Gyerekkorszakok


Jády Mónika  2007.11.15. 18:35

A gyermek fejlődésének során vannak tipikus időszakok, amelyek törvényszerűen bekövetkeznek.

Fontos, hogy a szülők ezekkel tisztában legyenek, és ne tartsák furcsának az adott korban természetes viselkedést.

Nyolchónapos korban jelentkezik az ún. szeparációs félelem. A gyermek ekkor már tudatosítja, hogy ki az idegen, és fél, hogy valaki elszakítja őt az anyától. Ha társaságba megyünk vele, sírva elutasítja azokat, akiket nem ismer, és hozzánk bújik. Ugyanebben az életkorban az is előfordul, hogy a gyermek eltaszítja magától az anyát, aki a karjában tartja őt. Ez azért van, mert a kicsi ekkor tudatosítja, hogy ő és az anya két különálló személy.

A kisgyermekkor sajátos fejlődési szakasza a dackorszak, amely két-hároméves korban jelentkezik. A gyerekek ekkor „bontogatják szárnyaikat”, próbálják érvényesíteni a saját akaratukat. Ám gyakran korlátokba ütköznek – nem szabad azt, most nem lehet ezt, várni kell, lemondani –, ami feszültséget kelt bennük. Ez is egy nagyon fontos időszak. A szülőnek meg kell találnia az arany középutat. Nem jó megoldás, ha a szülők mindent ráhagynak a gyerekre, mint ahogy az sem, ha semmibe veszik az akaratát. (Mindkét végletnek lesznek még később is negatív következményei.) Igyekezzenek csak azt tiltani, és abban korlátokat felállítani, amiben muszáj – így kevesebb lesz a konfliktushelyzetek száma is, és a frusztráció a kicsiben, hiszen többször tapasztalhatja, hogy követheti az akaratát. Ez erősíti a magabiztosságát.

Két-két és fél éves korban a gyermek már elég önálló, és ezt a szülők is megszokták már. Ezért is csodálkoznak gyakran, ha a gyerek egyszerre csak megint kezdi jobban igényelni a szülők segítségét. Ezen sem kell meglepődni, mert ez szintén természetes jelenség. Előfordul, hogy a családban ilyenkor születik kistestvér, és a nagyobb gyerekkel az újbóli ragaszkodása ellenére sem foglalkoznak annyit. Így ő elutasítva érzi magát. Hallgatni kell a gyermekre. Ha igényli azt, hogy vele legyünk, adjuk meg ezt neki.

A gyerek hároméves kora körül – vagy korábban is – rájön, hogy a fiúk-lányok között különbségek vannak. Hároméves korig kialakul a gyermek énje, három-négyéves korban pedig a nemiség van kialakulóban. Ekkorra esik az ún. öidipális időszak. A lányok rivalizálni kezdenek az anyával, a fiúk pedig az apával. Ha én nagy leszek, apuka lesz a férjem/anyuka lesz a feleségem – hallhatjuk a gyerektől. Ezt a helyzetet úgy kell megoldani, hogy a gyerek ne érezze magát elutasítva, megalázva! (Ne szidjuk meg, hogy: Fuj, ilyen dolgokat ne mondjál!) Magyarázzuk el neki, hogy az anya az apához tartozik! De ha majd nagy lesz, neki is lesz olyan jó felesége/férje, mint az ő anyukája/apukája, ő is talál magának párt.

A kérdezősködés is jellemző a kicsikre, elsősorban a három-ötévesekre. Ebben a korban a hely-, időösszefüggések iránt és az okok, miértek iránt érdeklődnek. Próbáljunk kielégítő választ adni a kérdéseikre! Ne legyenek tabutémák, mindent meg kell magyarázni a gyereknek, amire kíváncsi! Persze, a korának megfelelően.

Foglalkozzunk minél többet a kisgyermekünkkel! (A foglalkozásnak legyen része a mesemondás és olvasás.) Ennek köszönhetően épül ki a lelkivilága.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4