Kismamák a lehetőségek országában


Molnár Miriam  2009.10.8. 6:02

Az egyik kolléganőm néhány nap múlva megszüli első gyermekét.

Férjével roppant mód örülnek a kis jövevénynek, és nagyon készülnek a szülés utáni időszakra. A kolléganőm és férje brit állampolgárok, de már egy évtizede az USA-ban élnek és dolgoznak.

Amikor terhes lett, kolléganőm tudta, hogy nem lesz része olyan nagyvonalú bánásmódban, ami az anyasági szabadságot és más szociális juttatásokat illeti, mintha odahaza válna anyukává, hiszen köztudott, hogy itt az állam nem osztogatja a pénzt egykönnyen. Az amerikai helyzet viszont (amikor megtudakolta, mi és mennyi jár majd neki), egyenesen sokkolta őt.

Az USA szövetségi állama csak az 50 főnél többet foglalkoztató cégeket kötelezi arra, hogy 12 hét fizetetlen szabadságot biztosítson a szülők egyikének, szülés vagy örökbefogadás esetén. A kis cégek nem kötelesek semmilyen anyasági vagy apasági szabadság biztosítására, így a szülők vagy kiveszik rendes szabadságukat (ami errefelé gyakran csak két hét), és visszatérnek a munkahelyükre, vagy egyszerűen otthagyják a munkahelyet, és a munkáltató felvesz valakit a helyükre. A munkahely „megtartása” sem kötelező. Az államok ezek kívül külön-külön még hozhatnak más törvényeket, de eddig csak Kaliforniában és New Jerseyben van mód rövid fizetett anyasági szabadságra.

A mi cégünk pici, így a kolléganőm nem kap semmilyen fizetett vagy fizetetlen szabadságot sem szülés után, és a főnökömet semmi nem kötelezi arra, hogy – majd ha esetleg újból dolgozni akar –, ismét munkaviszonyt ajánljon a kolléganőnek. New York állam egy csekély juttatást biztosít az új szülőknek, azt is csak néhány hétig.

Kolléganőm szerencsés abban az értelemben, hogy férje magas fizetésű állásban dolgozik. Az már kevésbé jó, hogy a férj az év nagy részében nem New Yorkban, hanem az USA más államaiban dolgozik, és csak hétvégékre jár haza. Kolléganőm tehát egyedül lesz gyermekével azután a két hét után, amelyet férje vele tölt majd, mivel ennyi fizetett szabadsága van még, és fizetetlent egyelőre nem akar kivenni.

Az amerikai munkaadók nem nézik jó szemmel, ha egy dolgozó sok szabadságot, nem hogy még fizetetlen szabadságot vesz ki, így az új szülők nem akarják kockáztatni, hogy esetleg, ebben a nagyon rossz gazdasági helyzetben, a férj munka nélkül maradjon.

Közép-Európában hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy az anyák, ha úgy döntenek és van elegendő anyagi hátterük, akár évekig is otthon maradhatnak gyermekükkel. A világban viszont ez egyáltalán nem ilyen természetes. Míg Bosnia Hercegovinában, ami ugye ugyancsak egy poszt-szocialista ország, a fizetett anyasági szabadság 52 hét, Mexikóban és Indiában 12 hét. Részben fizetett anyasági szabadságot nyújt az Egyesült Királyság, Venezuela, vagy például Japán is. A 12 hét fizetetlen szabadsággal az USA olyan országok társaságában találja magát, mint Zambia, Szudán és Ghana, de Ausztráliában sem fizetnek az 52 hét anyasági szabadságért.

Aki figyeli az USA politikáját, esetleg megütközhet azon, hogy a főleg republikánusok által hangoztatott családi értékekbe nem fér bele egy minimális fizetett anyasági szabadság. Nem bizony, hiszen a republikánusok szerint az anyáknak otthon a helyük és a férjek dolga a feleség és a gyermekek eltartása.

Hogy XXI. században ez a modell már elavult, sajnos eddig még nem jutott el az amerikai törvényhozás tagjai többségéhez.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31