Kis nevelési tanácsadó


Kalocsay Ildikó  2005.3.7. 17:41

Ha ismerjük gyermekünket (és ismernünk kéne), akkor tudjuk nevelni is.

Sose feledkezzünk meg a dicséretről, és biztosítsuk a gyermeket arról, hogy hozzánk tartozik, s feltételek nélkül szeretjük -- éppen olyannak, amilyen.

A félős, szorongó gyerek
Félelmét nem találja ki, valóban fél. Belső világa tele van veszéllyel és valami meghatározhatatlan rosszal. Csak az otthonában érzi biztonságban magát, ahol közeli ismerősei körülveszik. Éppen ezért ettől a biztonságtól, biztonságérzettől nem szabad megfosztani. Az új dolgokra, változásokra lazán (és nem sok hűhóval) kell felkészíteni. A szakember szerint a félős, szorongó gyereknek védelemre, bátorításra, buzdításra és erősítésre van szüksége. És eszünkbe ne jusson sokkhatással „kezelni”! Csak rontanánk a lelkiállapotán.

A hiperaktív gyerek
Sok örömöt és rengeteg gondot tud okozni szüleinek. Egyszerre több helyen is megjelenik, nem jár, hanem rohan, szereti a veszélyes helyzeteket: általában rendszeresen megsebesül. A szakember szerint, védeni kell a veszélytől, de nem szabad visszatartani, mert ő a saját sebességével ismeri meg a világot. A hiperaktív gyerekre nincs hatással semmilyen tiltás és büntetés. Állandó mozgást, új és újabb impulzusokat igényel. Nem bírja az egy helyben maradást (iskolában), a monotonság kifárasztja őt. A tanulás is nehézségeket okoz számára, éppen ezért több kisebb adagban kell a tananyagot megtanítani vele. Jó hír a hiperaktív gyerek szüleinek: a gyerek szétszórtságát valószínűleg idegrendszeri „éretlenség” okozza. Türelem a hatodik évfolyamig! A hiperaktív gyerekek többsége ebben a korban lassít, jobban tud egy dologra összpontosítani, és végre képesek mélyebben is foglalkozni egy-egy dologgal.

A lassú gyerek
A sietős szülők gyermeke. Megdorgáljuk, ahelyett, hogy motiválnánk. A lassú gyerek abban különbözik a többiektől, hogy azt a tevékenységet, ami érdekli, lassan, alaposabban végzi. Vérmérsékletét gyakran, helytelenül, lustaságnak vagy butaságnak tartjuk. Ez nem igaz! A lassú gyerek éppolyan intelligens, mint a vele egyidősek, csak éppen alaposabb. Mindenhez több időt igényel, de a feladatokat végül sokkal jobban megoldja, mint átlagos társai. Olyan tevékenységet kell keresni számára, amely elvégzésénél többet számít a minőség, mint a mennyiség.

Dacos gyerek
Alapjában véve jó gyerek, csak éppen érzékenyebb az idegrendszere. Nem szorítsuk sarokba, ne kényszerítsük akarata ellenére, az csak olaj a tűzre. Épp ellenkezőleg, minden erőnkkel akadályozzuk meg, hogy dacossága hisztériába torkolljon. Lehetőleg őrizzük meg a hidegvérünket, beszéljünk hozzá nyugodtan, és próbáljuk megakadályozni, hogy magán kívül földhöz verje magát. Ha erre mégis sor kerül (a leggyakrabban), várjuk meg, míg levegőt vesz, és kezdjünk beszélni hozzá. Meséljünk valami érdekeset, s játékos módszerrel lassan vezessük rá, hogy mégiscsak mosson fogat, fürödjön meg, öltözzön fel, rakja el a játékait.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.