Pelus, bili és egyebek


Karácsony Mária  2007.8.22. 20:14

Gyakori téma az anyukák között csemetéik szobatisztaságra való hajlamának a megvitatása.

Ilyen „kismamatalálkozók” után az anyukák gyakran esnek abba a hibába, hogy – tévesen – sokkal szigorúbban veszik saját gyermekük szobatisztaságát. Másnap már azt szeretnék, az ő gyöngyszemük is üljön a bilire, hogy a következő találkozáskor ők is ujjongva dicsekedhessék – Már az én kicsikém is bilibe pisil...!

Pedig ebben az esetben sem szabad szem elől téveszteni, hogy minden gyermek más és más: ki előbb, ki utóbb hagyja el a pelenkát.

Egy kedves ismerősömnek (de a híres dr.Spocknak is) az a véleménye: három éves korig megengedhető a kisgyereknek, hogy pelusa legyen.

Erőszakot semmiképp ne alkalmazzunk! Ezzel csak dacolást váltunk ki, sőt néhány gyerekeknél akár pszichológiai eredetű székszorulást is előidézhetünk. Türelmesen várjuk ki a gyermek fejlődésében azt az időszakot, amikor uralni képes a bél- és hólyagműködését. Átlagosan 24 és 28 hónapos kor között mindegyikük leszokik a pelenkáról.

Ebben az időszakban csupán annyi a teendőnk, hogy ösztönözzük a gyereket. Persze ez nem olyan egyszerű! Sok-sok türelemre és időre van szükség, de higgyük el, megéri, mert szinte egyik napról a másikra hirtelen arra eszmélünk majd, hogy szobatiszta lett a gyerek!

Először csak ismertessük a bilivel! Tegyük a játékszobába, néha ruhástól ültessük rá. Csak tapintatosan, hízelegve. Ha már megismerkedett a bilivel, levehetjük a pelust, s ha sikerül belepisilnie, dicsérjük meg, tapsoljunk, örüljünk! A kudarcot sose vegyük észre, és ne szidjuk meg, ha a pelus visszaadása után félrevonulva belepisil, belekakil.

Pelenkázzuk át, és közben mondogassuk, hogy anyu, apu esetleg az idősebb testvér a vécébe pisil, te pedig a bilibe. Ha a biliről feláll, semmiképp ne nyomjuk vissza rá, fogadjuk el az akaratát: ha nem, hát nem -- majd legközelebb!

Vannak gyerekek, akik előbb a pisit, majd a kakit hagyják el, és fordítva. Van, hogy kakiláskor szeretnek elbújni egy kis időre ágy, szekrény mögé, szeretik egy kis ideig birtokolni a produkciójukat.

Tapasztalataim szerint a bilivel való ismerkedést egy éves kor körül érdemes elkezdeni. Másféléves kor körül már levehetjük a pelust, így ültessük a bilire. Két éves kor körül, belátásunk szerint, már adhatunk bugyit a kisgyermekre, elhagyva a pelenkát. Erre persze legjobb időszak a nyár. A bugyi persze nem marad mindig száraz – de ezért soha ne szidjuk meg a kicsit, végül úgyis rájön a dolog nyitjára, lényegére. (Az is lehet, hogy csak hároméves korára válik szobatisztává.)

A kicsi gyerekeknél kedvességgel, sok-sok szeretettel szinte mindent el lehet érni. Türelmetlenkedés és sürgetés nélkül várjuk ki a kellő időt! Figyeljünk arra, hogy soha ne érezze a gyerek úgy, hogy a bilin ülés rabság vagy büntetés, inkább legyen számára szórakozás, ami még sikerélményt is nyújthat számára!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ha még nem szobatiszta

Jády Mónika

Sok szülő aggódik, ha gyermeke óvodás korára még nem szobatiszta, és éjjelre pelenkára van szüksége.

2012.8.9.   


Hú-jujj-jujj…!

Vég Erzsébet

Pelus és bugyika, avagy a szobatisztaság rejtelmei.

2008.6.29.   


Szobatisztaság

Fülöp Éva

A szobatisztaság eléréséhez az kell, hogy a gyerek saját maga akarja a dolgot és természetesen az is, hogy erre fejlett legyen a szervezete.

2006.8.6.   

A rovat további cikkei

Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    2


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.