Hogyan legyünk jó mostohák?


Faar Ida  2019.5.31. 4:48

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

Sokszor nehéz újrakezdeni. Egy tönkrement házasság kudarca után újra megtalálni a boldogságot, embert próbáló feladat. Félelem az újabb kudarctól, a kiszolgáltatottságtól, az egyedülléttől, bizalmatlanság, csalódás, önértékelési zavarok, ezernyi kérdés, ami mindaddig megválaszolatlan marad, amíg nem bukkan fel a második „igazi”, akiben meg merünk bízni.

De még itt is van egy jelentős próbatétel, amire nem vagyunk még felkészülve. A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt. Pedig nem szabadna, hogy ez akadály legyen. Persze vannak alapszabályok, amelyeket érdemes betartani, ha nem szeretnénk abba a bizonyos ötven százalékba tartozni. Ezek a következők:

• Minél kisebb a „hozott” gyermek, annál valószínűbb, hogy normális lesz a kapcsolatuk. A legkritikusabb helyzetbe akkor kerül, ha kamaszodó gonoszkodóval hozza össze a sors, hiszen ő már mindent tud és ért, emiatt ellenségként tekint mostohájára. S teszi ezt még akkor is, ha nem ön volt a ludas szülei válásában. Ne várjon túl sokat – már az is óriási eredmény, ha kölcsönösen tisztelni fogják egymást, és nem folyamatos csetepaté az életük.

• Próbáljon meg érdeklődő lenni – ismerje meg a hobbiját, terveit, vágyait. Lépjen be az ő világába! Ez persze eleinte nem fog könnyen menni, mert gonosz mostohaként tartja majd számon. De, ha elég kitartó és őszinte a kíváncsisága – célt fog érni.

• Ne rágódjon napokig minden elhangzott sértésen! Képzelje magát a gyerek helyzetébe – s rögvest megérti szúró megjegyzéseinek lelki hátterét. Egyszerűen csak engedje el a füle mellett a hallottakat, s idővel a duzzogó fél is ráébred: ön sebezhetetlen.

• Semmiképp se parancsolgasson, mint egy katonatiszt – hisz ellenszegülés lesz rá a válasz. Persze bizonyos dolgokban legyen következetes: szabja meg a határokat (hazaérkezés időpontja, házibuli, rendrakás), de a túlzott szigor megbosszulja önmagát.

• Persze, ne legyen túlzottan engedékeny sem, csak azért, hogy hamarabb megkedveltesse magát. Többszörösen is érvényes az akkor, amikor a vér szerinti szülővel szemben kell egy-egy dologban állást foglalnia. A gyerekek hamar felismerik az engedékenysége okát, és galád módon ki is fogják használni. arról nem is beszélve, hogy senkinek sem vehető meg a szimpátiája.

• Biztosítson neki saját életteret, ahol mindent az ő ízlése alapján alakíthat ki – persze a józanész határain belül. Neki is kell egy hely, ahol biztonságban érezheti magát, ahova félrevonulhat, ahol a saját holmija van. A saját gyermekeit is készítse fel arra, hogy ami a másé, azt ő nem birtokolhatja a másik engedélye nélkül, hiszen ő sem örülne, ha a holmija között turkálna valaki.

• Soha ne éreztesse vele, hogy befurakodott a családba! Semmiképp se rekessze ki a közös programokból, ne kivételezzen a saját gyermekével, ha egy-egy csínytevés során büntetésről esik szó, ne torkollja le, ha neki is van kívánsága, és soha ne hanyagolja el!

• Hagyja, hogy ragaszkodjanak a régi megszokott hagyományaikhoz. Ne tiltsa meg, hogy hétvégenként az apjával meccsre járjanak, vagy kirándulni menjenek! Persze a legjobb az lenne, ha idővel csatlakozna hozzájuk, de ezt sem szabad a legelején erőltetni. Fő a spontaneitás.

• Ne tegyen epés megjegyzéseket az elődjére! Senki sem veszi jó néven, ha a szüleit pocskondiázzák. Még akkor se folyamodjon ehhez, ha az ex mindent megtesz azért, hogy önt lejárassa a gyerek előtt. Nem szabad az ő szintjére süllyednie – legyen tartása!

Higgyen abban, hogy idővel a nehezen induló kapcsolat megjavul – és akár még jó barátok/barátnők is lehetnek.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.