Ha kísért a múlt


Póda Erzsébet  2013.5.14. 5:05

Van, hogy nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélünk.

Sokszor találkozom azzal, hogy ismerőseimet rendkívül zavarják a múltbéli események - már megtörtént és lezárt ügyeken rágódnak. Úgy érzik, sok igazságtalanság történt velük. Sérelmeiket magukban és magukkal hordozzák, s nem tudják magukat túltenni a rég elmúlt eseményeken. Nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélnek.

Pedig tudjuk: ami történt, megtörtént! Hiába rágódunk rajta, a múltat visszahozni, megváltoztatni nem lehet. Ami azonban a hatalmunkban áll: meghatározni, hogyan fogunk cselekedni a jelenben és a jövőben. Természetesen a sérelmek, igazságtalanságok mély, fájó sebeket ejtettek a lelkünkön. De akarattal, összpontosítással igenis meg tudunk szabadulni tőlük.

Mint már említettem, minden helyzetben szükség van egy első lépésre. A múlton rágódás esetében például először is vizsgáljuk meg a zavaró eseményeket, és vonjuk le magunknak a tanulságot! Ha tudatosítjuk, mit üzennek a múltbéli tapasztalatok – tehát valóban odafigyelünk magunkra, akkor a tanulságot le tudjuk vonni. Legközelebb már sokkal inkább oda tudunk figyelni arra is, vagyis felismerjük, hogy hasonló problémás helyzetbe kerültünk. Ha pedig ezt felismertük, sokkal könnyebben tudjuk megtenni, hogy nem a belénk ivódott régi séma szerint cselekedjünk, hanem tudatosan, a tanulság alkalmazásával. Lehet, hogy ez elsőre nem sikerül, és másodikra sem tökéletesen, de minél többet gyakoroljuk, annál eredményesebbek leszünk benne. Használhat az is, ha mottóként a „kudarc nincs, csak visszajelzés” jelszót ismételgetjük magunkban – ezt egy kis cetlin akár az íróasztalunk, éjjeliszekrényünk stb. fölé ragaszthatjuk. Van egy érdekes, de rendkívül hatékony esti vizuális gyakorlat is. Minden este (amíg a sérelmek fel nem szívódnak), lefekvés után képzeljük el, hogy múltbéli problémáinkat belerakjuk egy nagy zsákba, és egy hömpölygő mély folyóba dobjuk, vagy hatalmas tüzet rakva, abban elégetjük. Ez a gyakorlat sokaknál rendkívül hatékonynak bizonyul.

Fontos, hogy keressünk magunknak egy kedvünkre való hobbit! Lehet ez bármi: festés, agyagozás, írás, varrás, gyűjtögetés, sportolás – bármi, ami megmozgatja a fantáziánkat (testünket, lelkünket). Az se tartson vissza minket, hogy esetleg úgy gondoljuk, nem elég jó a kézügyességünk, vagy más képességünk. Bátran vágjunk bele – idővel a készségünk is kifejlődik! Örüljünk minden apró eredménynek, sikerünknek – alkalmanként pedig jutalmazzuk meg magunkat valamivel!

Sérelmeink árnyékként tudnak követni bennünket, megkeserítve a hétköznapjainkat. Ne hagyjuk, hogy elvegye az életünkből a kellemes élmények helyét és idejét! Tudatosítsuk, hogy ugyanannyi energiánkba kerül rosszul érezni magunkat, mint jól!

(Folytatjuk)

Barátnő Life CoachingHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nehéz helyzetek (1)

Póda Erzsébet

Adva van egy harminc feletti nő, aki életében először költözött össze egy férfival, mert úgy érzi, megtalálta az igazit.

2013.6.25.   


Első lépésben

Póda Erzsébet

Életünk során gyakran kerülünk zsákutcába, kátyúba, kilátástalannak tűnő helyzetekbe.

2013.2.13.   


„Könnyű neki!”

Póda Erzsébet

Az ember, ha másra nem, a hiedelmeire, rossz szokásaira vagy a tablettáira támaszkodik.

2012.12.4.    18

A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2022.11.22.    34


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.   


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19