Máglyán Indiában


Jády Mónika  2005.4.12. 7:27

Az indiai asszonyok „önkéntes” máglyahaláláról (satí) először időszámításunk szerint a harmadik évszázadban tesznek említést.

A satí aktusa a hivatalos verzió szerint a megözvegyült asszony erkölcsösségéről tett tanúbizonyságot. Valójában a szörnyű szokás a férj családjának érdekeit szolgálta: megakadályozta, hogy az özvegy -- aki immár férje családjának tagja volt -- még egyszer férjhez menjen, és megnehezítse a vagyonelosztást. Ha viszont a férfi özvegyült meg, azonnal megnősülhetett.

Az élet különböző területeire vonatkozó szabályokat -- köztük a nők szerepét is -- Manu, az emberiség ősapja foglalta össze Mánavadharmasástra (Manu tanítása a dharmáról -- a világmindenség és a társadalom rendjéről) című művében. „A férfiak nem hagyhatják magukra a nőket sem éjjel, sem nappal. Gyermekkorukban az apjuk őrzi őket, fiatalkorukban a férjük, a férj halála után a fiaik.” A nők arra vannak, hogy gyerekeket szüljenek, a férfiak pedig arra, hogy biztosítsák a család fennmaradását -- zárja le Manu.

A régi indiai szövegek szerint a lányt még a pubertáskor, az első menstruáció előtt a legjobb férjhez adni, és a házasságoknak megegyezés alapján kell létrejönniük. A férfiaknál viszont egyáltalán nem számított az életkor -- akár egy hatvanéves is elvehetett egy tízéves kislányt! Minél fiatalabb volt a menyasszony, annál nagyobb volt az értéke, mert több gyermeket hozhatott a világra. Sok „gyermekasszony” a gyakori szülések következtében megbetegedett és meghalt. Akik pedig életben maradtak, azokra talán még szörnyűbb sors várt -- valószínű volt, hogy korán megözvegyülnek.

A satí eredetileg a harcosok kasztjában jelent meg. Azt tartották, hogy a csatában elesett harcos egyenesen a mennybe jut, halála után nem kell ismét új testet öltenie. És a harcos felesége is egyenesen a mennybe juthat, ha a férje halála után élve lép a máglyára. (Tudni kell, hogy a harcosok nagy vagyonnal rendelkeztek.) Abdulláh Ibn Battúta arab utazó 1325-ben három özvegy megégetésének volt tanúja Észak-Indiában. Hangsúlyozta, hogy a máglyahalált csak ajánlják (tehát elvileg nem kötelező), az élve maradt özvegy sorsa viszont a nyomor és a megvetés, mert a satí elutasítása a hűtlenséggel egyenlő. Ibn Battúta látta, amint a nők egy lángoló gödörbe vetették magukat, a rokonok pedig égő fáklyákat és nehéz fadarabokat dobáltak rájuk. Egy Dél-Indiában tevékenykedő francia misszionárius, Dubois abbé viszont erősen kételkedett abban, hogy az özvegyek saját akaratukból lépnek a máglyára.

Az európaiakat sokkolta a satí. Bár Anglia (India a 18. század közepétől 1947-ig a kolóniái közé tartozott) nagyon határozottan ellenezte az özvegyégetést, majd törvényben is tiltotta, tovább élt a szokás. 1815 és 1823 között a mai Bangladesben 5453 nő halt máglyahalált! Még 1987-ben is égettek özvegyet, állítólag ez volt a legutolsó satí. Az áldozat, a tizennyolc éves Rúp újdonsült feleség volt, a házasság szülői megegyezés alapján jött létre. A férj hirtelen megbetegedett, és pár nap múlva meghalt. A férfi családja szerint a lány hozott bajt a házra. Annál megdöbbentőbb ez az eset, hogy a férj egyetemet végzett, az após pedig tanító volt, és a község sem tartozott az elmaradott falvak közé. A műveltnek számító helyi újgazdag réteg is bekapcsolódott a szertartásba. Rúp elbújt, de a rokonok megtalálták, és a máglyához vonszolták. Hiába tiltakozott, hiába kiabált. Botokkal tartották a máglyánál, amelyet tizenöt éves sógora gyújtott meg...

Sokakat sokkolt a fiatal lány halála. Nem sokkal később új törvény lépett életbe. Bár a satí szertartását már több mint 150 éve betiltották, a büntetésekről soha nem esett szó. Az új rendelet kimondta: a szertartásnál való segédkezésért halálbüntetés jár, a tettre való felbujtásért hét évig tartó fogság.Hozzászólások

, 29. 04. 2017 21:58:16
Elnézést, kedves Kiss Virág! Nem akarok vitát nyitni, de miért volt \"muszáj\"? Meg tudná indokolni? Ugyanolyan emberek voltak, mint mi. Csak az akkori vallási világ ???? is valami elmebeteg agyából pattant ki...Az inkvizíció.... Sajnos... Gondolom, Ön sem szeretett volna abban az időben élni...
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31