Hogy egészséges maradjon!


Jády Mónika  2006.2.7. 20:46

Elsősorban kismamáknak szóló írásunk a tejfogakról szól.

A fogazat fejlődése már jóval a születés előtt, a várandósság 6-8. hetében megindul. A fogcsírák meszesedése a 4-6. magzati hónapban kezdődik. Kialakulnak a fog kemény szövetei, valamint a fogzománc, és a születésig az összes tejfog koronai részének meszesedése is végbemegy.

Az egészséges fejlődés egyik alapfeltétele a kismama kiegyensúlyozott táplálkozása, elegendő kálciumbevitellel. Persze, a baba világra jötte után is folytatódik a fejlődés. A fogzománc megerősödéséhez az első évben kalciumra és egyéb ásványi sókra van szükség. (Az anyatejben mindez megtalálható.)

A baba első fogacskái általában 6 hónapos korban bújnak ki, de olyan is előfordul, hogy csak 10-12 hónapos korban jelenik meg az első metszőfog. A tejfogak a következő sorrendben „bukkannak fel”: a 6. hónapban a két alsó középső metsző, a 8-12. hónap között a két felső középső metsző, a 10-12. hónap között a két felső szélső metsző, majd a további hónapokban a két alsó szélső metsző, a négy első nagyőrlő, a négy szemfog, végül a négy hátsó nagyőrlő. A gyermek két és fél-hároméves koráig mind a 20 tejfog előbújik.

A tejfogak áttörésekor kisebb panaszok (például nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság) fordulhatnak elő. Az íny érzékenyebb, a fogak előretörése kellemetlen és fájdalommal jár. A kicsi rossz közérzetén segíthet, ha az ínyét ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk. Hűtött rágókát is adhatunk a babának -- a hideg nyugtatja az érzékeny ínyt. Nagyon fontos a szájápolás. Ajánlott minden etetés után gyengéden áttörölni a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy gézdarabkával. Amint megjelennek az első fogak, ugyanígy járhatunk el, majd ha valamivel nagyobb lesz a baba, kisebb méretű fogkefét használunk.

Kétéves kor környékén próbálkozhatunk a fogkrémmel -- ekkor a gyermek már ki tudja köpni, és nem nyeli le. Ne hanyagoljuk el az apróságok fogainak ápolását! A tejfogaknak nagy szerepük van a rágásnál és a tiszta beszéd szempontjából. (Sok tejfogra akár még 12 éves korig is szükség lehet.) Ezenkívül azért is fontos a tejfogak épségének megőrzése, mert korai elvesztésük esetén a maradó fogak rendezetlenül nőhetnek ki.

Az első maradó fogak -- az úgynevezett „hatosok” -- a tejfogsor végén kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Ezek az első maradó őrlőfogak, és nagyon lényegesek, mert ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt. Fogváltáskor nemcsak a tejfogak lecserélődéséről van szó: a koponya növekedésével összhangban a 20 tejfog helyett több és nagyobb fog nő. (A maradó fogak száma 32.)

Normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fogacska kiesik. Egészséges gyereknél a fog kiesése nem jár fájdalommal, és alig vérzik. A sokáig erősen mozgó fog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzadhat, érzékenyebbé válhat. Ez csak a fog eltávolításával szűnik meg. Általában a fog kiesésével egy időben vagy kicsit később a feszes íny alól kibújik az új fog éle vagy csücske. Ha a kiesett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg új fog, szakorvosnak kell tisztáznia az okokat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.