Az ételek hatása energiarendszerünkre (7)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.3.23. 6:11

Az egyes ételek különféleképpen befolyásolják energiarendszerünket (jin és jang ételek).

Az ételeknek úgymond energiaerősítő hatásuk van: ezek az úgynevezett jang ételek – és energiacsökkentő hatása: ezek az úgynevezett jin ételek. Az ételek energiahatásukat tekintve nemcsak kizárólag jang vagy jin hatásúak, hanem mindkét hatásuk megvan.

Ezenkívül a jin-jang hatásuk is különféle erősségű. A legjobb ételek enyhén jin és enyhén jang hatásúak. A túlzottan erős vagy túlzottan gyenge, akár jang akár jin hatásúak, általában károsítják egészségünket, s hosszú ideig tartó fogyasztásuk kopásos betegségeket okoz. Például: a gabona őrlésénél ezt az egyensúlyt tönkretesszük, mikor szétválasztjuk a héját (jang hatás) a közepétől (jin hatás). Sajnos ezt az energiaösszhangot nem csak a fehérliszt őrlésnél bontjuk meg, hanem a krumplihámozásnál, a nyers zöldségek héjának eltávolításakor, vagy a gyümölcsből csak a lé, a szőlőből csak a bor fogyasztásával.

Ezek az ételek olyan betegségeket okoznak, melyek az eltúlzott jin hatás következményei: rugalmatlan bőr, rossz vérkeringés, izzadás, gyönge szívverés, szárazköhögés, hasmenés, rossz álmok, depresszió, szorongás, fáradtság. A jin ételek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ellenben a jang ételek túltengése étrendünkben (például egészmagos gabonafélék, hüvelyesek, dió, tojás, hús, sajt, só, kávé, kakaó) ellentétes tüneteket okoz. Ezek túltengése étrendünkben túlságosan piros bőrt, ekcémát, libabőrt, hőemelkedést, izzadást, gyors szívverést, görcsöket, produktív köhögést, mellkasi szúrást, álmatlanságot, idegességet okoz.

A megfelelő energetikai étrend összeállítása nem egyszerű feladat. Először is tudnunk kell, hogy az adott személy inkább jang vagy inkább jin tulajdonságokkal rendelkezik. Amennyiben a túlnyomóan jang személy túlzottan jin ételek fogyasztását részesíti előnyben, károsítja saját egészségét. Általában a nők inkább jin, a férfiak inkább jang energiával rendelkeznek. Ezért fogyasztanak a nők inkább gyümölcsöt, édességet, zöldséget, a férfiak inkább húst, magokat, több sót és pikáns ételeket. A nagy fizikai erőkifejtéshez túlnyomórészt jang ételekre van szükség. Az ízeket is osztályozhatjuk energetikai hatásuk szerint: az édes és csípős ételek jin hatásúak, ezeket főleg nők fogyasztják. A savanyú, sós és keserű íz jang hatású, általában férfiak fogyasztják. Az étrend felállításánál az egyén energiaszintjén és az étel energiaszintjén kívül figyelembe kell venni a napszakot (reggeli, ebéd, vacsora). Reggelire a leginkább ajánlott a jin hatású étel: édesebb, könnyebb, sok folyadék. Ebédre ajánlottak az időjárás szerinti ételek: melegben hűtő ételek (zöldségsaláta, könnyű hús, gyümölcs), hideg időszakban melegítő ételek (egészmagos gabona, hús, hal). Vacsorára leginkább jang ételek valók.

Az ételek összeállításánál természetesen figyelembe kell venni a személy elfoglaltságát, munkáját, energia-szükségletét. (Például, ha fizikai munkát végzünk, több zsírt, fehérjét és gyökérzöldséget fogyaszthatunk. Ha szórakozni akarunk, több bort, gyümölcsöt és édességet fogyasztunk.)

Az ételek elköltésénél figyelembe vesszük az időjárás és az évszakok változásait. Tavasszal az energia növekszik, nyáron éri el csúcspontját, ősszel csökken. Ezt az évszak- és energiaváltozást étrendünknek is követnie kellene. Ez azt jelenti, hogy tavasszal és nyáron inkább jin ételeket, ősszel és télen inkább jang ételeket fogyasszunk!

Amennyiben a felsoroltak túl bonyolultnak bizonyulnak, egyszerűbben fogalmazva úgy is mondhatjuk, hogy együnk mindig idény szerinti ételeket. A civilizáció az étkezési szokásainkban is nagy károkat okoz. Amióta egész évben hűtőkben tudjuk fagyasztani ételeinket, hajókkal és repülőgépekkel más kontinensről szállítjuk azokat, teljesen felborult ez emberek étrendjében a jin-jang egyensúly. Sajnos életmódunk sem követi az évszakok változását. Régebben, mikor még nem volt elektromos áram, az emberek télen többet pihentek, nyáron többet dolgoztak. Ma a munkába járó ember egész évben egyformán kénytelen teljesíteni. A helytelen étkezéssel együtt ez az állandó leterhelés is betegségekhez, kiégéshez vezethet. Sok beteg érkezik a nyár vége felé olyan panasszal, mely „tavaszi fáradtságra” utal. A fáradtság felhalmozódik, a szervezet kimerül, ezáltal a kezdetben gyanútlan tünetek alvászavart, fejfájást és más szervi betegségeket okoznak.

Télen (az ünnepek idején) hideg van, hosszabbak az esték, ilyenkor leginkább a vese szenved. Igyunk kicsit kevesebbet és fogyasszunk szilárdabb halmazállapotú ételeket. Jó hatással vannak a hüvelyesek: lencse, hajdina, köles. Kicsit több zsír, állati fehérje segítségével az ember jobban ellenáll a hideg megpróbáltatásainak. Az utóbbiak azonban leterhelik a májat. Főleg, ha egész télen húsféléket fogyasztunk alkohol kíséretében. A máj munkáját vitaminokkal és enzimek fogyasztásával segíthetjük. Jó hatásúak az erjesztett zöldségek (savanyú káposzta), a gyógynövények tavaszi zöld hajtásai. A máj leterhelésének kiegyenlítésére a különböző csírák B-vitamintartalmát használjuk. A csíráztást legkésőbb a tél második felében kezdjük el, és folytassuk nyár elejéig. Ha erre nincs lehetőségünk, fogyasszunk természetes alapanyagú B-vitamint.

A forró nyár leterheli a szívet. Ezért nyáron fogyasszunk sok kukoricát, halat, idénygyümölcsöt, piros zöldségeket (sárgarépa, cékla). Ősszel leginkább a gyomor szenved. A lép-hasnyálmirigy-gyomor energetikai kör legjobb étele a természetes édesség (friss gyümölcs, aszalt gyümölcs), s a zöldsaláták. Késő ősszel és tél kezdetén leginkább a tüdő és a belek szenvednek. Fogyasszunk ilyenkor sok rostot: káposztát, gyökérzöldséget, egészmagos gabonaféléket, hagymát, fokhagymát.

Az ételek elkészítésénél vegyük figyelembe az ételek energetikai egyensúlyát, és ha szükséges, használjuk fűszereinket a harmonizálásra – az ételekben meglévő káros anyagokat így próbáljuk semlegesíteni. Mivel a gabonafélék elősegítik a zsírok lerakódását a szervezetben, ennek megakadályozására alkalmazzuk a rizs főzésénél szegfűszeget, a búzáénál gyömbért, a zabba pedig tegyünk köményt. A nehezen emészthető vörös húsokat borssal és paprikával fűszerezzük. A feketekávéba reszeljünk kis mennyiségű szerecsendiót és kardamont.

A figyelmes olvasó bizonyára észrevette, hogy a fűszerek harmonizáló hatással bírnak. A fűszerezésnek valójában ez az igazi feladata. A krumpli puffasztó hatását nagy mennyiségű köménnyel egyenlíthetjük ki, a hüvelyesekét pedig majoránna hozzáadásával. A túró és sajt nyákképző hatását hagymával és paprikával semlegesíthetjük. A húshoz tálalt citrom például csökkenti a húgysav lerakódását. A bazsalikomot, szurokfüvet, kakukkfüvet, rozmaringot, zsályát a legtöbb kultúrában hasonló hatásuk miatt szeretik.

Nézzünk szét az italok palettáján is! Az italfogyasztás fontos fokmérője a vizelet színe, mely elégséges folyadék bevitelnél enyhén sárgás színű. Fogyasszunk rendszeresen különböző gyógynövényteákat, melyeknek megelőző és gyógyhatásuk van. Ezen kívül alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizet, vizet, nagyon jó minőségű bort és sört kis mennyiségben. Amennyiben tartósított élelmiszert fogyasztunk, sok sajtot, füstölt árut, sózott és fűszeres húsokat, növeljük meg folyadékfogyasztásunkat.

Összegzésként: fontos, hogy figyeljünk folyadékbevitelünkre, táplálkozzunk szervezetünk igényeihez mérten, vegyük figyelembe az időjárás viszontagságait és az évszakok változását! Minden esetben igazodjunk az idénynek megfelelő táplálékokhoz. Amennyiben a felsoroltakat legalább részben sikerül betartani, és nem veszünk magunkhoz rendszeresen túl sok ételt, csodálattal vesszük észre egészségünk javulását, testi és lelki közérzetünk jó irányba való változását. Növekszik életkedvünk, figyelmünk, mozgékonyságunk, eltűnik a depresszió, a szorongás és a nyugtalanság. Ne feledjük, hogy szervezetünk egészségének megtartásához fontos a jó minőségű táplálék, ami elegendő rostot tartalmaz, mely tisztítja az emésztőrendszert, valamint ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket tartalmaz, melyek a szervezet jó működését biztosítják.

A folytatásban a jin-jang ételek táblázatát közlöm.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A táplálkozás szerepe (9)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

...a daganatos betegségek kialakulásában.

2011.6.2.  29   


Rákmegelőző tápanyagok (12)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tápanyagok, melyek jó hatással vannak szervezetünkre.

2011.5.20.   


Daganatok és összefüggések (11)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes szervek daganatai és a fogyasztás közötti összefüggések.

2011.5.6.   


Rákkeltő anyagok a táplálékban (10)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A táplálkozás során az ember naponta több száz anyagot juttat a szervezetébe, ezeknek csupán egy kisebb hányada hasznosítható a testfunkciók fenntartásához.

2011.4.28.    5


Jin és jang ételek (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A sok allergiás tünet nem ok nélkül jelentkezik.

2011.4.5.   


Az ételkészítés legfontosabb feltételei (6/2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A legtöbb elfogyasztott étel savas termékeket bocsát szervezetünkbe.

2011.3.7.    3

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.