Királyfi kerestetik!


Nagy Csivre Katalin  2013.2.7. 4:22

Vajon lélektani szempontból van-e jelentősége annak, ki milyen személyiséget ölt magára egy vidám délutáni mulatság erejéig?

Még elevenen él emlékünkben a tavalyi mulatozás, az álarcosbálok időszaka, a víg farsangi mulatságok ideje, s már itt kopogtat ajtónkon ismét nagy hangosan az idei év tavaszváró ünnepe a farsang.

A farsang gyökere valahol a télűző, tavaszváró pogánynak nevezett régmúltban keresendő. Ahány ház, annyi szokás, ahány kultúrkör, annyiféle színt ölt a mai farsangi hagyomány s a dínomdánom. Az ünnep eredete egyes források szerint azon a középkori hiedelmen alapszik, miszerint az utolsó téli napokban a Nap ereje legyengül, és ártó, rossz szándékú szellemek, boszorkányok lépnek színre. Ennek kapcsán alakultak ki a jelmezes rítusok, szertartások, elsősorban a gonosz és a rossz elűzésére. A tűz fényt adó, megtisztító szimbóluma gyújtotta lángra a máglyákat, égette el a szalmabábot, kiszebábut. Hagyományosan az emberek azért öltöztek/öltöznek jelmezbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget, a telet. Ez volt egykoron a busójárás, dőrejárás...

E figyelemre méltó szertartás és tradíció mára már csak a falvakban él valamelyest, elvétve, vészesen kongatva a harangot: ne hagyjuk kiveszni, elfeledni a hagyományokat, azok eredetét, és igen fontos üzenetét. A farsang mára legtöbbünk számára az álarcos bálok, mulatozások ideje maradt, és egyre kevésbé gondolkodunk el azon, miért s mit ünneplünk. A farsangi időszak január 6-tól, Vízkereszt napjától a húsvétvasárnapot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig tart, hamvazó szerdáig. A zajos mulatozás, a tréfacsinálás, a bolondozás, az eszem-iszom, no, meg a párkeresés, udvarlás időszaka – írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

És vajon hogy írja ezt a nagy betűs ÉLET? A mai köznapi ember élete? Mindannyian tudjuk, nekünk felnőtt embereknek, szülőknek, beosztottaknak, a főnöki pozícióban lévő Jancsiknak és Juliskáknak, mit jelent a farsang: a nagy bálozás ideje. Ha szerencsések vagyunk, végigmulathatunk néhány báli éjszakát: Emlékezetes lehet az egyszerű kis falusi, baráti összejövetelektől kezdve a kényes és finomkodó „úri muri” puccos hangulatáig, gyakorlatilag minden. A farsang bűvöletéből a legkisebbek sem maradnak ki. Egész aprócska gyerkőcök már az óvodában is farsangoznak: álarcos báloznak. Ebből is persze jobbára a kisgyermekes szülők veszik ki részüket.

Szerencsésnek érezheti magát az ember, szülő, ha belekukkanthat az izgatottan készülő kicsi óvodások farsangi készülődésébe. A jelmeztervezés, vidám készülődések időszaka még színt is vihet a hétköznapokba.
És visz is.
Meg mást is!
Kiben fogalmazódik meg kérdésként valami nagyon fontos, nem elhanyagolható jelenség? Lányos és fiús anyuka révén nem kerülte el a figyelmem milyen jelmezbe bújnak legszívesebben a csemetéink? A lányok természetesen a tündérek, angyalok, királynők, hercegnők, vagy táncos balerinák jelmezét választják. Minduntalan. Évről évre. Nincs az a különleges farsangi gúnya, amire a csillogó-villogó, tüllös, fodros-bodros, hosszú buggyos, és habos-babos selyemruhát lecserélnék. Nincs apelláta. Szépnek, bájosnak, NŐnek kell lenniük! Az óvodai farsangi bálon húsz kislányból tizenkilenc biztosan a királykisasszony vagy a jó tündérke jelmezét választja. A hiányzó egy kislány betegség miatt marad távol az „angyalok seregéből”. Ezen a napon minden kislány szép, bájos és nőies.

Na és a kis apró legénykéink? Fiaink leginkább a pókember, vámpír, sztárszörny, szuperman, kalóz, cowboy, indián jelmezébe bújnak, és igencsak élvezik fitogtatni erejüket, hangjukat, dominánsan viselkednek a lánykák mellett, esetleg velük szemben.

A divat és az ötletesség is fontos szempont a farsangi álarcok választásában. Ezt tudjuk. Ezért is elhessegetem rögtön a gondolatot, hogy vajon lélektani szempontból van-e jelentősége annak, ki milyen személyiséget ölt magára egy vidám délutáni mulatság erejéig? Van-e felszabadító ereje a maskaráknak a gátlások, kötelességek alól, ezeknél a legapróbb gyerkőcöknél? S ha igen, nem figyelmeztető-e, hogy a sok királylány hiába keresi a királyfit? Baj-e, ha helyette túlkínálat van pókemberből?
Gond egy szál se – egyelőre. Na, de mégis: hol vannak a királyfiak? És hol lesznek húsz év múlva?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.