Tervezz, hogy időt nyerj!


Dienes Mirtill  2019.2.14. 23:39

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

...és nem érzékeljük, hogy egyről a kettőre jutnánk. Vannak olyan időszakok, amikor a hullámok összecsapnak a fejünk felett, és nem látjuk az út végét. Azt érezzük, hogy tapossuk a mókuskereket, és igazából ez lehangoló, örömet nem okoz.


Elgondolkodtam azon, amit egyszer anyukám mondott, hogy „Annyi dolgunk van, amennyit kitalálunk magunknak!” Igaza van, hiszen otthon mi szabjuk meg, mit kell teljesíteni, a személyes igényünket próbáljuk érvényesíteni, és kivetíteni a környezetünkre is.

Ennek hatására változtattam, mégpedig a következőket:

1. A haszontalanul elpazarolt időt hasznos dolgokra próbálom fordítani.
2. A „nem dől össze a világ, ha nincs kész azonnal” típusú feladatokat akkor végzem el, amikor az idő úgy adja ki, kedvet is érzek hozzá, így sokkal kellemesebb.
3. A „majd én megcsinálom” helyett sokkal jobb az együtt ténykedés.
4. Tartalmasabb szabadidő: Újra létezik az „énidő” fogalma, több idő marad kikapcsolódni a családdal, a barátokra, mozgásra, olvasásra, szakmai cikkekre.

És mi a helyzet a munkahelyen eltöltött idővel? Ha a munkakörünk lehetővé teszi, ott is lehet alkalmazni a fentieket hasonlóképpen:

1. Ami eddig jól működött, érdemes továbbra is megtartani, de ami időrabló, nem bevált módszer, azon tanácsos változtatni, vagy teljesen elhagyni. Ezáltal hatékonyabbak lehetünk, kevesebb időt töltünk egy-egy munkafolyamattal, és persze több idő marad másra.
2. Nem árt leírni a tennivalókat fontosság szerint. Napi-, heti-, féléves-, éves feladatokat tervezhetünk határidő megadásával. Így nem felejtjük el, követni tudjuk, újra ütemezni, vagy új dolgokkal kiegészíteni a listát. Eszerint tudjuk a prioritást élvező feladatok megoldásával kezdeni a napot, és a kevésbé központi kérdésekkel később foglalkozni.
3. Szakítsunk időt munkatársunk betanítására is, így fel tudjuk osztani vagy delegálni a feladatokat, ez hosszabb távon előnyös mindkét félnek.
4. Egy-egy szünet beiktatása kizökkent egy kicsit a munkavégzésből, kötetlenebbül lehet beszélni munkatársunkkal egyes témákról.


Fontos, hogy időnként „leltározzunk”, szortírozzunk, megváljunk a felesleges dolgoktól, gondolkodjunk el, mi az, amit másként lehet csinálni. Eleve, ha tervet készítünk, vagy célokat tűzünk ki, előre látjuk a teendőket és jobban a kezünkben tartjuk az irányítást. Nem jó, és nem is valósítható meg, ha mindent egyszerre akarunk letudni. Ezért hasznos ütemezni, és a végén nagyobb sikerélménnyel írjuk oda, hogy KÉSZ!

Mit lehet mindezzel nyerni? Mindenképpen kevesebb lesz az idegeskedés! Tisztábban átlátható, mit hogyan lehet logisztikázni. Eredményesebbnek, és ezáltal boldogabbnak érezhetjük magunkat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Erős nő a 21. században

PR-cikk

Mit jelent erős nőnek lenni a 21. században? Erős nőnek lenni olyan jellemző, amely messze túlmutat egy egyszerű meghatározáson.

2024.5.26.   


Az út neve: önbizalom-építés

Oriskó Renáta

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

2024.1.21.    30


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2023.11.7.   


5+1 dolog, ami miatt minden férfi izgul

PR-cikk

A férfiaknak igenis vannak érzelmi igényei, akárcsak a nőknek. Szeretik szeretve érezni magukat...

2023.10.29.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.