Hogy egészséges maradjon!


Jády Mónika  2006.2.7. 20:46

Elsősorban kismamáknak szóló írásunk a tejfogakról szól.

A fogazat fejlődése már jóval a születés előtt, a várandósság 6-8. hetében megindul. A fogcsírák meszesedése a 4-6. magzati hónapban kezdődik. Kialakulnak a fog kemény szövetei, valamint a fogzománc, és a születésig az összes tejfog koronai részének meszesedése is végbemegy.

Az egészséges fejlődés egyik alapfeltétele a kismama kiegyensúlyozott táplálkozása, elegendő kálciumbevitellel. Persze, a baba világra jötte után is folytatódik a fejlődés. A fogzománc megerősödéséhez az első évben kalciumra és egyéb ásványi sókra van szükség. (Az anyatejben mindez megtalálható.)

A baba első fogacskái általában 6 hónapos korban bújnak ki, de olyan is előfordul, hogy csak 10-12 hónapos korban jelenik meg az első metszőfog. A tejfogak a következő sorrendben „bukkannak fel”: a 6. hónapban a két alsó középső metsző, a 8-12. hónap között a két felső középső metsző, a 10-12. hónap között a két felső szélső metsző, majd a további hónapokban a két alsó szélső metsző, a négy első nagyőrlő, a négy szemfog, végül a négy hátsó nagyőrlő. A gyermek két és fél-hároméves koráig mind a 20 tejfog előbújik.

A tejfogak áttörésekor kisebb panaszok (például nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság) fordulhatnak elő. Az íny érzékenyebb, a fogak előretörése kellemetlen és fájdalommal jár. A kicsi rossz közérzetén segíthet, ha az ínyét ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk. Hűtött rágókát is adhatunk a babának -- a hideg nyugtatja az érzékeny ínyt. Nagyon fontos a szájápolás. Ajánlott minden etetés után gyengéden áttörölni a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy gézdarabkával. Amint megjelennek az első fogak, ugyanígy járhatunk el, majd ha valamivel nagyobb lesz a baba, kisebb méretű fogkefét használunk.

Kétéves kor környékén próbálkozhatunk a fogkrémmel -- ekkor a gyermek már ki tudja köpni, és nem nyeli le. Ne hanyagoljuk el az apróságok fogainak ápolását! A tejfogaknak nagy szerepük van a rágásnál és a tiszta beszéd szempontjából. (Sok tejfogra akár még 12 éves korig is szükség lehet.) Ezenkívül azért is fontos a tejfogak épségének megőrzése, mert korai elvesztésük esetén a maradó fogak rendezetlenül nőhetnek ki.

Az első maradó fogak -- az úgynevezett „hatosok” -- a tejfogsor végén kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Ezek az első maradó őrlőfogak, és nagyon lényegesek, mert ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt. Fogváltáskor nemcsak a tejfogak lecserélődéséről van szó: a koponya növekedésével összhangban a 20 tejfog helyett több és nagyobb fog nő. (A maradó fogak száma 32.)

Normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fogacska kiesik. Egészséges gyereknél a fog kiesése nem jár fájdalommal, és alig vérzik. A sokáig erősen mozgó fog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzadhat, érzékenyebbé válhat. Ez csak a fog eltávolításával szűnik meg. Általában a fog kiesésével egy időben vagy kicsit később a feszes íny alól kibújik az új fog éle vagy csücske. Ha a kiesett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg új fog, szakorvosnak kell tisztáznia az okokat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4