Ha kísért a múlt


Póda Erzsébet  2013.5.14. 5:05

Van, hogy nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélünk.

Sokszor találkozom azzal, hogy ismerőseimet rendkívül zavarják a múltbéli események - már megtörtént és lezárt ügyeken rágódnak. Úgy érzik, sok igazságtalanság történt velük. Sérelmeiket magukban és magukkal hordozzák, s nem tudják magukat túltenni a rég elmúlt eseményeken. Nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélnek.

Pedig tudjuk: ami történt, megtörtént! Hiába rágódunk rajta, a múltat visszahozni, megváltoztatni nem lehet. Ami azonban a hatalmunkban áll: meghatározni, hogyan fogunk cselekedni a jelenben és a jövőben. Természetesen a sérelmek, igazságtalanságok mély, fájó sebeket ejtettek a lelkünkön. De akarattal, összpontosítással igenis meg tudunk szabadulni tőlük.

Mint már említettem, minden helyzetben szükség van egy első lépésre. A múlton rágódás esetében például először is vizsgáljuk meg a zavaró eseményeket, és vonjuk le magunknak a tanulságot! Ha tudatosítjuk, mit üzennek a múltbéli tapasztalatok – tehát valóban odafigyelünk magunkra, akkor a tanulságot le tudjuk vonni. Legközelebb már sokkal inkább oda tudunk figyelni arra is, vagyis felismerjük, hogy hasonló problémás helyzetbe kerültünk. Ha pedig ezt felismertük, sokkal könnyebben tudjuk megtenni, hogy nem a belénk ivódott régi séma szerint cselekedjünk, hanem tudatosan, a tanulság alkalmazásával. Lehet, hogy ez elsőre nem sikerül, és másodikra sem tökéletesen, de minél többet gyakoroljuk, annál eredményesebbek leszünk benne. Használhat az is, ha mottóként a „kudarc nincs, csak visszajelzés” jelszót ismételgetjük magunkban – ezt egy kis cetlin akár az íróasztalunk, éjjeliszekrényünk stb. fölé ragaszthatjuk. Van egy érdekes, de rendkívül hatékony esti vizuális gyakorlat is. Minden este (amíg a sérelmek fel nem szívódnak), lefekvés után képzeljük el, hogy múltbéli problémáinkat belerakjuk egy nagy zsákba, és egy hömpölygő mély folyóba dobjuk, vagy hatalmas tüzet rakva, abban elégetjük. Ez a gyakorlat sokaknál rendkívül hatékonynak bizonyul.

Fontos, hogy keressünk magunknak egy kedvünkre való hobbit! Lehet ez bármi: festés, agyagozás, írás, varrás, gyűjtögetés, sportolás – bármi, ami megmozgatja a fantáziánkat (testünket, lelkünket). Az se tartson vissza minket, hogy esetleg úgy gondoljuk, nem elég jó a kézügyességünk, vagy más képességünk. Bátran vágjunk bele – idővel a készségünk is kifejlődik! Örüljünk minden apró eredménynek, sikerünknek – alkalmanként pedig jutalmazzuk meg magunkat valamivel!

Sérelmeink árnyékként tudnak követni bennünket, megkeserítve a hétköznapjainkat. Ne hagyjuk, hogy elvegye az életünkből a kellemes élmények helyét és idejét! Tudatosítsuk, hogy ugyanannyi energiánkba kerül rosszul érezni magunkat, mint jól!

(Folytatjuk)

Barátnő Life CoachingHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nehéz helyzetek (1)

Póda Erzsébet

Adva van egy harminc feletti nő, aki életében először költözött össze egy férfival, mert úgy érzi, megtalálta az igazit.

2013.6.25.   


Első lépésben

Póda Erzsébet

Életünk során gyakran kerülünk zsákutcába, kátyúba, kilátástalannak tűnő helyzetekbe.

2013.2.13.   


„Könnyű neki!”

Póda Erzsébet

Az ember, ha másra nem, a hiedelmeire, rossz szokásaira vagy a tablettáira támaszkodik.

2012.12.4.    18

A rovat további cikkei

Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt az ősz előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még idén nyári meleget.

2019.9.1.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4


Tervezz, hogy időt nyerj!

Dienes Mirtill

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

2019.2.14.    8


Figyelemfelkeltő életrajz

Dienes Mirtill

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

2019.1.31.    17