Tudnivalók az alapétrendről (5/1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2010.12.28. 14:26

A huszonegyedik század embere túltáplálásban, egyben tápanyaghiányban szenved.

Épp emiatt kiemelten szeretnék kitérni a cukorfogyasztásra. Nézzünk csak szét az élelmiszerüzletek polcain! Hosszú polcokat foglalnak el az édességek, cukrok, szebbnél szebb csomagolásban. A reklámok cselesen azt sugallják, hogy ezek a termékek jó hatással vannak szervezetünkre. A szülők, nagymamák és nagypapák, rokonok szívesen ajándékozzák meg a körülöttük élő gyermekeket ezekkel az édességekkel.

De vigyázat! Az édesség túlzott bevitelével sokat ártunk szeretteink egészségének. A cukor kizárólag az energiát képviseli. Ráadásul nagy mennyiségű energiát akkor, amikor mozgásszegény életet élünk. Nézzük csak részletesebben! Kémiai összetételét nézve kétféle cukrot ismerünk: egyszerű és összetett cukrot.

Egyszerű cukrok

Az egészségügyi problémák az egyszerű cukrok fogyasztásából adódnak, mint a répacukor és mesterségesen előállított gyümölcs- és szőlőcukor. Az egyszerű cukrok a gyors felszívódás következtében meredeken emelik vércukorszintet, míg az összetett cukrok fokozatosan. Az egyszerű cukrok többsége megterheli a szervezet inzulin-háztartását, melynek a hasnyálmirigy és máj elkorcsosodása lesz a következménye. A fehérjékkel való kötődés rontja a szövetek oxigénellátását. A cukrok rontják a koleszterin és más zsírok anyagcseréjét, valamint hozzájárulnak a szemlencse elöregedéséhez. A sok cukor és édességbevitel növeli a szervezet vitamin és ásványi-anyag szükségletét. Ezek hiánya vagy csökkentett értéke a szervezetben idegrendszeri és szellemi rendszertelenségekhez, ingerlékenységhez, szorongáshoz, félelemhez, emésztőrendszeri betegségekhez, figyelmetlenséghez vezet, csökken az agy intellektuális képessége – hasonlóan az alkohol és más drogok hatásaihoz. Az alkohol befolyásolja a szervezet testi és szellemi teljesítőképességét. Kis mennyiségben oldja a feszültséget, kellemes állapotot idéz elő. Az alkohol növeli a szervek vérellátását, a testnedvek kiválasztódását. Nem utolsó sorban csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az említett pozitív hatások csak kis mennyiségű alkoholfogyasztásnál érvényesek.

Csakhogy a fent említett pozitív hatások eléréséhez a szervezetnek mindig több és több alkoholra van szüksége. Az ember könnyen elveszítheti a kontrollt az alkoholfogyasztás felett, és ezáltal függőség alakulhat ki. Ez a helyzet a rendszeresen túladagolt élelmiszerekkel is. Szinte minden élelmiszernek van a drogokéhoz hasonló hatása, melyek közül a leginkább kiemelkedő a cukoré. Az összes élelmiszer közül a cukor hat a pszichikumra (lélekre) a leginkább. Rendszeres és eltúlzott fogyasztásának hatása az emberi pszichikumra hasonló más ismert drogokéhoz. Befolyással van tehát az agyműködésre is. Gondoljunk csak az alkoholfogyasztásra! Kis mennyiségben csökkenti a szorongást, feszültséget, felszabadulttá tesz. Az ókorban a cukrot kis mennyiségben a gyomor, a hasnyálmirigy és a lép erősítésére használták.

Sok ember ma is a cukor és édesség után nyúl, hogy csökkentse szorongását és depressziós hangulatát. Későbbiekben (hasonlóan az alkoholfogyasztáshoz) egyre nagyobb és nagyobb adagokra van szükség. Míg a kicsi és mértékkel adagolt adagok jó hatással vannak szervezetünkre, addig a rendszeresen bevitt nagyobbnál nagyobb mennyiségek, mind a cukornál, mind az alkoholnál és más drogoknál is, ellentétes reakciókat váltanak ki. Csökken az ellenálló-képesség a stresszel szemben és növekszik a szorongás meg a depresszió azon nyomban, amint elmúlik a drog első kellemes hatása. A rövid ideig tartó kellemes érzést hosszú ideig tartó kimerültség, szorongás követ.

Összefoglalva, a cukor, mint fehér méreg, csak energiát tartalmaz, kimeríti a szervezet vitamin és ásványi-anyag raktárait, rossz hatással van anyagcserékre, nem utolsó sorban függővé tesz bennünket éppúgy, mint bármely más drog. Ezért szigorúan korlátozni kell a cukorfogyasztást (az egyszerű cukrokét). Egészségesnek tekinthető, ha évi személyre szabott. cukorfogyasztásunk nem haladja meg a 10 kilogrammot. Ha kevesebbet fogyasztunk, az mindenképp egészségünkre válik. A jövő generációira gondolva a szülők, nagyszülők, rokonok jó ha nem édességgel kedveskednek szeretteiknek. Minél nagyobb a gyermek, mikor megismerkedik a cukorral, annál kisebb a valószínűsége, hogy cukorfüggő lesz. A cukorfogyasztásra a későbbiekben még visszatérek, mert nagyon sok betegség kapcsolatba hozható a fogyasztásával. Vannak betegségek melyek egyértelműen a sok cukorfogyasztás következményei. Például a mindannyiunk által ismert cukorbetegség. A hasnyálmirigy inzulintermelő részlege kimerül, nem képes többé még a kiegyensúlyozott cukorbevitel lebontására sem. A cukorfogyasztás lényeges vagy teljes megszüntetése nélkül nem számíthatnak gyógyulásra a gombásodásban szenvedők. (Legyen az bőrgomba, vagy a húgyutakban, emésztőrendszerben, légzőszervekben vagy bárhol a szervezetben másutt jelen lévő gombásodás.) Sok krónikus fertőző betegség hátterében áll a cukor, vagy az általa kialakult vitamin- és ásványi-anyag hiány, de ez lehet az allergiás és immunhiányos betegségek egyik előidézője is.

A fent leírtak nem jelentik, hogy egyáltalán nem ehetünk édességet. Hisz kis mennyiségben gyógyító hatása van. Arra buzdítok mindenkit, hogy legyen igényes az édesség kiválasztásában. Kisebb mennyiséget, de kiváló minőségű édességet fogyasszunk. Az otthoni sütés-főzésnél mindig az előírt cukormennyiség kétharmadát használjuk. Este vacsorára vagy utána már ne fogyasszunk édességet, hanem inkább gyümölcsöt, olajos magvakat, zöldséget, ha semmiképp nem bírjuk ki, akkor pedig jó minőségű keserű csokit. Jó szívvel ajánlom ezt mindenkinek, aki egészségesen akar élni. Már ezzel is nagyon sokat teszünk az egészségünkért. Nem tartom megfelelőnek az édességpótlást a cukorpótlót tartalmazó és más, cukorbetegek számára készült édességekkel.

Összetett cukrok

Az összetett cukrokat, vagy más néven keményítőt, a gabonafélékben, hüvelyesekben, zöldségekben találhatjuk meg. (Teljesen más hatással bírnak a szervezetre, mint az egyszerű cukrok.) Sokáig „lenézték” a hüvelyeseket, mert míg a gazdagok húst ettek, addig a szegények a fehérjepótlást hüvelyesekkel próbálták megoldani. A hüvelyesekről tudni kell, hogy nagyon jó fehérje- források a szénhidrát tartalmunk mellett. Ellentétben a húsokkal, nem tartalmaznak rossz (telített) zsírsavakat, koleszterint. Tartalmaznak viszont a szervezetre jó hatással bíró rostot, jó (telítetlen) zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat. A hüvelyesek majdnem annyi kalciumot tartalmaznak, mint a tej. Hátrányuk hogy tartalmaznak olyan anyagokat is, melyek felfúvódást okoznak. Ezt a kellemetlen hatást úgy küszöbölhetjük ki, hogy főzésnél először felforraljuk, majd leöntjük róla a forró vizet, majd felöntjük hideg vízzel, és tovább főzzük. (Kár, hogy ezeket a tápanyagokban gazdag zöldségeket nyersen nem fogyaszthatjuk!) Próbálkozhatunk a főzés során olyan fűszerek hozzáadásával, melyek csökkentik a felfúvódást, növelik a bélmozgást. Ilyen fűszerek a kömény, az édeskömény vagy az ánizs. A hüvelyesek további hátránya, hogy a húst nem fogyasztó emberek a fehérje és a fehérjéket felépítő aminosavakat nem tudják csupán velük pótolni. Nem tartalmaznak egy számunkra nélkülözhetetlen aminosavat, a meithonint. A methionin nélkül pedig az emberi szervezet nem tudja a saját fehérjéit felépíteni.

A következőkben a gabonafélékről osztok meg Önökkel néhány gondolatot. Addig is az édességéhségüket próbálják az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel csillapítani. A nyári hónapok például mézédes sárgadinnyével, hűsítő és folyadékpótló görögdinnyével, zamatos őszibarackkal kényeztetnek bennünket. Majd jön az alma-, körte-, szilva- és szőlőszezon. Érik a paradicsom, paprika, uborka. Természetesen itt-ott kóstoljuk meg a finom fagyit is, és fogyaszthatunk jó minőségű édességet is egyszer-kétszer hetente. Érezzük jól magunkat! Próbáljuk meglátni mindennek a jó oldalát!

Igyekezetünket egészségünk megtartásában vagy helyreállításában a természet bőkezűen megajándékozza.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A táplálkozás szerepe (9)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

...a daganatos betegségek kialakulásában.

2011.6.2.  29   


Rákmegelőző tápanyagok (12)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tápanyagok, melyek jó hatással vannak szervezetünkre.

2011.5.20.   


Daganatok és összefüggések (11)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes szervek daganatai és a fogyasztás közötti összefüggések.

2011.5.6.   


Rákkeltő anyagok a táplálékban (10)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A táplálkozás során az ember naponta több száz anyagot juttat a szervezetébe, ezeknek csupán egy kisebb hányada hasznosítható a testfunkciók fenntartásához.

2011.4.28.    5


Jin és jang ételek (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A sok allergiás tünet nem ok nélkül jelentkezik.

2011.4.5.   


Az ételek hatása energiarendszerünkre (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes ételek különféleképpen befolyásolják energiarendszerünket (jin és jang ételek).

2011.3.23.   

A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.