Szülőknek


Nyitrai Angelika  2008.2.6. 14:59

Munkatársunk gondolatai a gyermek és szülő kapcsolatáról.

Születtél nekem szülőnek, mondotta nekem alig négyévesen kislányom, majd hozzátette, hogy azért választott engem anyukájának, mert odafent a Jézuskánál látta, hogy én jól gondoskodom a testvéréről, jó anyuka vagyok.

Nem lepett meg ez a kijelentése, hiszen számos könyvet olvastam az elmúlt években arról, hogy mindannyiunknak megadatik a választási lehetőség mielőtt újra inkarnálódnánk a földre, hogy szülőket, életet, sorsot válasszunk magunknak. Persze ki-ki érdeme, és aszerint, mit szeretne elérni, jobbá tenni, javítani ebben az életében. Gyermekeink maguk választanak minket, sorsukat, életüket. Nekünk jut a szülői szerep, mely nem könnyű, hiszen nincs hozzá forgatókönyv, útmutató. Gyermekeink élete olyan, mint egy mozifilm. Mi csupán nézők vagyunk, esetleg mellékszereplők – mi, a magunk filmjében játszunk főszerepet, és a kettő nem ugyanaz.

Amíg gyermekek vagyunk, sok mindent tudunk, spontán, egyszerűen. Magunkkal hozzuk előző életeink tapasztalatait, tudását, céljainkat, amiért ide érkeztünk és ezen az úton kellene haladnunk a kitűzött cél felé. A baj akkor kezdődik, ha célt vesztünk, vagy eltérítenek bennünket jó- vagy rosszakarók. A legjobb akarat is lehet ártó, bántó, még ha szülőként a legjobbat is akarjuk gyermekeinknek. Nem szabad, hogy saját akaratunkat, meg nem valósított álmainkat kényszerítsük gyermekeinkre. Szülőként nem birtokoljuk őket, az életük az övék, és nekik kell eldönteniük, mit kezdenek vele, még ha ez nekünk sokszor nem is tetszik. Pici koruktól fogva figyeljük minden lépésüket, rezdülésüket, mi tudjuk a legjobban, miben jók, mi érdekli őket, mit szeretnek csinálni, mi az, ami felkelti és leköti érdeklődésüket. Ha ezen az úton vezetjük őket, támogatjuk és áldásunkat adjuk arra, amit szeretnének, biztosak lehetünk abban, hogy nem vesztenek célt, és boldog embereket nevelünk belőlük. Ennél több nem kell, és semmi sem fontosabb.

Mennyivel boldogabb lenne az emberiség, ha sokkal többen lennének, akik azt tehetnék, amit szeretnek! Ha megkapták volna gyermekként a szükséges szeretetet, segítséget, támaszt, biztatást! Hiszen, ha bízunk önmagunkban, és még biztatást is kapunk azoktól, akik fontosak nekünk, csodákra lehetünk képesek. Biztassuk őket, legyünk támaszuk, adjunk nekik hitet, hogy higgyenek önmagukban, és megtalálják az életcéljukat, merjenek elindulni életútjukon, legyen bátorságuk, elég hitük, akaratuk és kitartásuk!

Egy idézettel fejezem be, ami Gárdonyi Géza Égre néző lélek című könyvében az Életcél fejezetben található:
"A panaszos közmondás: Egy apa eltart kilenc gyermeket stb. A valóság az, hogy az apa a gyermekben maga magát érzi. ( Az a gyermek is ő.) A gyermek azonban az apját, anyját más személynek érzi. S ez így jó. Az apa, anya ne szakadhasson el a gyermekétől, de a gyermek szakadhasson el, élhesse a maga életét a maga teljes különvalóságában. Mennyire azonos törvény: fa és a gyümölcse."Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5