Mit játsszanak a gyerekek?


  2019.7.5. 8:59

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

A nyár beköszöntésével az iskola és óvoda is véget ér. A különböző korosztályú gyerekek tombolnak a boldogságtól, hiszen egész évben a nyarat várják, amikor gond nélkül lehet sokáig aludni, csavarogni, strandolni, semmit tenni és mindent csinálni. A nyári szünidőben ellenben vannak olyan kisebb periódusok, amikor a hőség miatt gyakorlatilag semmit nem lehet csinálni, üresek a játszóterek, az utcák és a strandok gyermekmedencéi. Gondos szülőként ilyenkor bizony nekünk kell valami jó szórakoztatást kitalálni gyermekünknek.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan kül- vagy beltérben megvalósítható játékötletet, melyet a nyári forróságban érdemes alkalmazni a gyermekek lefoglalására, a játéksziget.hu játék webáruház gyűjtése alapján.


Egy jó tipp főleg lányoknak: írjunk naplót eddigi élményeinkről!

A nyári játékokról és egyéb élményekről már a nyári szünet első napjaitól érdemes minden fontos momentumot megörökíteni, megrajzolni és elraktározni az élményben szűkösebb napokra. Bár a fiúk is szeretik, a lányok valamivel jobban ösztönözhetőek arra, hogy játékélményeiket megörökítsék. A meleg nyári hőség idején a hűvös szobában adjunk a gyermek kezébe egy tollat, egy szép kötésű naplót vagy éppen egy szimpla üres füzetet és kezdjük el vele eleveníttetni a szünidőben addig a pontig történt klassz dolgokat. A szöveg mellé természetesen rajzolhatnak is és ragasztgathatnak képeket. A legtöbb gyermekes szülő tudja, hogy a téli szűkösebb napokon vagy akár évek múlva felüdülés lesz a gyermek számára majd nézegetni ezeket a feljegyzéseket.

Fess, színezz, kézimunkázz: készíts barlangrajzot!

A legtöbb gyermekes szülő tudja, hogy a fiúk és lányok életében egyszer eljön az a korszak, amikor hallatlan érdeklődést kezdenek mutatni az ősemberek, a kalózok, az indiánok, a vadállatok, pókemberek és persze a dinoszauruszok iránt. A barlangrajzkészítés ötlete ilyenkor garantáltan tetszik nekik. Sok alapanyag és anyagi ráfordítás egyáltalán nem kell hozzá, elég valamennyi natúrszínű gyurma, ami égetés nélkül szárad, sodrófa, puha grafitceruza, egy szivacs, fekete és fehér festék és egy darabka csiszolópapír. A kővé formált gyurmára festhetnek ábrákat, melyek feleleveníthetik például a többszázezer éves sziklarajzok alkotásait.


Kinti program? Nemcsak a mozi és a strand jelenti az alternatívát!

Bár a nagyobb városokban jobb híján évtizedek óta megoldást jelent a légkondicionált mozik és plázák látogatása, nem feltétlenül a legjobb időtöltést jelentik. Még akkor sem, ha meglehetősen sok jó film megy mostanában a moziban, amelyek között ráadásul gyerekbarát is akad.

Látogassatok el a hazai cseppkőbarlangokba!

Hazánk cseppkőbarlangjainak meglátogatása a nyári forróság idején ár-érték arány szempontjából kétségtelenül az egyik legkedvezőbb gyermekprogram lehet. Ezeken a gyermek fantáziáját megragadó helyeken viszonylag alacsony áron nagyjából 10 fokos hűs klímát kapunk, amely ráadásul egészségesebb, bármelyik légkondicionáló berendezésnél. Közülük is kiemelkedik szépsége és ismertsége révén az Aggteleki-barlang, amely ráadásul egésznapos programot kínál. Azoknak a szülőknek sem kell elkeseredniük, akik szeretnének gyermekükkel Budapesten maradni. Számukra a Pálvölgyi-, illetve a Szemlőhegyi-barlang feledhetetlen élményt ígér a nyári kánikulában. Szerencsére a hőmérséklet ezekben a barlangokban sem magasabb, sőt nemcsak könnyen megközelíthetőek, de egy igazán költséghatékony alternatívát is jelentenek. Felejthetetlen élményeket ígér kánikulában is a Budavári Labirintus, amely a forró nyári nap közepén térképpel, este 6 óra után pedig a Borkutak, a Szerelmesek labirintusa és a megelevenedő történelem olajmécsesekkel kivilágított különböző helyszínei várják a családokat és más érdeklődőket.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.