A három fehér méreg


Kabók Zita  2006.7.14. 6:22

Vajon mennyien tudjuk, hogy a táplálékunk hatással van a közérzetünkre, kedélyállapotunkra és az erőnlétünkre is?

Tehát étkezési szokásaink nemcsak a testalkatunkat, de az életünk minden mozzanatát is befolyásolják.

A normális testsúly eléréséhez egyetlen út vezet: ha megtanuljuk, hogy mely létfontosságú alapanyagra van szüksége a szervezetünknek, és mely káros anyagokra nincs. Így biztosan semmilyen csodadiétára nem lesz szükségünk, hogy karban tartsuk vonalainkat, sőt mindemellett több energiát és lendületet is szerezhetünk magunknak.

A szakirodalom a „három fehér méreg”-ként emlegeti szervezetünk legnagyobb ellenségét, melyek a só, a cukor és a liszt. Sajnos egy átlagember táplálékának a 75 százalékát a fehér méreg teszi ki. Ha azonban odafigyelünk, hogy mit teszünk a bevásárlókocsinkba, könnyebben segíthetünk szervezetünknek a hatékonyabb működésben.

A gabonafélékben nem kevesebb, mint 16 féle értékes alkotóelem van. A kenyér ennek azonban már csak töredékét tartalmazza. A gabona legértékesebb része a csíra és a korpa. Mivel ez romlik a leggyorsabban, ezt eltávolítják és csak a fehér, hosszan eltartható, főleg keményítőből álló maradékból készül a boltokban kapható liszt. A teljes kiőrlésű kenyérnek olyan magas a tápértéke, hogy az ember már két szeletből is jóllakik. Ha tehát a fehér kenyeret barnára váltjuk az étrendünkben, az egyik méregtől (részben) már meg is szabadultunk!

A következő méreg a finomított cukor, melyből egy átlag magyar ember évente 65-70 kg-ot fogyaszt. Egyértelmű tehát hogy ez a temérdek cukor a szervezetünkben feldolgozatlanná válik, és erjedni kezd. A túlzott cukorfogyasztás ezen kívül összefüggésbe hozható a szívinfarktussal, cukorbetegségek, emésztőrendszeri megbetegedésekkel, a vitamin- és nyomelem-hiánnyal, és nem utolsó sorban az elhízással. A finomított cukor ezen kívül B1 vitamint von el a szervezetünkből, melynek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézségek.

Vigyázzunk azonban az édesítőszerekkel, mert ezeknek gyakorlatilag több káros hatásuk van, mint a finomított cukornak! Ezek vegyileg előállított édesítőszerek, melyek aspartam, sacharin és acesulfam nevezetű anyagokat tartalmaznak. Az édesítőszerek használata pedig ahelyett, hogy fogyást eredményezne, hizlaló hatást váltanak ki a szervezet inzulinszabályzó mechanizmusainak becsapásával. Tehát a cukrot műanyag édesítőszerek helyett pótoljuk mézzel, nádcukorral, maláta és gyümölcscukorral.

A legutolsó méreg, mely egyben létszükségleti elem is -- a só. A só nátrium és klorid keveréke. A nátrium nélkülözhetetlen ásvány, mely a szervezetünk vízegyensúlyának a fenntartásáért felelős, szabályozza továbbá az idegingereket és az izom-összehúzódásokat is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott adag napi 4 gramm. Nagyon fontos a só és a víz megfelelő arányban való fogyasztása, miszerint 30 kilogrammonként 1 liter folyadékot szükséges meginnunk naponta. A sok só-bevitel a hatására a vese sok vizet tart vissza, emiatt az arcunkon, lábszárunkon kiszárad a bőr. Tehát fogyasszunk kevesebb sót és több vizet. Só helyett ételeink ízesítéséhez használhatunk bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, oreganot vagy citromkarikát. Továbbá ne vásároljunk konzerv ételeket, ízesítő porokat, leveskockákat, hanem részesítsük előnyben a friss alapanyagokat!

A három méreg kizárása az étrendünkből természetesen lehetetlen. Kedvezőtlen táplálkozási szokásainktól is képtelenség az egyik napról a másikra teljesen leszokni. Ha azonban már elhatároztuk magunkat, ne engedjünk mások véleményének vagy a negatív kritikának, hiszen az étrendváltoztatás kedvező hatását csakis mi fogjuk majd érezni. A sófogyasztás csökkentésével a feleslegesen visszatartott víz elhagyja a szervezetet, így a testsúlyunk csökkenni fog. A barna kenyér és a kevesebb cukorfogyasztás is további fogyást fog eredményezni. Nem beszélve a kedélyünk javulásáról, és megemelkedett energiaszintünkről.

Ha pedig felhagyunk a haszontalan tápanyagok bevitelével, testünk azonnal elkezd megválni a felhalmozódott felesleges anyagoktól és beindulnak a méregtelenítő folyamatok is.

Figyeljünk oda mit teszünk az asztalra, hiszen amit egyik nap eszünk, másnap már abból „leszünk”!

Írásunk a www.vitalland.hu cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ajánlott táplálék-kiegészítők

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Ahhoz, hogy szervezetünk védekező mechanizmusát karbantartsuk, az egészséges életmódon, táplálkozáson és mozgáson kívül természetes immunerősítők is szükségesek.

2003.10.21.   


Életmód változtatási tanácsok

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, nemcsak az egészséges táplálkozásra kell odafigyelnünk.

2003.10.8.   


Egészséges táplálkozás

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Hogy káros szokásainkon változtatva egészségesebb és teljesebb életet tudjunk élni, nem árt, ha megfogadjuk és beiktatjuk az életünkbe a következő alapvető jó tanácsokat. Rövid sorozatunkban ezeket részletezzük.

2003.9.23.   


Egészségünk érdekében

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Rövid sorozatunkban sorba vesszük helytelen és káros szokásainkat, hogy ezeket leküzdve, vagy ezeken változtatva egészségesebb és teljesebb életet tudjunk élni.

2003.9.9.   


A jó közérzet és egészség forrása

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Mindenki szeretne egészséges, fiatalos és edzett maradni. Sajnos a legtöbben nem tudjuk, hogyan érhetjük ezt el.

2003.9.2.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.