Miért csak negyven éve?


Jády Mónika  2011.3.15. 5:01

A svájci nők többsége csupán 40 évvel ezelőtt, 1971. február 7-én, népszavazás által (formálisan március 16-ától) kapta meg a szavazati jogot.

Egyetlen kanton viszont így is akadt, ahol a nőknek még csaknem további két évtizedet kellett várniuk, hogy az urnák elé járulhassanak!

Összehasonlításképpen: a nők Ausztriában 1918, Németorszában ’19, az USA-ban ’20, Nagy-Britanniában ’28, Franciaországban ’44, Olaszországban ’45 óta szavazhatnak. A zürichi nők már 1886-ban szorgalmazták, hogy ők is szavazhassanak. 1912-ben a szociáldemokrata párt szintén követelte a nők szavazati jogát, ám a népszavazások negatív eredménnyel végződtek. Egy ’57-es kantoni népszavazás aztán lehetővé tette, hogy községi szinten bevezethessék a nők szavazati jogát, egy évvel később Riehen községben ez meg is történt 64 % igen szavazat alapján. Az ’59-es, országos szintű népszavazás viszont 67 % nemmel zárult. Kantonokra lebontva csak három, francia nyelvterületen lévő kantonban szavazott a többség igennel. Ezekben hamarosan be is vezették a nők szavazati jogát. Csupán 1971-ben szavazott országos szinten a szavazásra jogosultak nagy része arra, hogy a nők is beleszólhassanak a politikába. A kantonok nagy része röviddel ez előtt vagy ez után be is vezette a szavazati jogot. ’71-ben a parlament alsó házába 11 nő (5,5 %) került be.

Appenzell kanton viszont még évtizedekig megtagadta a nőktől a szavazati jogot! Appenzell Ausserrhoden református félkanton ’89-ben engedett az egyre inkább erősödő társadalmi nyomásnak, Appenzell Innerrhoden katolikus félkantonban viszont csak a szövetségi bíróság 1990. november 27-i döntése alapján kapták meg a nők a szavazati jogot. (Egyébként, Peter Gross, a St. Galleni egyetem szociológia tanszékének nemzetközileg elismert professzora szerint az ebben a kantonban élők magyarok leszármazottai – a történelemből tudjuk, hogy a magyarok 926-ban feldúlták a St. Galleni kolostort.)

Hogy mi az oka annak, hogy a nőknek ilyen sokáig kellett várniuk? Az 1848-as szövetségi alkotmány a szavazati jogot a katonai szolgálathoz kötötte. Aki nem teljesítette hazafias kötelességét, nem szólhatott bele a politikába. Jelentős hátráltató tényező volt Svájc politikai rendszere. Azokat a javaslatokat ugyanis, amelyek az alkotmányt érintik, csak abban az esetben lehet elfogadni, ha a szavazásra jogosultak többsége igent mond -- először is kantoni, majd országos szinten.

És ahhoz, hogy a nők szavazati jogot kaphassanak, a férfiaknak kellett igent mondaniuk, minél nagyobb számban...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9