Pelus, bili és egyebek


Karácsony Mária  2007.8.22. 20:14

Gyakori téma az anyukák között csemetéik szobatisztaságra való hajlamának a megvitatása.

Ilyen „kismamatalálkozók” után az anyukák gyakran esnek abba a hibába, hogy – tévesen – sokkal szigorúbban veszik saját gyermekük szobatisztaságát. Másnap már azt szeretnék, az ő gyöngyszemük is üljön a bilire, hogy a következő találkozáskor ők is ujjongva dicsekedhessék – Már az én kicsikém is bilibe pisil...!

Pedig ebben az esetben sem szabad szem elől téveszteni, hogy minden gyermek más és más: ki előbb, ki utóbb hagyja el a pelenkát.

Egy kedves ismerősömnek (de a híres dr.Spocknak is) az a véleménye: három éves korig megengedhető a kisgyereknek, hogy pelusa legyen.

Erőszakot semmiképp ne alkalmazzunk! Ezzel csak dacolást váltunk ki, sőt néhány gyerekeknél akár pszichológiai eredetű székszorulást is előidézhetünk. Türelmesen várjuk ki a gyermek fejlődésében azt az időszakot, amikor uralni képes a bél- és hólyagműködését. Átlagosan 24 és 28 hónapos kor között mindegyikük leszokik a pelenkáról.

Ebben az időszakban csupán annyi a teendőnk, hogy ösztönözzük a gyereket. Persze ez nem olyan egyszerű! Sok-sok türelemre és időre van szükség, de higgyük el, megéri, mert szinte egyik napról a másikra hirtelen arra eszmélünk majd, hogy szobatiszta lett a gyerek!

Először csak ismertessük a bilivel! Tegyük a játékszobába, néha ruhástól ültessük rá. Csak tapintatosan, hízelegve. Ha már megismerkedett a bilivel, levehetjük a pelust, s ha sikerül belepisilnie, dicsérjük meg, tapsoljunk, örüljünk! A kudarcot sose vegyük észre, és ne szidjuk meg, ha a pelus visszaadása után félrevonulva belepisil, belekakil.

Pelenkázzuk át, és közben mondogassuk, hogy anyu, apu esetleg az idősebb testvér a vécébe pisil, te pedig a bilibe. Ha a biliről feláll, semmiképp ne nyomjuk vissza rá, fogadjuk el az akaratát: ha nem, hát nem -- majd legközelebb!

Vannak gyerekek, akik előbb a pisit, majd a kakit hagyják el, és fordítva. Van, hogy kakiláskor szeretnek elbújni egy kis időre ágy, szekrény mögé, szeretik egy kis ideig birtokolni a produkciójukat.

Tapasztalataim szerint a bilivel való ismerkedést egy éves kor körül érdemes elkezdeni. Másféléves kor körül már levehetjük a pelust, így ültessük a bilire. Két éves kor körül, belátásunk szerint, már adhatunk bugyit a kisgyermekre, elhagyva a pelenkát. Erre persze legjobb időszak a nyár. A bugyi persze nem marad mindig száraz – de ezért soha ne szidjuk meg a kicsit, végül úgyis rájön a dolog nyitjára, lényegére. (Az is lehet, hogy csak hároméves korára válik szobatisztává.)

A kicsi gyerekeknél kedvességgel, sok-sok szeretettel szinte mindent el lehet érni. Türelmetlenkedés és sürgetés nélkül várjuk ki a kellő időt! Figyeljünk arra, hogy soha ne érezze a gyerek úgy, hogy a bilin ülés rabság vagy büntetés, inkább legyen számára szórakozás, ami még sikerélményt is nyújthat számára!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ha még nem szobatiszta

Jády Mónika

Sok szülő aggódik, ha gyermeke óvodás korára még nem szobatiszta, és éjjelre pelenkára van szüksége.

2012.8.9.   


Hú-jujj-jujj…!

Vég Erzsébet

Pelus és bugyika, avagy a szobatisztaság rejtelmei.

2008.6.29.   


Szobatisztaság

Fülöp Éva

A szobatisztaság eléréséhez az kell, hogy a gyerek saját maga akarja a dolgot és természetesen az is, hogy erre fejlett legyen a szervezete.

2006.8.6.   

A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.