Kis nevelési tanácsadó


Kalocsay Ildikó  2005.3.7. 17:41

Ha ismerjük gyermekünket (és ismernünk kéne), akkor tudjuk nevelni is.

Sose feledkezzünk meg a dicséretről, és biztosítsuk a gyermeket arról, hogy hozzánk tartozik, s feltételek nélkül szeretjük -- éppen olyannak, amilyen.

A félős, szorongó gyerek
Félelmét nem találja ki, valóban fél. Belső világa tele van veszéllyel és valami meghatározhatatlan rosszal. Csak az otthonában érzi biztonságban magát, ahol közeli ismerősei körülveszik. Éppen ezért ettől a biztonságtól, biztonságérzettől nem szabad megfosztani. Az új dolgokra, változásokra lazán (és nem sok hűhóval) kell felkészíteni. A szakember szerint a félős, szorongó gyereknek védelemre, bátorításra, buzdításra és erősítésre van szüksége. És eszünkbe ne jusson sokkhatással „kezelni”! Csak rontanánk a lelkiállapotán.

A hiperaktív gyerek
Sok örömöt és rengeteg gondot tud okozni szüleinek. Egyszerre több helyen is megjelenik, nem jár, hanem rohan, szereti a veszélyes helyzeteket: általában rendszeresen megsebesül. A szakember szerint, védeni kell a veszélytől, de nem szabad visszatartani, mert ő a saját sebességével ismeri meg a világot. A hiperaktív gyerekre nincs hatással semmilyen tiltás és büntetés. Állandó mozgást, új és újabb impulzusokat igényel. Nem bírja az egy helyben maradást (iskolában), a monotonság kifárasztja őt. A tanulás is nehézségeket okoz számára, éppen ezért több kisebb adagban kell a tananyagot megtanítani vele. Jó hír a hiperaktív gyerek szüleinek: a gyerek szétszórtságát valószínűleg idegrendszeri „éretlenség” okozza. Türelem a hatodik évfolyamig! A hiperaktív gyerekek többsége ebben a korban lassít, jobban tud egy dologra összpontosítani, és végre képesek mélyebben is foglalkozni egy-egy dologgal.

A lassú gyerek
A sietős szülők gyermeke. Megdorgáljuk, ahelyett, hogy motiválnánk. A lassú gyerek abban különbözik a többiektől, hogy azt a tevékenységet, ami érdekli, lassan, alaposabban végzi. Vérmérsékletét gyakran, helytelenül, lustaságnak vagy butaságnak tartjuk. Ez nem igaz! A lassú gyerek éppolyan intelligens, mint a vele egyidősek, csak éppen alaposabb. Mindenhez több időt igényel, de a feladatokat végül sokkal jobban megoldja, mint átlagos társai. Olyan tevékenységet kell keresni számára, amely elvégzésénél többet számít a minőség, mint a mennyiség.

Dacos gyerek
Alapjában véve jó gyerek, csak éppen érzékenyebb az idegrendszere. Nem szorítsuk sarokba, ne kényszerítsük akarata ellenére, az csak olaj a tűzre. Épp ellenkezőleg, minden erőnkkel akadályozzuk meg, hogy dacossága hisztériába torkolljon. Lehetőleg őrizzük meg a hidegvérünket, beszéljünk hozzá nyugodtan, és próbáljuk megakadályozni, hogy magán kívül földhöz verje magát. Ha erre mégis sor kerül (a leggyakrabban), várjuk meg, míg levegőt vesz, és kezdjünk beszélni hozzá. Meséljünk valami érdekeset, s játékos módszerrel lassan vezessük rá, hogy mégiscsak mosson fogat, fürödjön meg, öltözzön fel, rakja el a játékait.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4