Dekorációs tippek a gyerekszobába


  2022.6.15. 18:36

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

A bútorokon és berendezési tárgyakon túl a dekorációs elemek is sokat tudnak tenni a hangulatos gyermekszoba eléréséhez, ráadásul kicsit belecsempészhetjük a saját stílusunkat is a kicsi birodalmába a jól megválasztott, kreatív ötletekkel.

Mitől lesz egyszerre otthonos és praktikus a gyerekszoba?

Vannak szülők, akik mindennel el akarják halmozni a gyereküket, mondván, hogy megadnak neki mindent, mert ezzel meg tudják mutatni, mennyire jó szülők és semmit sem nélkülöznek a gyerekeik. A legújabb, legtrendibb lakberendezési katalógusokból szerzik be az ötleteket és borsos áron meg is rendelik a tárgyakat, akár szükséges van rá a gyereknek, akár nem.


Vajon tényleg az elhalmozás a jó? Biztosan a legújabb bútorok és berendezések között lehet csak boldog a gyerek? Minél több játék kell, annál jobb, mert van mivel elfoglalnia magát? A szakértők meglátása lehet sokkoló lesz!

Az otthonos és praktikus gyerekszoba valójában nem túlzsúfolt, nincs tele ezer játékkal, de még száz mesekönyvvel sem. A gyerekeknek ugyanis nem jó a túlpakolt környezet. A gyermekpszichológusok és viselkedés zavarokat kezelő szakemberek szerint a rengeteg játék, könyv, tárgy és ruha nem a választást könnyíti meg, nem az elfoglaltságot adja a kicsiknek, hanem pont, hogy stresszt, zavarodottságot, túlingerlést váltanak ki, aminek az a vége, hogy a gyereke a sok helyett egyet sem választ ki. Az egyszerűsítés ezzel szemben számos problémát megold a kicsik viselkedésében és hangulatában.

Ha eldöntöttük, mivel és hogyan rendezzük be a gyerekszobát, mi az amire valóban a gyereknek van szüksége, és nem nekünk az Instafit fotó megalkotásához, esetleg el is olvastuk az Egyszerűbb gyermekkor című bestsellert, akkor jöhetnek azok a dekorációs ötletek, melyek valóban ékei lesznek a gyermek birodalmának.


3 tipp, amely egyszerre dekoráció és hasznos funkció is

1. Több mint gyerekszőnyeg

A gyerekszőnyegek sokkal többet tudnak, mint elsőre gondolnánk. Akár korosztálynak megfelelően is beszerezhetünk szőnyeget a gyerekszobába. Az egészen piciknek a mászó és játszó/foglalkoztató szőnyegek valók, míg a nagyobbak már a kedvenc szuperhőseiket, járműveiket, mesefilmjeiket üdvözölhetik a mintákban. Választhatunk autópálya mintával ellátott szőnyeget, ami egyszerre szolgál dekor elemként, padló védelemként, és a matchboxokkal is nagyon jót lehet játszani rajta.

2. Táblafesték

Ki gondolta volna, hogy a klasszikus iskolatáblák bevonó anyaga újjászületik az otthonunkban? A diszperziós és latex festékekhez hasonló, könnyen kezelhető, pillanatok alatt kifesthető táblafestékek és mágneses táblafestékek egyszerre adnak dekorfelületet, üzenőfalat vagy éppen napirend táblát, esetleg egy kis “home school” hangulatot. A táblafesték ugyanis lehetővé teszi, hogy krétával írjunk rá, és egy nedves szivaccsal eltüntessük. Ha pl.egy nagy hegyet mintázunk meg vele, akkor dekorációként is remekül mutat, havas csúcsokkal, miközben a felületén rajzolhat a gyerkőc, felírhatjuk rá a másnapi programokat, de gyakorolhatjuk az összeadást is. A mágneses változatot felvíve pedig bármilyen mágneses, fém dolog feltehető a falra.
Ha nagy felületet, egész fal oldalt festünk ki vele, akkor akár komplett meséket, történeteket is megeleveníthetünk, ráadásul az alkotást közösen is elkészíthetjük a gyerkőccel. Így minőségi időt töltünk együtt és még a kézügyessége is fejlődik.

3. Cipősdoboz rendszerező

Olcsó és praktikus ötlet, ráadásul nagyon hasznos és szintén akár közösen a gyerekkel is elkészíthető. Válasszuk ki a kedvenc csomagolóanyagát, öntapadós tapétáját és vonjunk be vele öt cipősdobozt. Ezután feliratozzuk őket a hét napjai szerint. Ezekbe a dobozokba csak be kell tenni a napnak megfelelő iskolai dolgokat, könyveket, füzeteket, majd után vissza kell tenni a nap végén. Így nem lesz kavarodás, könnyen el tudja a gyerek is dönteni, adott napra mit kell bepakolnia az iskolatáskába.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4