Hogyan legyünk jó mostohák?


Faar Ida  2019.5.31. 4:48

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

Sokszor nehéz újrakezdeni. Egy tönkrement házasság kudarca után újra megtalálni a boldogságot, embert próbáló feladat. Félelem az újabb kudarctól, a kiszolgáltatottságtól, az egyedülléttől, bizalmatlanság, csalódás, önértékelési zavarok, ezernyi kérdés, ami mindaddig megválaszolatlan marad, amíg nem bukkan fel a második „igazi”, akiben meg merünk bízni.

De még itt is van egy jelentős próbatétel, amire nem vagyunk még felkészülve. A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt. Pedig nem szabadna, hogy ez akadály legyen. Persze vannak alapszabályok, amelyeket érdemes betartani, ha nem szeretnénk abba a bizonyos ötven százalékba tartozni. Ezek a következők:

• Minél kisebb a „hozott” gyermek, annál valószínűbb, hogy normális lesz a kapcsolatuk. A legkritikusabb helyzetbe akkor kerül, ha kamaszodó gonoszkodóval hozza össze a sors, hiszen ő már mindent tud és ért, emiatt ellenségként tekint mostohájára. S teszi ezt még akkor is, ha nem ön volt a ludas szülei válásában. Ne várjon túl sokat – már az is óriási eredmény, ha kölcsönösen tisztelni fogják egymást, és nem folyamatos csetepaté az életük.

• Próbáljon meg érdeklődő lenni – ismerje meg a hobbiját, terveit, vágyait. Lépjen be az ő világába! Ez persze eleinte nem fog könnyen menni, mert gonosz mostohaként tartja majd számon. De, ha elég kitartó és őszinte a kíváncsisága – célt fog érni.

• Ne rágódjon napokig minden elhangzott sértésen! Képzelje magát a gyerek helyzetébe – s rögvest megérti szúró megjegyzéseinek lelki hátterét. Egyszerűen csak engedje el a füle mellett a hallottakat, s idővel a duzzogó fél is ráébred: ön sebezhetetlen.

• Semmiképp se parancsolgasson, mint egy katonatiszt – hisz ellenszegülés lesz rá a válasz. Persze bizonyos dolgokban legyen következetes: szabja meg a határokat (hazaérkezés időpontja, házibuli, rendrakás), de a túlzott szigor megbosszulja önmagát.

• Persze, ne legyen túlzottan engedékeny sem, csak azért, hogy hamarabb megkedveltesse magát. Többszörösen is érvényes az akkor, amikor a vér szerinti szülővel szemben kell egy-egy dologban állást foglalnia. A gyerekek hamar felismerik az engedékenysége okát, és galád módon ki is fogják használni. arról nem is beszélve, hogy senkinek sem vehető meg a szimpátiája.

• Biztosítson neki saját életteret, ahol mindent az ő ízlése alapján alakíthat ki – persze a józanész határain belül. Neki is kell egy hely, ahol biztonságban érezheti magát, ahova félrevonulhat, ahol a saját holmija van. A saját gyermekeit is készítse fel arra, hogy ami a másé, azt ő nem birtokolhatja a másik engedélye nélkül, hiszen ő sem örülne, ha a holmija között turkálna valaki.

• Soha ne éreztesse vele, hogy befurakodott a családba! Semmiképp se rekessze ki a közös programokból, ne kivételezzen a saját gyermekével, ha egy-egy csínytevés során büntetésről esik szó, ne torkollja le, ha neki is van kívánsága, és soha ne hanyagolja el!

• Hagyja, hogy ragaszkodjanak a régi megszokott hagyományaikhoz. Ne tiltsa meg, hogy hétvégenként az apjával meccsre járjanak, vagy kirándulni menjenek! Persze a legjobb az lenne, ha idővel csatlakozna hozzájuk, de ezt sem szabad a legelején erőltetni. Fő a spontaneitás.

• Ne tegyen epés megjegyzéseket az elődjére! Senki sem veszi jó néven, ha a szüleit pocskondiázzák. Még akkor se folyamodjon ehhez, ha az ex mindent megtesz azért, hogy önt lejárassa a gyerek előtt. Nem szabad az ő szintjére süllyednie – legyen tartása!

Higgyen abban, hogy idővel a nehezen induló kapcsolat megjavul – és akár még jó barátok/barátnők is lehetnek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4