Ha kísért a múlt


Póda Erzsébet  2013.5.14. 5:05

Van, hogy nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélünk.

Sokszor találkozom azzal, hogy ismerőseimet rendkívül zavarják a múltbéli események - már megtörtént és lezárt ügyeken rágódnak. Úgy érzik, sok igazságtalanság történt velük. Sérelmeiket magukban és magukkal hordozzák, s nem tudják magukat túltenni a rég elmúlt eseményeken. Nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélnek.

Pedig tudjuk: ami történt, megtörtént! Hiába rágódunk rajta, a múltat visszahozni, megváltoztatni nem lehet. Ami azonban a hatalmunkban áll: meghatározni, hogyan fogunk cselekedni a jelenben és a jövőben. Természetesen a sérelmek, igazságtalanságok mély, fájó sebeket ejtettek a lelkünkön. De akarattal, összpontosítással igenis meg tudunk szabadulni tőlük.

Mint már említettem, minden helyzetben szükség van egy első lépésre. A múlton rágódás esetében például először is vizsgáljuk meg a zavaró eseményeket, és vonjuk le magunknak a tanulságot! Ha tudatosítjuk, mit üzennek a múltbéli tapasztalatok – tehát valóban odafigyelünk magunkra, akkor a tanulságot le tudjuk vonni. Legközelebb már sokkal inkább oda tudunk figyelni arra is, vagyis felismerjük, hogy hasonló problémás helyzetbe kerültünk. Ha pedig ezt felismertük, sokkal könnyebben tudjuk megtenni, hogy nem a belénk ivódott régi séma szerint cselekedjünk, hanem tudatosan, a tanulság alkalmazásával. Lehet, hogy ez elsőre nem sikerül, és másodikra sem tökéletesen, de minél többet gyakoroljuk, annál eredményesebbek leszünk benne. Használhat az is, ha mottóként a „kudarc nincs, csak visszajelzés” jelszót ismételgetjük magunkban – ezt egy kis cetlin akár az íróasztalunk, éjjeliszekrényünk stb. fölé ragaszthatjuk. Van egy érdekes, de rendkívül hatékony esti vizuális gyakorlat is. Minden este (amíg a sérelmek fel nem szívódnak), lefekvés után képzeljük el, hogy múltbéli problémáinkat belerakjuk egy nagy zsákba, és egy hömpölygő mély folyóba dobjuk, vagy hatalmas tüzet rakva, abban elégetjük. Ez a gyakorlat sokaknál rendkívül hatékonynak bizonyul.

Fontos, hogy keressünk magunknak egy kedvünkre való hobbit! Lehet ez bármi: festés, agyagozás, írás, varrás, gyűjtögetés, sportolás – bármi, ami megmozgatja a fantáziánkat (testünket, lelkünket). Az se tartson vissza minket, hogy esetleg úgy gondoljuk, nem elég jó a kézügyességünk, vagy más képességünk. Bátran vágjunk bele – idővel a készségünk is kifejlődik! Örüljünk minden apró eredménynek, sikerünknek – alkalmanként pedig jutalmazzuk meg magunkat valamivel!

Sérelmeink árnyékként tudnak követni bennünket, megkeserítve a hétköznapjainkat. Ne hagyjuk, hogy elvegye az életünkből a kellemes élmények helyét és idejét! Tudatosítsuk, hogy ugyanannyi energiánkba kerül rosszul érezni magunkat, mint jól!

(Folytatjuk)

Barátnő Life CoachingHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nehéz helyzetek (1)

Póda Erzsébet

Adva van egy harminc feletti nő, aki életében először költözött össze egy férfival, mert úgy érzi, megtalálta az igazit.

2013.6.25.   


Első lépésben

Póda Erzsébet

Életünk során gyakran kerülünk zsákutcába, kátyúba, kilátástalannak tűnő helyzetekbe.

2013.2.13.   


„Könnyű neki!”

Póda Erzsébet

Az ember, ha másra nem, a hiedelmeire, rossz szokásaira vagy a tablettáira támaszkodik.

2012.12.4.    18

A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2017.8.31.    2


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2017.3.8.    34


Krízishelyzetből kiút

Oriskó Renáta

Az élet hozhat olyan helyzeteket, amelyekre nem vagyunk felkészülve, amelyek váratlanul és kiszámíthatatlanul érkeznek az életünkbe.

2017.1.23.    3


Nekem is kijár a boldogság!

Póda Erzsébet

Házasság, párkapcsolat, boldogtalanság - hogyan tovább? (Életvezetési tanácsadás)

2017.1.20.    23


Tíz idézet Suki Kimtől

Tompa Orsolya

A koreai származású írónő különleges, felkavaró könyvéből idézünk, a regényt pedig mindenkinek ajánljuk elolvasásra.

2017.1.12.    5


Tíz rendhagyó idézet a szerelemről

Póda Erzsébet

"Ha képes vagy szárnyakat növeszteni és repülni egy nőért/férfiért, akkor szerelmes vagy."

2016.11.22.    4


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2016.11.4.    44


Tíz idézet Cecelia Aherntől

Tompa Orsolya

Az egyik legnépszerűbb kortárs ír származású írónő leggyakoribb témája a magány.

2016.9.16.    5


Tíz idézet Kaffka Margittól

Póda Erzsébet

A magyar irodalom egyik legjelentősebb írónőjét, Kaffka Margitot Ady Endre (méltán) nevezte a „nagyon-nagy író-asszonynak”.

2016.6.1.    14