Hogyan legyünk jó mostohák?


Faar Ida  2019.5.31. 4:48

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

Sokszor nehéz újrakezdeni. Egy tönkrement házasság kudarca után újra megtalálni a boldogságot, embert próbáló feladat. Félelem az újabb kudarctól, a kiszolgáltatottságtól, az egyedülléttől, bizalmatlanság, csalódás, önértékelési zavarok, ezernyi kérdés, ami mindaddig megválaszolatlan marad, amíg nem bukkan fel a második „igazi”, akiben meg merünk bízni.

De még itt is van egy jelentős próbatétel, amire nem vagyunk még felkészülve. A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt. Pedig nem szabadna, hogy ez akadály legyen. Persze vannak alapszabályok, amelyeket érdemes betartani, ha nem szeretnénk abba a bizonyos ötven százalékba tartozni. Ezek a következők:

• Minél kisebb a „hozott” gyermek, annál valószínűbb, hogy normális lesz a kapcsolatuk. A legkritikusabb helyzetbe akkor kerül, ha kamaszodó gonoszkodóval hozza össze a sors, hiszen ő már mindent tud és ért, emiatt ellenségként tekint mostohájára. S teszi ezt még akkor is, ha nem ön volt a ludas szülei válásában. Ne várjon túl sokat – már az is óriási eredmény, ha kölcsönösen tisztelni fogják egymást, és nem folyamatos csetepaté az életük.

• Próbáljon meg érdeklődő lenni – ismerje meg a hobbiját, terveit, vágyait. Lépjen be az ő világába! Ez persze eleinte nem fog könnyen menni, mert gonosz mostohaként tartja majd számon. De, ha elég kitartó és őszinte a kíváncsisága – célt fog érni.

• Ne rágódjon napokig minden elhangzott sértésen! Képzelje magát a gyerek helyzetébe – s rögvest megérti szúró megjegyzéseinek lelki hátterét. Egyszerűen csak engedje el a füle mellett a hallottakat, s idővel a duzzogó fél is ráébred: ön sebezhetetlen.

• Semmiképp se parancsolgasson, mint egy katonatiszt – hisz ellenszegülés lesz rá a válasz. Persze bizonyos dolgokban legyen következetes: szabja meg a határokat (hazaérkezés időpontja, házibuli, rendrakás), de a túlzott szigor megbosszulja önmagát.

• Persze, ne legyen túlzottan engedékeny sem, csak azért, hogy hamarabb megkedveltesse magát. Többszörösen is érvényes az akkor, amikor a vér szerinti szülővel szemben kell egy-egy dologban állást foglalnia. A gyerekek hamar felismerik az engedékenysége okát, és galád módon ki is fogják használni. arról nem is beszélve, hogy senkinek sem vehető meg a szimpátiája.

• Biztosítson neki saját életteret, ahol mindent az ő ízlése alapján alakíthat ki – persze a józanész határain belül. Neki is kell egy hely, ahol biztonságban érezheti magát, ahova félrevonulhat, ahol a saját holmija van. A saját gyermekeit is készítse fel arra, hogy ami a másé, azt ő nem birtokolhatja a másik engedélye nélkül, hiszen ő sem örülne, ha a holmija között turkálna valaki.

• Soha ne éreztesse vele, hogy befurakodott a családba! Semmiképp se rekessze ki a közös programokból, ne kivételezzen a saját gyermekével, ha egy-egy csínytevés során büntetésről esik szó, ne torkollja le, ha neki is van kívánsága, és soha ne hanyagolja el!

• Hagyja, hogy ragaszkodjanak a régi megszokott hagyományaikhoz. Ne tiltsa meg, hogy hétvégenként az apjával meccsre járjanak, vagy kirándulni menjenek! Persze a legjobb az lenne, ha idővel csatlakozna hozzájuk, de ezt sem szabad a legelején erőltetni. Fő a spontaneitás.

• Ne tegyen epés megjegyzéseket az elődjére! Senki sem veszi jó néven, ha a szüleit pocskondiázzák. Még akkor se folyamodjon ehhez, ha az ex mindent megtesz azért, hogy önt lejárassa a gyerek előtt. Nem szabad az ő szintjére süllyednie – legyen tartása!

Higgyen abban, hogy idővel a nehezen induló kapcsolat megjavul – és akár még jó barátok/barátnők is lehetnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.