Hogyan legyünk jó mostohák?


Faar Ida  2019.5.31. 4:48

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

Sokszor nehéz újrakezdeni. Egy tönkrement házasság kudarca után újra megtalálni a boldogságot, embert próbáló feladat. Félelem az újabb kudarctól, a kiszolgáltatottságtól, az egyedülléttől, bizalmatlanság, csalódás, önértékelési zavarok, ezernyi kérdés, ami mindaddig megválaszolatlan marad, amíg nem bukkan fel a második „igazi”, akiben meg merünk bízni.

De még itt is van egy jelentős próbatétel, amire nem vagyunk még felkészülve. A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt. Pedig nem szabadna, hogy ez akadály legyen. Persze vannak alapszabályok, amelyeket érdemes betartani, ha nem szeretnénk abba a bizonyos ötven százalékba tartozni. Ezek a következők:

• Minél kisebb a „hozott” gyermek, annál valószínűbb, hogy normális lesz a kapcsolatuk. A legkritikusabb helyzetbe akkor kerül, ha kamaszodó gonoszkodóval hozza össze a sors, hiszen ő már mindent tud és ért, emiatt ellenségként tekint mostohájára. S teszi ezt még akkor is, ha nem ön volt a ludas szülei válásában. Ne várjon túl sokat – már az is óriási eredmény, ha kölcsönösen tisztelni fogják egymást, és nem folyamatos csetepaté az életük.

• Próbáljon meg érdeklődő lenni – ismerje meg a hobbiját, terveit, vágyait. Lépjen be az ő világába! Ez persze eleinte nem fog könnyen menni, mert gonosz mostohaként tartja majd számon. De, ha elég kitartó és őszinte a kíváncsisága – célt fog érni.

• Ne rágódjon napokig minden elhangzott sértésen! Képzelje magát a gyerek helyzetébe – s rögvest megérti szúró megjegyzéseinek lelki hátterét. Egyszerűen csak engedje el a füle mellett a hallottakat, s idővel a duzzogó fél is ráébred: ön sebezhetetlen.

• Semmiképp se parancsolgasson, mint egy katonatiszt – hisz ellenszegülés lesz rá a válasz. Persze bizonyos dolgokban legyen következetes: szabja meg a határokat (hazaérkezés időpontja, házibuli, rendrakás), de a túlzott szigor megbosszulja önmagát.

• Persze, ne legyen túlzottan engedékeny sem, csak azért, hogy hamarabb megkedveltesse magát. Többszörösen is érvényes az akkor, amikor a vér szerinti szülővel szemben kell egy-egy dologban állást foglalnia. A gyerekek hamar felismerik az engedékenysége okát, és galád módon ki is fogják használni. arról nem is beszélve, hogy senkinek sem vehető meg a szimpátiája.

• Biztosítson neki saját életteret, ahol mindent az ő ízlése alapján alakíthat ki – persze a józanész határain belül. Neki is kell egy hely, ahol biztonságban érezheti magát, ahova félrevonulhat, ahol a saját holmija van. A saját gyermekeit is készítse fel arra, hogy ami a másé, azt ő nem birtokolhatja a másik engedélye nélkül, hiszen ő sem örülne, ha a holmija között turkálna valaki.

• Soha ne éreztesse vele, hogy befurakodott a családba! Semmiképp se rekessze ki a közös programokból, ne kivételezzen a saját gyermekével, ha egy-egy csínytevés során büntetésről esik szó, ne torkollja le, ha neki is van kívánsága, és soha ne hanyagolja el!

• Hagyja, hogy ragaszkodjanak a régi megszokott hagyományaikhoz. Ne tiltsa meg, hogy hétvégenként az apjával meccsre járjanak, vagy kirándulni menjenek! Persze a legjobb az lenne, ha idővel csatlakozna hozzájuk, de ezt sem szabad a legelején erőltetni. Fő a spontaneitás.

• Ne tegyen epés megjegyzéseket az elődjére! Senki sem veszi jó néven, ha a szüleit pocskondiázzák. Még akkor se folyamodjon ehhez, ha az ex mindent megtesz azért, hogy önt lejárassa a gyerek előtt. Nem szabad az ő szintjére süllyednie – legyen tartása!

Higgyen abban, hogy idővel a nehezen induló kapcsolat megjavul – és akár még jó barátok/barátnők is lehetnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12