Színpadon


Póda Erzsébet  2006.10.23. 19:51

A fiatal lányok többsége a kifutóról álmodozik – modell szeretne lenni, szeretné megmutatni magát a világnak…

E fiatalkori exhibicionizmus azonban a későbbiek során teljesen elsorvad az ember lányában – legalábbis túlnyomó többségükben.

Azt mondják, a vezető pozícióban lévő nők abban különböznek férfitársaiktól, hogy váltig állítják, sikereiket szinte kizárólag a véletlennek köszönhetik. Életük végéig hálásak előző főnökeiknek, tanáraiknak, családjuknak, férjüknek, szüleiknek, gyerekeiknek, szomszédaiknak, meg az egész rokonságnak... Szabadkoznak saját eredményeik miatt. Míg férfikollégáik büszkén ki merik jelenteni, akár nagy létszámú közönség, vagy a média előtt, hogy sikereiket kizárólag azért érték el, mert keményen dolgoztak, és mert – megvannak rá a képességeik.

Persze, ez a követelmény: a nők legyenek visszafogottak, a férfiak pedig kemények. A nőtől elvárják, hogy szerénykedjen, hiszen attól lesz bájos. A férfitól elvárják, hogy dicsekedjen, hiszen attól lesz rokonszenves. Amit szabad a férfiaknak, nem illik a nőknek.

Hogyan jutottam e gondolatsorhoz? Nemrégiben részt vehettem néhány amatőr színjátszó fesztiválon. Ezek közül kettő mély nyomokat hagyott bennem. Mindkettő kétnapos „maratoni” versenyzés volt: hazai és külföldi társulatok megmérettetése. A csoportok elszállásolása, étkeztetése, s maga a versenyelőadások bemutatása nem kis szervezést igényelt. És mindkét fesztivál simán és pontosan zajlott, szervezési hibák nélkül. A résztvevők közül senki sem panaszkodott, mindenki elégedetten távozott, pedig sokféle igénnyel érkeztek. (Nem úgy a többi színjátszó találkozón.)

A záróműsorok alkalmával a színpadra vonult az egész szervezőgárda. Összefoglalták a két nap eseményeit, majd sor került az eredményhirdetésre is. Ebben a két esetben a rendezvények főszervezője nő volt. Mindketten szinte alvás nélkül robotolták végig a két napot, tartották a kapcsolatot a kiszolgáló-személyzettel, és a csoportok vezetőivel, tagjaival. Minden kívánságot teljesítettek, a műsorok gördülékenyen zajlottak, öt percnél hosszabb csúszásra nem került sor.

A záróműsoron azonban nem ők összegeztek, hanem férfikollégáik. Akik azon kívül, hogy tetemes létszámú kiszolgálógárdával rendelkeztek, rengeteg kávét, barackpálinkát és gyomorkeserűt megittak, több karton cigarettát elszívtak, na meg hosszasan vitatkoztak egymással a rendezőség irodájában, nem nagyon foglalkoztak egyebekkel...

A férfikollégák tehát – mind a két fesztiválon -- több mint húszperces előadásban "értékeltek". Nem fukarkodtak az öndicsérettel sem: kiemelték önnön szerepüket, méltatták saját érzéseiket, élményeiket, végül egy utolsó mondatban megköszönték a szervezést a nőtársuknak. És ekkor ért engem (és szerintem az egész tisztelt publikumot) a legnagyobb meglepetés.

Férfitársaink dicséretére legyen mondva, hogy a hosszúra nyúlt beszédeik alatt nem feledkeztek meg a főszervező-nőkről sem. Akik mindkét esetben a színpad szélén foglaltak helyet, árnyékban, fél lábbal az öltözőben. Mikor a nevüket említették, a közönség hatalmas tapssal köszönte meg a munkájukat. Az első esetben az illető hölgy bíborpirossá vált, zavarát nem tudta leplezni, és csak a műsorvezető hosszas könyörgésére volt hajlandó a kezébe venni a mikrofont. Akkor sem arról beszélt, hogy köszöni szépen az elismerést. Hanem azt rebegte: ez nem az ő érdeme, ez a taps se neki szóljon, hanem a – és itt hosszas felsorolás következett a takarítónőkön át egészen a karbantartóig...

A második esetben a főrendező-nő szintén a színpad szélére állt, a függöny mellé, és mikor a köszönő szavak elhangzottak: hősnőnk egyszerűen a függöny mögé bújt…! És többé nem jött elő.

No comment.

(Azazhogy néhány kérdést mégis feltennék. Vajon miért nem tudták ezek a nők elfogadni a köszönetet és az elismerést, ami nekik szólt? Miért álltak a „perifériára”, mintha semmi közük sem lenne a rendezvényhez? Holott ők szervezték meg a fesztivált, méghozzá profi módon!

Miért nem hisszük el, mi nők, hogy igenis képesek vagyunk a nagy feladatok véghezvitelére, igenis tudunk intézkedni és dönteni fontos kérdésekben?! Miért nem tudunk felnőtt emberek módjára viselkedni? És végül: vajon mi kell ahhoz, hogy magabiztosak, öntudatosak legyünk, és végre egyenrangúaknak érezzük magunkat a férfiakkal?)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9