Pelus, bili és egyebek


Karácsony Mária  2007.8.22. 20:14

Gyakori téma az anyukák között csemetéik szobatisztaságra való hajlamának a megvitatása.

Ilyen „kismamatalálkozók” után az anyukák gyakran esnek abba a hibába, hogy – tévesen – sokkal szigorúbban veszik saját gyermekük szobatisztaságát. Másnap már azt szeretnék, az ő gyöngyszemük is üljön a bilire, hogy a következő találkozáskor ők is ujjongva dicsekedhessék – Már az én kicsikém is bilibe pisil...!

Pedig ebben az esetben sem szabad szem elől téveszteni, hogy minden gyermek más és más: ki előbb, ki utóbb hagyja el a pelenkát.

Egy kedves ismerősömnek (de a híres dr.Spocknak is) az a véleménye: három éves korig megengedhető a kisgyereknek, hogy pelusa legyen.

Erőszakot semmiképp ne alkalmazzunk! Ezzel csak dacolást váltunk ki, sőt néhány gyerekeknél akár pszichológiai eredetű székszorulást is előidézhetünk. Türelmesen várjuk ki a gyermek fejlődésében azt az időszakot, amikor uralni képes a bél- és hólyagműködését. Átlagosan 24 és 28 hónapos kor között mindegyikük leszokik a pelenkáról.

Ebben az időszakban csupán annyi a teendőnk, hogy ösztönözzük a gyereket. Persze ez nem olyan egyszerű! Sok-sok türelemre és időre van szükség, de higgyük el, megéri, mert szinte egyik napról a másikra hirtelen arra eszmélünk majd, hogy szobatiszta lett a gyerek!

Először csak ismertessük a bilivel! Tegyük a játékszobába, néha ruhástól ültessük rá. Csak tapintatosan, hízelegve. Ha már megismerkedett a bilivel, levehetjük a pelust, s ha sikerül belepisilnie, dicsérjük meg, tapsoljunk, örüljünk! A kudarcot sose vegyük észre, és ne szidjuk meg, ha a pelus visszaadása után félrevonulva belepisil, belekakil.

Pelenkázzuk át, és közben mondogassuk, hogy anyu, apu esetleg az idősebb testvér a vécébe pisil, te pedig a bilibe. Ha a biliről feláll, semmiképp ne nyomjuk vissza rá, fogadjuk el az akaratát: ha nem, hát nem -- majd legközelebb!

Vannak gyerekek, akik előbb a pisit, majd a kakit hagyják el, és fordítva. Van, hogy kakiláskor szeretnek elbújni egy kis időre ágy, szekrény mögé, szeretik egy kis ideig birtokolni a produkciójukat.

Tapasztalataim szerint a bilivel való ismerkedést egy éves kor körül érdemes elkezdeni. Másféléves kor körül már levehetjük a pelust, így ültessük a bilire. Két éves kor körül, belátásunk szerint, már adhatunk bugyit a kisgyermekre, elhagyva a pelenkát. Erre persze legjobb időszak a nyár. A bugyi persze nem marad mindig száraz – de ezért soha ne szidjuk meg a kicsit, végül úgyis rájön a dolog nyitjára, lényegére. (Az is lehet, hogy csak hároméves korára válik szobatisztává.)

A kicsi gyerekeknél kedvességgel, sok-sok szeretettel szinte mindent el lehet érni. Türelmetlenkedés és sürgetés nélkül várjuk ki a kellő időt! Figyeljünk arra, hogy soha ne érezze a gyerek úgy, hogy a bilin ülés rabság vagy büntetés, inkább legyen számára szórakozás, ami még sikerélményt is nyújthat számára!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ha még nem szobatiszta

Jády Mónika

Sok szülő aggódik, ha gyermeke óvodás korára még nem szobatiszta, és éjjelre pelenkára van szüksége.

2012.8.9.   


Hú-jujj-jujj…!

Vég Erzsébet

Pelus és bugyika, avagy a szobatisztaság rejtelmei.

2008.6.29.   


Szobatisztaság

Fülöp Éva

A szobatisztaság eléréséhez az kell, hogy a gyerek saját maga akarja a dolgot és természetesen az is, hogy erre fejlett legyen a szervezete.

2006.8.6.   

A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5