Gyerekvilág


Huszár Ágnes  2011.7.13. 5:56

Nevezhetném a gyerekeket szivacsnak? Ez nem lenne szép tőlem, de hát annyi mindent magukba szívnak pillanatok alatt!

Ott van például az a csokibarna kislány. A népzenei vetélkedőn bevonuló citerás lányok között láttam. Egyik szülője szlovákiai magyar, másik szülője talán afrikai. Az egyik kisváros magyar iskolájában tanul, és kamasz létére magyar népdalokat citerázik. Gondolom, hogy ez nemcsak a szülők nyitottságának és értelmes nevelésének, hanem a citeracsoportot vezető pedagógus gondos irányításának és a jó társaságnak is köszönhető.

Amikor a gulyáspartin ücsörögtem egy kulturális intézmény pici udvarán, egyszercsak mire kaptam fel a fejem? A mellettünk lévő fatönkről szólt a dal: „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés…” Egy apró, vékony kislány énekessé változott a csöppnyi színpadon, és táncolva-bulizva énekelte a dalt. No, nem éppen a korához illő dalt, hanem talán az apa kedvencét, amit magába szívott otthon. De az is lehet, hogy ezt a férfiasan egyszerű szöveget a még egyszerűbb dallammal nem a szülők, hanem az apróság szereti. Egy gyerek számára a kedvenc zene megunhatatlan. A kislány a fatönk-színpadon rockénekesként egy igazi jelenség volt. A mi nevetésünket pedig a lányka kuncogása kísérte.

Aztán ott volt a pici lány nővére, aki gyakran megfontolt nagylány már, mégis játszani kezdett a fatönk közelében. A kezébe akadó műanyag tányérban főzte a maga levesét. Tett bele egy kis füvet, egy kis földet, meglocsolta vízzel, jól megkeverte-megkavarta – műanyag kanállal –, és már kész is volt a játék-gulyás. Vajon az otthoni konyhában az anyukája vagy a nagymamája főzőtudományát szívta magába?

Kell néha a szülő találékonysága is, hogy a gyerek felfedezze: nem is kell olyan sok ahhoz, hogy a „tudományt” magunkba szívjuk és gyakoroljuk! Elég elhozni egy doboz krétát a gulyáspartira. Rögtön alakul a járda mintája! Virágok, emberek nőnek ki a betonból, amit a felnőtt kikerül. Hiszen miért taposná le a virágot vagy a pálcikaujjú emberkét? És ilyenkor mit szív magába a kreatívan rajzoló gyerek? Persze biztos nem lehetek benne, de valami ilyesmire gondolok: „Hm, szerintem szép lett a rajzom. Megbecsülik a felnőttek, nem lépnek rá… Biztosan tetszik majd a nagyinak is. Nagyi! Gyere, nézd meg a tulipánomat!”

Mi vagyunk a közeg, a felnőttvilág, ők pedig a szivacs, a gyerekvilág. Mi adjuk a lehetőségeket, ők a világot szívják magukba a tapasztalataikon keresztül, és jól elraktározzák az élményeiket. Az ő oldalukon ez öntudatlan folyamat, a miénken tudatosnak kell lennie. Ki tudja, mikor merít erőt a félvér lány a magyar népdalokból, és mikor használja a másik kislány a főzés mozdulatait a maga otthonában? Lehet, hogy a pici lány énekesnő lesz? Tudhatjuk ezt előre? Nem hiszem, de értékes élményeket és jól nevelő együttléteket adhatunk a gyerekeknek a nyári szünetben is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4