Gyerekvilág


Huszár Ágnes  2011.7.13. 5:56

Nevezhetném a gyerekeket szivacsnak? Ez nem lenne szép tőlem, de hát annyi mindent magukba szívnak pillanatok alatt!

Ott van például az a csokibarna kislány. A népzenei vetélkedőn bevonuló citerás lányok között láttam. Egyik szülője szlovákiai magyar, másik szülője talán afrikai. Az egyik kisváros magyar iskolájában tanul, és kamasz létére magyar népdalokat citerázik. Gondolom, hogy ez nemcsak a szülők nyitottságának és értelmes nevelésének, hanem a citeracsoportot vezető pedagógus gondos irányításának és a jó társaságnak is köszönhető.

Amikor a gulyáspartin ücsörögtem egy kulturális intézmény pici udvarán, egyszercsak mire kaptam fel a fejem? A mellettünk lévő fatönkről szólt a dal: „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés…” Egy apró, vékony kislány énekessé változott a csöppnyi színpadon, és táncolva-bulizva énekelte a dalt. No, nem éppen a korához illő dalt, hanem talán az apa kedvencét, amit magába szívott otthon. De az is lehet, hogy ezt a férfiasan egyszerű szöveget a még egyszerűbb dallammal nem a szülők, hanem az apróság szereti. Egy gyerek számára a kedvenc zene megunhatatlan. A kislány a fatönk-színpadon rockénekesként egy igazi jelenség volt. A mi nevetésünket pedig a lányka kuncogása kísérte.

Aztán ott volt a pici lány nővére, aki gyakran megfontolt nagylány már, mégis játszani kezdett a fatönk közelében. A kezébe akadó műanyag tányérban főzte a maga levesét. Tett bele egy kis füvet, egy kis földet, meglocsolta vízzel, jól megkeverte-megkavarta – műanyag kanállal –, és már kész is volt a játék-gulyás. Vajon az otthoni konyhában az anyukája vagy a nagymamája főzőtudományát szívta magába?

Kell néha a szülő találékonysága is, hogy a gyerek felfedezze: nem is kell olyan sok ahhoz, hogy a „tudományt” magunkba szívjuk és gyakoroljuk! Elég elhozni egy doboz krétát a gulyáspartira. Rögtön alakul a járda mintája! Virágok, emberek nőnek ki a betonból, amit a felnőtt kikerül. Hiszen miért taposná le a virágot vagy a pálcikaujjú emberkét? És ilyenkor mit szív magába a kreatívan rajzoló gyerek? Persze biztos nem lehetek benne, de valami ilyesmire gondolok: „Hm, szerintem szép lett a rajzom. Megbecsülik a felnőttek, nem lépnek rá… Biztosan tetszik majd a nagyinak is. Nagyi! Gyere, nézd meg a tulipánomat!”

Mi vagyunk a közeg, a felnőttvilág, ők pedig a szivacs, a gyerekvilág. Mi adjuk a lehetőségeket, ők a világot szívják magukba a tapasztalataikon keresztül, és jól elraktározzák az élményeiket. Az ő oldalukon ez öntudatlan folyamat, a miénken tudatosnak kell lennie. Ki tudja, mikor merít erőt a félvér lány a magyar népdalokból, és mikor használja a másik kislány a főzés mozdulatait a maga otthonában? Lehet, hogy a pici lány énekesnő lesz? Tudhatjuk ezt előre? Nem hiszem, de értékes élményeket és jól nevelő együttléteket adhatunk a gyerekeknek a nyári szünetben is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.