Mennyit igyon a kisgyerek?


Kovács Márta  2013.8.6. 3:44

Kell a csecsemőt rendszeresen vízzel vagy más folyadékkal kínálni? Mit és mennyit igyanak a legkisebbek?

A nyári kánikulában, amilyenben a napokban is részünk lehet, különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Sokat hallunk erről a témáról, mégis sokan elfeledkeznünk, elhanyagoljuk ezt a fontos dolgot. Nem iszunk elegendő mennyiségű és minőségű folyadékot. Sokat aggódunk a legkisebbek folyadékbevitelével kapcsolatban. Kell a csecsemőt rendszeresen vízzel vagy más folyadékkal kínálni? Mit és mennyit igyanak a legkisebbek?

A nagy hőség idején a legkisebbeknek is szükségük van pluszfolyadékra.

Amíg a baba szopik, normális körülmények között nincs szüksége folyadékpótlásra, hiszen az anyatej legnagyobb része víz. De amikor trópusi meleg van, szükséges nekik is vizet inniuk. A legmegfelelőbb erre az átforralt víz, amit egész kis adagokban adhatunk a babának. Nagyobbacska babáknál, akik már szilárd táplálékot is kezdenek enni, természetes része az étlapnak a megfelelő minőségű folyadék. Huszonnégy óra alatt négy deci folyadékot kell meginniuk. Óvodás korban már emelkedik ez a mennyiség, majd iskolás korra el kell, hogy érje a napi 1,5 liter folyadékot. Kamaszkorban, 15 év felett, már a felnőttekre érvényes mennyiséget kell meginni, tehát minden tíz kilóra 3 decit.

Most, hogy a mennyiséggel már tisztában vagyunk, vegyük figyelembe a folyadék minőségét is. Mi, felnőttek, hajlamosak vagyunk elrontani a csemetéinket ezen a téren, amikor édesített teát, édes szörpöket, cukrozott üdítőket, dzsúszokat kínálunk nekik. Sokkal jobban járunk mi is, ha a gyerekeinket a tiszta vízre szoktatjuk, amit kombinálhatunk édesítetlen gyümölcsteákkal. Azt, hogy léteznek különféle „édes lehetőségek”, mi mutatjuk meg nekik. Mi szoktatjuk rá őket, aztán később szinte lehetetlen egy gyereket leszoktatni erről.

Legyünk óvatosak az ásványvizekkel is! Nem biztos, hogy mindegyik megfelelő a kisgyerek szervezetének. Óvakodjunk az egyszerre nagy mennyiségű folyadék bevitelétől is. Inkább osszuk szét a folyadékot, hogy egész nap folyamatosan kapjon belőle – lehetőleg egyszerre ne igyon a gyerkőc többet 3 decinél. Arra is figyeljünk, hogy ne öntse magába nagyon mohón a folyadékot, mert utána emésztési nehézségek léphetnek fel.

Milyen gondokat okoz a kevés folyadékbevitel?

A gyerekek főleg fejfájásra, migrénre panaszkodnak. De felléphet levertség és ok nélküli fáradtság is. Ha ezeket a tüneteket észleljük a nagy melegben, azonnal igyekezzünk pótolni a folyadékot!

Hosszantartó szomjúság, illetve nem ivás esetén komolyabb problémák is adódhatnak, például a szívvel: felugorhat a vérnyomás, felszökik a láz, de akár ájulás is bekövetkezhet. Rosszabbodhat a vesék működése, vizelési problémák keletkeznek. Emésztésüket is rossz irányban befolyásolja a kevés folyadék: hasfájást, székrekedést okozhat.

A legrosszabb, hogy a gyerek szervezete hozzászokik a kis mennyiségű folyadékhoz, mert nem jelzi, hogy szüksége lenne rá. Van egy nagyon fontos szabály, miszerint már jóval azelőtt inni kell, mielőtt a szomjúságot érezzük. Ez a gyerekekre a nagy melegben fokozottan érvényes. Gyakran előfordul, hogy a kisebb gyerekek nem akarnak inni. Ilyenkor bevethetjük azt a trükköt, hogy némi sós rágcsálni valóval kínáljuk őket, amitől aztán megszomjaznak.

Ne feledjük, minél többet van a kisgyerek napon, annál több folyadékra van szüksége! Nem beszélve a kis örökmozgókról, akik a játék során sok folyadékot veszítenek, amit mindig pótolni kell.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4