érdekes emberekkel találkozhatok nap, mint nap. A kávéház sikerességére pedig majd néhány hónap múlva térjünk vissza újra!

Köszönöm a beszélgetést!


(A szerző felvételei)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139