Legyen játékos a beszoktatás!


  2023.9.8. 16:20

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

Az iskolakezdés mindenkiben kettős érzéseket kelt: a gyerekek szomorkodnak, hogy vége a nyárnak, ugyanakkor szoronghatnak is a közösségbe való visszatéréstől. A szülőknek sem könnyű, hiszen amellett, hogy megoldódik a gyerek felügyelete, aggódnak, hogy hogy érzi majd magát csemetéjük az óvodában vagy az iskolában. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos-homeopata szerint a beszoktatás fontos része a beszélgetés és a közös készülődés, de érdemes természetes gyógymódokat is kipróbálni, ha a kicsi először megy közösségbe, és nehezen éli meg a változást.


Segítség az első napok könnyeire

A beszoktatás nehéz pillanataival a legtöbb családban meg kell küzdeni, és ilyenkor bizony megesik, hogy mind a szülő, mind pedig a gyermek már előre szorong az elválástól. Dr. Sebő Zsuzsa szerint a kisgyerekek erre az időszakra jellemző szívszaggató sírását, illetve a szülőtől való nehéz fizikai elválását a sok ölelés és vigasztalás mellett a pulsatilla (kökörcsin) alapanyagból készült homeopátiás szer is segítheti, amely a szülők rossz érzésén is könnyíteni tud. A gyermekekre ilyenkor jellemző lehet még a szégyenlősség, illetve, hogy hamar elpirulnak a közösségben, sőt a friss levegőt is jobban igénylik ilyenkor, ezért érdemes sokat a szabadban lenni velük.

Gombóc a torokban és mély sóhajok

Ahány kisgyerek, olyan széles a paletta a reggeli indulásra való reakciókból. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek dühös és hangosan sír, illetve sóhajtozik az óvodába vagy iskolába menés előtt, akkor az ignatia (ignácbab) alapanyagból készült szer hozhat enyhülést. Ez a gyász, csalódás, veszteség egyik leggyakrabban alkalmazott homeopátiás alapanyaga, és igen, a közösségbe menést is élhetjük meg veszteségként. A szakértő szerint ilyenkor jellemző az is, hogy a szülő hiába próbálja vigasztalni a gyermeket, az ellöki magától, ilyenkor ugyanis elfojtja az érzelmeit, elutasítja a vigasztalást, de később esetleg hisztérikus dührohamban, sírógörcsben tör ki.


Lámpaláz és teljesítménykényszer

Nagyobb iskolás gyermekeknél gyakran előfordul a teljesítménykényszer miatti, valamint a szerepléstől való félelem, még akkor is, ha a gyermek jól felkészülve érkezik az iskolába. Sebő Zsuzsa szerint a teljesítménytől való félelem gyakori tünetei lehetnek az alvásproblémák és a dühkitörések, de emésztési panaszok formájában is jelentkezhet a túlzott megfelelési kényszer. Ha a dühkitörés és puffadás, emésztési probléma jellemző, akkor a lycopodium (kapcsos korpafű), ha az álmatlanság, és a bénult lefagyás, akkor a gelsemium (sárga jázmin) alapanyagú szer a megoldás, utóbbi a színészek egyik gyakran használt segédeszköze lámpaláz ellen. Ezeken túl számos lelki tényezőt befolyásoló homeopátiás szer létezik, melyek közül a körülmények, a tünetek, a viselkedés alapján, egyénre szabottan tudunk választani.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.