Mennyit igyon a kisgyerek?


Kovács Márta  2013.8.6. 3:44

Kell a csecsemőt rendszeresen vízzel vagy más folyadékkal kínálni? Mit és mennyit igyanak a legkisebbek?

A nyári kánikulában, amilyenben a napokban is részünk lehet, különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Sokat hallunk erről a témáról, mégis sokan elfeledkeznünk, elhanyagoljuk ezt a fontos dolgot. Nem iszunk elegendő mennyiségű és minőségű folyadékot. Sokat aggódunk a legkisebbek folyadékbevitelével kapcsolatban. Kell a csecsemőt rendszeresen vízzel vagy más folyadékkal kínálni? Mit és mennyit igyanak a legkisebbek?

A nagy hőség idején a legkisebbeknek is szükségük van pluszfolyadékra.

Amíg a baba szopik, normális körülmények között nincs szüksége folyadékpótlásra, hiszen az anyatej legnagyobb része víz. De amikor trópusi meleg van, szükséges nekik is vizet inniuk. A legmegfelelőbb erre az átforralt víz, amit egész kis adagokban adhatunk a babának. Nagyobbacska babáknál, akik már szilárd táplálékot is kezdenek enni, természetes része az étlapnak a megfelelő minőségű folyadék. Huszonnégy óra alatt négy deci folyadékot kell meginniuk. Óvodás korban már emelkedik ez a mennyiség, majd iskolás korra el kell, hogy érje a napi 1,5 liter folyadékot. Kamaszkorban, 15 év felett, már a felnőttekre érvényes mennyiséget kell meginni, tehát minden tíz kilóra 3 decit.

Most, hogy a mennyiséggel már tisztában vagyunk, vegyük figyelembe a folyadék minőségét is. Mi, felnőttek, hajlamosak vagyunk elrontani a csemetéinket ezen a téren, amikor édesített teát, édes szörpöket, cukrozott üdítőket, dzsúszokat kínálunk nekik. Sokkal jobban járunk mi is, ha a gyerekeinket a tiszta vízre szoktatjuk, amit kombinálhatunk édesítetlen gyümölcsteákkal. Azt, hogy léteznek különféle „édes lehetőségek”, mi mutatjuk meg nekik. Mi szoktatjuk rá őket, aztán később szinte lehetetlen egy gyereket leszoktatni erről.

Legyünk óvatosak az ásványvizekkel is! Nem biztos, hogy mindegyik megfelelő a kisgyerek szervezetének. Óvakodjunk az egyszerre nagy mennyiségű folyadék bevitelétől is. Inkább osszuk szét a folyadékot, hogy egész nap folyamatosan kapjon belőle – lehetőleg egyszerre ne igyon a gyerkőc többet 3 decinél. Arra is figyeljünk, hogy ne öntse magába nagyon mohón a folyadékot, mert utána emésztési nehézségek léphetnek fel.

Milyen gondokat okoz a kevés folyadékbevitel?

A gyerekek főleg fejfájásra, migrénre panaszkodnak. De felléphet levertség és ok nélküli fáradtság is. Ha ezeket a tüneteket észleljük a nagy melegben, azonnal igyekezzünk pótolni a folyadékot!

Hosszantartó szomjúság, illetve nem ivás esetén komolyabb problémák is adódhatnak, például a szívvel: felugorhat a vérnyomás, felszökik a láz, de akár ájulás is bekövetkezhet. Rosszabbodhat a vesék működése, vizelési problémák keletkeznek. Emésztésüket is rossz irányban befolyásolja a kevés folyadék: hasfájást, székrekedést okozhat.

A legrosszabb, hogy a gyerek szervezete hozzászokik a kis mennyiségű folyadékhoz, mert nem jelzi, hogy szüksége lenne rá. Van egy nagyon fontos szabály, miszerint már jóval azelőtt inni kell, mielőtt a szomjúságot érezzük. Ez a gyerekekre a nagy melegben fokozottan érvényes. Gyakran előfordul, hogy a kisebb gyerekek nem akarnak inni. Ilyenkor bevethetjük azt a trükköt, hogy némi sós rágcsálni valóval kínáljuk őket, amitől aztán megszomjaznak.

Ne feledjük, minél többet van a kisgyerek napon, annál több folyadékra van szüksége! Nem beszélve a kis örökmozgókról, akik a játék során sok folyadékot veszítenek, amit mindig pótolni kell.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.