Maszkabál


Szabó Kata  2008.2.19. 12:49

A minap barátnőm kisgyermekének fotóit nézegettük, melyek a farsangi ovibulin készültek.

Nagyon meglepődtem a fényképek láttán. Hogy miért? Még ma is emlékszem az óvodás jelmezeimre. Anyu varrt nekem egy gombajelmezt: szatén szoknyácska volt körbevarrva mérgesebbnél-mérgesebb galócákkal, a fejfedő papírkalap óriási pöttyökkel, a kéz részén a mellékhajtások, gumival rám erősítve. Húsos, akkoriban még gusztusosnak nevezett gyermeki combjaim kivillantak a szoknyácska alól, ahogy ott feszítettem a maszkabálon. A következő évben margaréta voltam, majd Piroska a meséből, bor helyett feketeteát vittem a kosaramban. A barátaim cowboyok és Winnetouk, nővérkék, doktorok apró fonendoszkópokkal, királykisasszonykák anyáink menyasszonyi ruhájából varrott gyönyörűséges fodros-bodros rucikban.

Amikor anyuka lettem, minden évben beterveztük a gyerekeimmel, mik lesznek a jelmezbálon. Fiamnak, mint minden gyereknek, voltak kedvencei. Ilyenek voltak például a dinók. Persze, hogy dinójelmezre vágyott. Ecsetelte, hogy a dinónak csillogós-foltosnak kell lennie, és rettenetesen nagy farkának, amivel még az ellenségeit is le tudja csapni. Nagymamám ágytakarójából készült a jelmez, és hogy hiteles legyen, egy óriási felfújható műanyag fókát dugtunk a farok helyére. Megmutattuk a szomszéd néniknek, bácsiknak, és még a maszkabál után is sokat játszott benne.

A másik éven pók szeretett volna lenni, méghozzá a madárpókok családjából, mivel a szomszéd bácsinak volt ilyenje, és nagyon félt tőle az én kicsi fiam. Az ismerős varrónő adott is hozzá fényes, szőrös anyagot, amit megtömtünk vágott szivaccsal, ezt a szekiben vett fekete garbóra rávarrtuk, férceltünk rá négy lábat, fekete harisnyát vett fel, és kész is volt a műremek! Na persze, még a maszk a szem köré, mert anélkül nem álarc az álarc. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a mami rá se ismert, úgy kellett neki megmutatnom, miben rejtőzik az unokája.

A pókember sem volt egyszerű, mert egy pókember izmos. Nagyon izmos. Minden egyes izmát szivaccsal kitömködtem, levarrtam, azután folytattam a következővel. Kék pólót vett alá, kék harisnyanadrágot, és egy téli cipő piros belsőrészét. Bizonyára ez volt a legjobb jelmeze, mert a buli után nagyon sokan kölcsönkérték tőlünk, és a legutolsó visszaadni is elfeledte. (Ha olvasná a cikket, még mindig visszavárom…)

Kicsi lányom volt például egérke. Drót farkincával, papír orrocskával – ez utóbbi egy, az egészségügytől kölcsönvett, dugószerűségből megoldva. Cicaimádó lévén volt cicus is. Még puha tappancsokat is kreáltunk, persze nem karmolt soha, mert ez egy szelíd cica volt.

A legfantasztikusabb élmény volt számunkra ezeket a jelmezeket együtt kitalálni: boldogan próbáltunk délelőttönként.

Mit él meg ebből egy mai gyerek? Visszatérek a barátnőm fotóira: a képeken volt nyolc pókember, és tizenegy Hófehérke-szerűség. Teljesen egyformák, hiszen még az újságárusoknál is lehet maszkot kapni, nem beszélve a játékboltokról, meg a papírüzletekről.

Csak arra vagyok kíváncsi, hogy, ha mondjuk, Józsika szüleit megkérdezzük, vajon az ő kisfiuk a sorban balról a negyedik vagy a hetedik pókember volt-e, vajon meg tudják-e majd mondani nekünk....?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4