Való-e a gyereknek az internet?


Halász Kata  2010.9.27. 4:58

„Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” – beszámoló a nemzetközi konferenciáról

„A tapasztalat nem az, ami történik velünk, hanem az, amit kezdünk a velünk történtekkel. A tapasztalat – képesség az élet eseményeinek kezelésére, nem pedig az események.” kezdte Aldous Huxley szavaival köszöntőjét Kövér László, a Parlament Házelnöke a szeptember 21-22-én megrendezett konferencián.

Az ingyenes nemzetközi konferencia témája az internet hatása a 6-21 éves gyerekekre, fiatalokra. A rendezvény lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolja az internet a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét. A kétnapos rendezvényen közel ötven magyar és külföldi elméleti és gyakorlati szakember tartott előadást tapasztalatairól, kutatásairól a következő témákban: biztonságos internet Magyarországon és az Európai Unióban, oktatás, jogi szabályozás, internetes bankolás, online játékok, mobilszolgáltatás és internetes bűnüldözés.

„A konferencia szervezőinek célja az, hogy az előadásokkal felhívja a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfia és egyéb illegális és káros jelenségekre és tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatni szeretnénk a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.” – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

Az említett Gyermekmentő Szolgálat, valamint az ORTT és az EU „Safer Internet Plus” program szervezésében megrendezett konferencia előadói kiemelték annak fontosságát, hogy a gyermekek és tinédzserek képesek legyen felelősségteljesen kezelni ás irányítani saját online identitásukat, ugyanakkor tiszteletben tartsák azt is, hogy mindenki önmaga dönthet arról, hogy milyen információkat oszt meg magáról a világhálón. „Sajnos az internetet sokan nem tanulásra, szórakozásra és levelezésre, hanem mások zaklatására, kémlelésére használják. Ez ellen lehet és kell védekezni.” – tette hozzá Edvi Péter.

A személyi számítógép és az internet csodálatos találmány, sok előnye és pozitív hatása van, ez kétségtelen. Nem a fejlődés, a változás a baj. A változás sebességére nem vagyunk felkészülve, sokszor a gyerekek tájékozottabbak, mint szüleik. Ahogy dr. Kósa Éva pszichológus előadásában elmondta, a gyerekek az internet bennszülöttei, míg szüleik csak emigránsok a digitális világban. A szülők internetes tájékozatlansága miatt csökken a kontroll, ami a gyermekek védelmének egyik fő pillére az oktatás és a törvényi korlátozás eszközei mellett. Magyarországon egyelőre nincs önálló gyermekvédelmi biztos, ami pedig segítene a gyerekekre és fiatalokra leselkedő veszélyes elleni harcban. Az iskolák, amik fontos színterei lennének a gyermekek biztonságos internethasználatának oktatására még mindig a könyv világában élnek, ezért kevésbé tudják segíteni a szülőket. Új reális közösségek létrehozására lenne szükség a virtuális közösségek mellett.

A konferencia szervezői és támogatói szerint a cél az internet és az új online technológiák használatának biztonságossá tétele és a jogellenes, valamint az internethasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.Hozzászólások

Zoli, 10. 01. 2011 22:09:59
Én ugyan informatikus vagyok, de semmi áron nem engedem az 1 éves gyerekemet számítógép elé, mert az élet nem ebben van. Ha megismeri a természetet utána jöhet a gép is, ha ezt a "virtuális életet" választja. Elítélek minden "pozitív" hatást amit kifejthet egy számítógép a gyermekre, mivel olyan nem létezik.
@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.