Mennyit igyon a kisgyerek?


Kovács Márta  2013.8.6. 3:44

Kell a csecsemőt rendszeresen vízzel vagy más folyadékkal kínálni? Mit és mennyit igyanak a legkisebbek?

A nyári kánikulában, amilyenben a napokban is részünk lehet, különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Sokat hallunk erről a témáról, mégis sokan elfeledkeznünk, elhanyagoljuk ezt a fontos dolgot. Nem iszunk elegendő mennyiségű és minőségű folyadékot. Sokat aggódunk a legkisebbek folyadékbevitelével kapcsolatban. Kell a csecsemőt rendszeresen vízzel vagy más folyadékkal kínálni? Mit és mennyit igyanak a legkisebbek?

A nagy hőség idején a legkisebbeknek is szükségük van pluszfolyadékra.

Amíg a baba szopik, normális körülmények között nincs szüksége folyadékpótlásra, hiszen az anyatej legnagyobb része víz. De amikor trópusi meleg van, szükséges nekik is vizet inniuk. A legmegfelelőbb erre az átforralt víz, amit egész kis adagokban adhatunk a babának. Nagyobbacska babáknál, akik már szilárd táplálékot is kezdenek enni, természetes része az étlapnak a megfelelő minőségű folyadék. Huszonnégy óra alatt négy deci folyadékot kell meginniuk. Óvodás korban már emelkedik ez a mennyiség, majd iskolás korra el kell, hogy érje a napi 1,5 liter folyadékot. Kamaszkorban, 15 év felett, már a felnőttekre érvényes mennyiséget kell meginni, tehát minden tíz kilóra 3 decit.

Most, hogy a mennyiséggel már tisztában vagyunk, vegyük figyelembe a folyadék minőségét is. Mi, felnőttek, hajlamosak vagyunk elrontani a csemetéinket ezen a téren, amikor édesített teát, édes szörpöket, cukrozott üdítőket, dzsúszokat kínálunk nekik. Sokkal jobban járunk mi is, ha a gyerekeinket a tiszta vízre szoktatjuk, amit kombinálhatunk édesítetlen gyümölcsteákkal. Azt, hogy léteznek különféle „édes lehetőségek”, mi mutatjuk meg nekik. Mi szoktatjuk rá őket, aztán később szinte lehetetlen egy gyereket leszoktatni erről.

Legyünk óvatosak az ásványvizekkel is! Nem biztos, hogy mindegyik megfelelő a kisgyerek szervezetének. Óvakodjunk az egyszerre nagy mennyiségű folyadék bevitelétől is. Inkább osszuk szét a folyadékot, hogy egész nap folyamatosan kapjon belőle – lehetőleg egyszerre ne igyon a gyerkőc többet 3 decinél. Arra is figyeljünk, hogy ne öntse magába nagyon mohón a folyadékot, mert utána emésztési nehézségek léphetnek fel.

Milyen gondokat okoz a kevés folyadékbevitel?

A gyerekek főleg fejfájásra, migrénre panaszkodnak. De felléphet levertség és ok nélküli fáradtság is. Ha ezeket a tüneteket észleljük a nagy melegben, azonnal igyekezzünk pótolni a folyadékot!

Hosszantartó szomjúság, illetve nem ivás esetén komolyabb problémák is adódhatnak, például a szívvel: felugorhat a vérnyomás, felszökik a láz, de akár ájulás is bekövetkezhet. Rosszabbodhat a vesék működése, vizelési problémák keletkeznek. Emésztésüket is rossz irányban befolyásolja a kevés folyadék: hasfájást, székrekedést okozhat.

A legrosszabb, hogy a gyerek szervezete hozzászokik a kis mennyiségű folyadékhoz, mert nem jelzi, hogy szüksége lenne rá. Van egy nagyon fontos szabály, miszerint már jóval azelőtt inni kell, mielőtt a szomjúságot érezzük. Ez a gyerekekre a nagy melegben fokozottan érvényes. Gyakran előfordul, hogy a kisebb gyerekek nem akarnak inni. Ilyenkor bevethetjük azt a trükköt, hogy némi sós rágcsálni valóval kínáljuk őket, amitől aztán megszomjaznak.

Ne feledjük, minél többet van a kisgyerek napon, annál több folyadékra van szüksége! Nem beszélve a kis örökmozgókról, akik a játék során sok folyadékot veszítenek, amit mindig pótolni kell.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Hogyan legyünk jó mostohák?

Faar Ida

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

2019.5.31.    3


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3