Tíz idézet Szepes Máriától


Póda Erzsébet  2016.2.22. 1:18

Szepes Mária az egyik legkülönlegesebb magyar írónő.

Kicsi korában gyerekszínész volt, már fiatalon forgatókönyveket írt, több álnevet is használt. Férje Szepes Béla képzőművész, többszörös atléta- és síbajnok, olimpiai ezüstérmes volt. Egyetlen fiúgyermekük született, aki héthónapos korában meghalt.


Szepes Mária (1908-2007), eredeti nevén Scherbák Magdolna, egy rózsakeresztes inspiráció hatására kezdte el írni a leghíresebb művét, a Vörös Oroszlánt, mely novellának indult, de regénnyé tágult: öt évig dolgozott rajta. A második világháborús évek után betiltott író volt. Ekkor kezdett meséket, később sci-fit alkotni. Ő volt a népszerű Pöttyös Panni mesekönyv-sorozat szerzője is. 1989 után „fedezték fel” újra. Azóta jelenhettek meg a misztériumokról szóló művei is. Verseket is írt. Hatalmas szellemi örökséget, tanítást, misztériumokról szóló írást hagyott ránk: "Az a mániám, vagy szent őrületem, hogy amit írok, azt érdekesen írjam. Nincs jogom untatni sem tudománnyal, sem művészettel senkit. Százötven könyvem jelent meg eddig, de kétszáz lesz azután, ha én már levetem a testemet...”

Millióknak nyújtott útmutatást, lelki segítséget. Következzen most tíz idézet, plusz egy haiku a felejthetetlen Szepes Máriától!

”Véletlen nincs. Ha sorsod urai valakivel összehoztak, mit gondolsz, mi volt a céljuk vele?”

„A gond az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, nincs türelmük végigjárni a fejlődésüknek megfelelő lépcsőfokokat. Holott a földi lét a tapasztalásról kell, hogy szóljon mindannyiunk számára. Véletlen történések nincsenek. Ha valaki szerencsétlennek érzi magát, akkor is tudnia kell, hogy az események az előzmények tükrében, vagyis okkal történnek. És azt is tisztán kell látni, hogy minden döntésünk jelzés a jövőnek.”

„A szerelem nem lehet tartós a szeretet áldozatos kötőanyaga nélkül. A szeretet adni akar, ellenszolgáltatás nélkül. A szerelem birtokol. Akit elhagynak, őrjöng a féltékeny fájdalomtól. Párja inkább haljon meg, mint másé legyen. A szeretet nem köt, hanem old. Akit szeret, azt a maga útjára engedi."


„A szerelem a személyiség legállatiasabb, legördögibb és legistenibb területe. De bármelyik területet érinti ezek közül, ott sötétséget vagy angyali gyümölcsöket: sorsot, életet, halált teremt.”

„Minden emberben benne van az isteni szikra. A lelki érettség foka dönti el, mikor kezdünk kutatni rejtett énünk után. Az, aki nem a saját útját járja, előbb-utóbb megbetegszik, hiszen minden fizikai fájdalom, rossz érzés üzenet a lelkünktől. (...) A lényeg, hogy azzal foglalkozz, ami te vagy, találd meg az életben a megfelelő segítőtársakat, és teremtsd meg a belső harmóniádat. Csak ez számít, semmi más.”

„Egy ember soha nem magányos, ha érdekli egy másik ember sorsa. Segíteni mindig lehet, mindig lehet egy kicsivel többet adni.”

„A sötétség csak ahhoz ér hozzá, aki behívja magához.”

„A szavaknak nagy hibájuk, hogy mindenki mást ért alattuk. Először egyeztetni kell őket, mint a különféle órákat.”

„Amibe görcsösen belekapaszkodunk, azt elveszítjük, s csak az a miénk, amit oda tudunk adni.”

„A csodák mindig halkan zörgetnek ajtódon. Ha azt mondod, csak a szél zúg odakint, kavics koccant az üveghez, vagy néhány száraz falevél rezzent a földön, ha ülve maradsz, a csoda kívül reked. Te nem nyitottál ajtót neki.”


ÁLLJ MEG!

Minek sietsz, úgyis odaérsz.
Ahová indulsz, úgyse oda mégy.
Titkos jelek mutatják a valódi célt.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52


Tíz idézet Kaffka Margittól

Póda Erzsébet

A magyar irodalom egyik legjelentősebb írónőjét, Kaffka Margitot Ady Endre (méltán) nevezte a „nagyon-nagy író-asszonynak”.

2016.6.1.    14


Tíz idézet Ljudmila Ulickajától

Tompa Orsolya

Idén töltötte be 73. életévét Ljudmila Ulickaja, Moszkva híres kortárs írónője.

2016.4.5.    8


Tíz idézet nőkről – férfiaktól

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2015.7.28.    18


Tíz idézet a családról

Kiss Adrienn Éva

Számtalan mondás és idézet létezik a családról. Most ezeket gyűjtöttük csokorba.

2015.6.8.  1    1

A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2021.3.16.    2


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2021.3.7.    34


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.